Tipsene som løfter tilbehøret til julemiddagen

23. desember 2016Aktuelt
VINTERSALATER: En fruktig salat er midt i blinken når du vil ha et friskt innslag til julematen. Foto: Sara Johannessen
VINTERSALATER: En fruktig salat er midt i blinken når du vil ha et friskt innslag til julematen. Foto: Sara Johannessen

Fra rødkål til saus, her får du tips og triks til å legge siste hånden på verket - samt tre friske julesalater som ekstra tilbehør.

Endelig er julaften her. Og jeg håper du har alt under kontroll slik at julefreden kan senke seg – også på kjøkkenet. Ofte ligger hemmeligheten i de små detaljene og slik er det med julematen også. Det er nemlig sånn at mange små detaljer til sammen kan utgjøre de store forskjellene. Og uansett hva du har på menyen i dag er det ikke for sent å gjøre en liten ekstra innsats. Som å piffe opp tilbehøret. Eller sausen.

Ta rødkålen og surkålen, for eksempel. Selv med et ferdigkjøpt utgangspunkt kan du sette et personlig preg på kålen ved å ha i litt tørket eller frisk frukt, eller bær. Eller ekstra krydder. Den brune sausen til ribba kan gjerne smakes til med ripsgele og sterk sennep eller juleøl, hvitløk og stjerneanis. Hvis noen synes det er å bevege seg for langt vekk fra det tradisjonelle, så er det jo mulig å lage to varianter.

Har du forresten prøvd å erstatte pinnene, eller risten, under pinnekjøttet med mandelpoteter. Utrolig nok vil ikke potetene koke i stykker, de vil bare suge til seg all den gode smaken. Og ikke glem å blande inn litt av sjyen i kålrotstappen.

Når det gjelder ribbesvoren skal jeg dele et supertriks med deg. Vi vet jo alle hvor fort gjort det er å svi svoren under grillelementet i ovnen. Det er et meget risikabelt prosjekt, som bør være absolutt siste utvei hvis svoren nekter å samarbeide. Bruk en varmepistol er mitt råd, en sånn en som alle handymen har lett tilgjengelig, og la den gjøre jobben der hvor svoren ennå ikke har blitt sprø. Dette må gjøres straks ribba kommer ut av ovnen.

En ting til du bør huske på er hvor viktig det er å ikke piske kremen for mye. Dette gjelder uansett om den skal vendes inn i riskrem, multekrem eller serveres ved siden av en dissende karamellpudding. Myk pisket krem er langt friskere, lettere og oppleves som mindre fet enn hardt pisket krem. Igjen, en liten detalj som utgjør en stor forskjell.

Pynt maten med et fint dryss av hakkede urter, som for eksempel bladpersille, og, føler du deg litt vågal, kan du i tillegg pynte opp med granateplekjerner som gir små forfriskende og sødmefulle «eksplosjoner» i munnen. Det er heller ingenting i veien for å overraske med en frisk, lett og fristende salat som et ekstra tilbehør i år. Både klementinsalat, fennikelsalat og rødkålsalat passer like godt til ribbe som til pinnekjøtt, og er dessuten fine salater å ha på romjulens julebord. God jul!

Rødkåltips

Piff opp rødkålen ved å la litt tørket frukt, som tranebær eller rosiner, eller små biter av fiken eller aprikos, få koke med rødkålen de siste minuttene. Eller frisk den opp med en håndfull rips eller bringebær helt til slutt, noen tynne epleskiver er også godt og lekkert. Vil du krydre rødkålen litt ekstra - passer det godt med en klunk julegløgg, en liten klype kanel, knust fennikel, anisfrø eller allehånde.

Glem ikke å blande inn et par spiseskjeer ribbefett i rødkålen, og dryss til slutt over finhakket persille eller kjørvel.

Surkåltips

Gjør surkålen litt ekstra fruktig ved å tilsette noen smørstekte epleterninger, og/eller en liten klunk med frisk eplemost. Rør inn et par spiseskjeer ribbefett og bland til slutt inn friske urter som hakket gressløk, persille eller kjørvel.

Tips til ribbesjy og saus

Pass hele tiden på at det er vann i ribbepannen. Halvparten av vannet kan erstattes med øl, hvitvin, rødvin, ferskpresset appelsinsaft eller eplemost hvis ønskelig. Legg gjerne i en god gjeng hele hvitløkfedd, et par grovhakkede sjalottløk, en gulrot, en purrebit og noen kvaster frisk rosmarin, timian eller salvie.

Sjyen som dannes serveres som den er, eller danner grunnlaget for brun saus.

Sausen kan for eksempel smakes til med ripsgele, rognebærgele, brunost, solbær, tyttebær, sterk grov sennep, - eller julekrydderier som hel stjerneanis, kanel og nellik som du lar trekke i sausen. Som jevning kan du bruke maisenna, eller hvetemel som du rører ut med litt av ribbefettet, bruk like deler mel og ribbefett eller smør. Mengden varierer i forhold til hvor mye sjy du har.

Slik gjør du:

Kok opp sjyen og rør inn maizenna-jevning eller mel/fett jevning til sausen har fått ønsket konsistens.

La sausen få et skikkelig oppkok før servering. Jevner du med hvetemel er det fint om sausen får småkoke i 5 minutter slik at melsmaken forsvinner.

Publisert: 23.12.2016 kl. 10:14


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?