Slik lager du sunne og mettende smoothies
Litt frukt, litt grønt, en blender - og du har en herlig og sunn smoothie på en-to-tre. Få eksperttipsene her.
Det er tidlig morgen i hovedstaden, og kokebokforfatter og gründer Josefine Andrén har gjort klar tre store skåler med fargerik frukt, bær og grønnsaker.
- Det supre med smoothies er at du får med alt fruktkjøttet og fiberet, så du blir god og mett, smiler hun mens hun deler to store gulrøtter i to.
Snart skal også de hives i en blender, sammen med grønne epler, solgul appelsin og knallrosa bringebær.
Smoothieoppskriftene finner du nederst i saken.
Josefine Andrén har jobbet med vegetarmat siden 2009, og åpnet vegankaféen Funky Fresh Foods på Grünerløkka i Oslo for ett år siden. Siden den gang har populariteten til stedet tatt av, og de får nå over 200 besøkende daglig. Nå har hun og kompanjongen Jenni Mylly gitt ut kokeboken «Grønt - Funky Fresh Foods», som kun består av veganretter.
- Jeg tror det blir stadig mer trendy og interessant for folk å spise mer bærekraftig: Sunnere, mer økologisk og mer frukt og grønt. Mange av de som kommer innom spiser ikke nødvendigvis vegansk, engang. De vil kanskje bare ha litt mer grønt i kosten, forteller Andrén.
Artikkelen fortsetter under bildet.
«Tallerkenmodell 2.0»
Selv har hun spist vegansk i flere år, både for miljøet og dyrenes skyld, og fordi det er sunnere, ifølge Andrén.
- Personlig mener jeg at alle burde spise mer mindre kjøtt, egg og melk. Og da mener jeg ikke nødvendigvis et rent vegansk kosthold, men litt mer frukt og grønt i hverdagen, sier kokebokforfatteren.
Hun tror mange er skeptiske til veganmat fordi de er usikre på hvordan man lager god mat uten kjøtt, og dermed sitter igjen med et ikke nødvendigvis fantastisk måltid.
- Akkurat som at man må lære seg å lage thaimat, må man lære seg å lage veganmat, sier grøntentusiasten.
I motsetning til ikke-veganske måltider som ofte følger «tallerkenmodellen» med én tredjedel grønnsaker, én tredjedel poteter eller ris, og én tredjedel fisk, kjøtt eller kylling, sier Andrén at veganske måltider følger «tallerkenmodellen 2.0».
- Vi må tenke ut av boksen, så proteinene i et måltid kan for eksempel være i sausen - eller i risen i form av quinoa, sier restauranteieren.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fyldig og mettende
Én av tingene restaurantgründeren like å lage, er mettende smoothies. Her kan man for eksempel tilsette havregryn, linfrø, kokosfett eller peanøtter for å gjøre den desto mer næringsrik.
- Det fine med disse smoothies-ene er at en kan bruke det man har i kjøleskapet. Har du for eksempel kjøpt en bunt gulrøtter til en middag, kan du alltid slenge med en i en smoothie dagen etterpå hvis du har noen til overs, tipser hun.
Selv om de i kokeboken bruker vann som væske for å få en så ren smak som mulig, liker hun selv å bruke kokosmelk fra boks for at den skal bli enda fyldigere og mettende.
- Eventuelt kan du bytte ut vannet med juice, rismelk eller mandelmelk, tipser smoothie-eksperten.
- Og frys gjerne ned frukten og grønnsakene på forhånd. Da får de en bedre konsistens når de blendes, i tillegg til at blant annet grønnkålen får en friskere farge og mer nøytral smak, forteller Andrén.
Sjekk ut oppskriftene til Funky Fresh Foods-gjengen under:
Hvordan pleier du å lage smoothies? Del gjerne tips under.
Publisert: 07.08.2015 kl. 10:43
Oppdatert: 18.08.2015 kl. 15:51
Lag deg en gratis konto