Til hovedinnhold

Aldri mer «avokadohånd»: Nå kommer avokado uten stein

12. desember 2017Aktuelt
INGEN STEIN: En avokadovariant som kan spises som snacks har kommet på markedet. Foto: Pressefoto/Marks & Spencer
INGEN STEIN: En avokadovariant som kan spises som snacks har kommet på markedet. Foto: Pressefoto/Marks & Spencer

Avokadoen kommer uten stein - og skallet kan spises.

For bare noen få måneder siden skrev vi om at den spanske råvaredistributøren Eurobanan hadde utviklet en «avokado light» - en avokado med 30 prosent mindre fett og færre kalorier. Vi har også skrevet om hvordan du enkelt fjerner steinen i avokadoen.

Nå har en ny og spesiell avokadovariant kommet på markedet, nemlig en avokado uten stein.

Avokadovarianten heter cocktailavokado, muligens på grunn av størrelsen: Den er nemlig bare fem til åtte centimeter lang, ifølge et presseskriv fra Marks & Spencer, som lanserte avokadoen i et utvalg butikker denne uken.

I motsetning til den tradisjonelle avokadoen, kan skallet på cocktailavokadoen spises. De omtaler fruktkjøttet som «kremet, blek i fargen og rik på smak». Steinløsheten har de oppnådd ved at avokadoblomsten ikke pollineres. Dette fører for øvrig også til at frukten blir såpass liten, ifølge presseskrivet.

Spennende

Gerd Byermoen er kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun omtaler den steinfrie avokadoen som «spennende».

– Jeg tror absolutt dette kunne slått an på det norske markedet. Det er klart at alle nye produkter trenger litt tid på å modnes, men siden det norske folk har tatt avokadoen såpass til seg, tror jeg det kunne vært mulig å lansere dette i Norge også, sier Byermoen.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

COCKTAILAVOKADOEN: Ligner på en mini-agurk med spiselig skall. Foto: Pressefoto/Marks & Spencer
COCKTAILAVOKADOEN: Ligner på en mini-agurk med spiselig skall. Foto: Pressefoto/Marks & Spencer

Hun fortsetter:

– Avokado er et produkt som har hatt en fantastisk vekst de siste årenene, og det at man da slipper å rense og ta ut steinen gjør den mye enklere å spise. Avokado er fantastisk mat ernæringsmessig også, så sånn sett kunne disse vært et fantastisk produkt som et mellommåltid, sier Byermoen.

Ingen planer

Kommunikasjonssjef i Bama, Hanne Linnert, kan fortelle at de ikke har noen planer om å importere cocktailavokado til Norge.

– Alle søker etter nye og spennende produkter, men denne avokadoen har vi liten tro på vil bli et stort produkt gitt at den dyrkes i et så begrenset volum, sier Linnert.

– Tilgjengeligheten er veldig liten og prisen er høy i forhold til avokado slik vi kjenner den. Avokadoen som Marks & Spencer selger, dyrkes i Spania hvor volumet som er dyrket frem er veldig begrenset - kun noen kasser som de selger nå i desember, forteller Linnert.

Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt tror folk fint kunne betalt mer for den steinfri avokadoen.

– Det er ikke så unaturlig at den eventuelt har en høyere pris enn vanlig avokado hvis du slipper å rense bort stein og skall. Du kan jo da spise hele produktet, sier Byermoen.

Nordmenn er storspisere

Selv om cocktailavokadoen foreløpig kun lanseres i Storbritannia, spiser nordmenn faktisk dobbelt så mange avokadoer som engelskmennene. Mens vi spiser tolv avokadoer hver i året, spiser de i England seks, forteller Linnert.

Det er ingen tvil om at avokado har blitt en favoritt for norske ganer. Ifølge Totaloversikten for 2016 av Opplysningskontoret for frukt og frønt, er avokado den av fruktene som har hatt sterkest salgsvekst de siste ti årene med en vekst på 249 prosent per capita.

Den populære, grønne frukten (visste du at avokado faktisk er et bær?) er blitt et fast innslag som guacamole til fredagstacoen eller som luksussmør på brødskiven, men den har også seilt opp som en anvendelig ingrediens i alt fra brownie til sjokolademousse.

Skadelig frukt

Dette er ikke første gang avokadostein har skapt overskrifter. Tidligere i år skrev blant annet The Independent om fenomenet «avocado hand»; skader i hånden som har oppstått når folk har prøvd å fjerne avokadosteinen ved hjelp av en kniv.

– Folk forventer ikke at avokadoene de kjøper kan være veldig modne, og det er minimalt med forståelse rundt hvordan man skal håndtere dem, sa Simon Eccles, tidligere president ved avdelingen for plastisk kirurgi hos the Royal Society of Medicine, til the Independent.

Publisert: 12.12.2017 kl. 16:28
Oppdatert: 13.12.2017 kl. 08:19


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?