Stenger Norges beste restaurant

16. desember 2015Aktuelt
STJERNELAGET STENGER: For to år siden jublet Even Ramsvik sammen med sin kjøkkenstab da de fikk tildelt den prestisjefylte Michelinstjernen. I helgen lukker restauranten dørene. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix.
STJERNELAGET STENGER: For to år siden jublet Even Ramsvik sammen med sin kjøkkenstab da de fikk tildelt den prestisjefylte Michelinstjernen. I helgen lukker restauranten dørene. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix.

Etter fem år bak grytene på Ylajali har Even Ramsvik sin siste servering på restauranten på lørdag.

Lørdag 19. desember åpner og stenger dørene på Ylajali for aller siste gang. I hvert fall i sin nåværende form. Det er fem år siden rockekokken Even Ramsvik tok over som kjøkkensjef på topprestauranten, nesten to år siden de fikk sin første Michelinstjerne, et år siden de for andre gang ble kåret til Norges beste restaurant og 11 måneder siden de annonserte at de skulle stenge.

Raspeballer er et vanlig innslag som Ylajalis «staff meal». I videoen kan du se hvordan Ramsvik lager dem hjemme på sitt eget kjøkken. Oppskriften finner du her.

Michelin-kokkens oppskrift på raspeballer

I februar sa kjøkkensjefen til Godt at å stenge var en utrolig tøff avgjørelse, men at det ikke var mulig å videreutvikle restauranten i dagens lokaler. Videre fortalte han at planen er å åpne to nye restauranter - en i de samme lokalene på begynnelsen av nyåret og en annen, større restaurant i 2017. Flere detaljer ville han ikke dele.

Ramsvik har brukt mesteparten av tiden sin de siste fem årene på Ylajali. Og mye har skjedd på kjøkkenet på St Olavs Plass. Tidligere har Ramsvik fortalt Godt at den verste kvelden de har opplevd på Ylajali var for fem år siden.

- Omtrent alle kokkene fikk et virus av sønnen min, Elliot. En etter en bukket alle kokkene under, med unntak av én. Vi var altså en og en halv kokk på vakt den dagen, med full restaurant. Det var den verste dagen i mitt liv, tror jeg. Grusomt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPESIELT: En av Ylajalis signarurretter er svidd purre. Ja, Svidd purre. Foto: Helle Valebrokk/helleskitchen.org.
SPESIELT: En av Ylajalis signarurretter er svidd purre. Ja, Svidd purre. Foto: Helle Valebrokk/helleskitchen.org.

Men stort sett er det gode minner han tar med seg fra tiden på Ylajali. Og det beste? Da de for to år siden fikk den ettertraktede Michelinstjernen.

- Den dagen vi fikk stjerne (Michelinstjerne, journ. anm.) var jo en fantastisk dag, men en likeså fest arrangert på kvelden. Ellers har det vært så ekstremt mye jobb og progresjon at jeg aldri har fått tid til å stoppe opp og reflektere over hva vi har fått til. Jeg får reflektere litt i jula!

Michelinstjernen sendte Ylajali opp i et helt nytt sjikte. Og etablerte restauranten som en destinasjonen for de som virkelig liker god mat. Gourmet-mat. Og det noterer kokken seg, med glede, at har endret seg ganske mye siden han startet i bransjen.

- Det beste med gourmet-Oslo i dag er at klientellet er mer «mannen i gata» enn forretningsgjester og et og annet jubileum. Folk har blitt mer kvalitetsbevisste og opptatt av god mat og drikke. Det har skapt ett større kundegrunnlag som gir plass til flere spissede konsepter og det gjør jobben vår mye mer takknemlig. Vi vet nå at vi får lage mat til folk som er genuint interesserte og takknemlige for jobben vi gjør.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRADISJONSTRO: Det er ikke mange Michelinkokker som har tatt med noe så enkelt som en svele inn på restauranten. Det har Ramsvik. Men den stekes ved bordet, For litt schwung må det være på en stjernerestaurant. Foto: Helle Valebrokk/helleskitchen.org.
TRADISJONSTRO: Det er ikke mange Michelinkokker som har tatt med noe så enkelt som en svele inn på restauranten. Det har Ramsvik. Men den stekes ved bordet, For litt schwung må det være på en stjernerestaurant. Foto: Helle Valebrokk/helleskitchen.org.

Men nå er det altså slutt for Ylajali. Og den aller siste dagen er det et helt spesielt publikum som får nyte restaurantens 1650 kroners- og 18 retters-meny.

- De siste par månedene har vi hatt cirka 30 bord på venteliste hver eneste dag og forespørslene på mail har vært overveldende. Den siste dagen har jeg holdt av for kolleger og folk som har jobbet her tidligere.

Så, hva skjer når dørene lukkes for siste gang lørdag kveld?

- Akkurat nå gleder jeg meg mest til jul med familien min. Det er sårt tiltrengt. Og så skal jeg begynne å glede meg til nye tider og nye utfordringer og nye spissede konsepter her i Oslo. Og omegn.

Flere detaljer vil han ikke dele. Ennå.

PRESISJON: Alt som kommer ut fra kjøkkenet på Ylajali er nøyaktig gjort. Og kontrollert. Foto: Helle Valebrokk/helleskitchen.org.
PRESISJON: Alt som kommer ut fra kjøkkenet på Ylajali er nøyaktig gjort. Og kontrollert. Foto: Helle Valebrokk/helleskitchen.org.

Publisert: 16.12.2015 kl. 18:36
Oppdatert: 18.12.2015 kl. 09:17


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?