Ukens matblogg: Sjokoladetrøfler med ekte peppermynte og honning

23. oktober 2014Aktuelt
KAFFEKOS: Varm først fløte med mynte, og bland det i sjokoladen til alt smelter. Rull kulene og dypp dem i pistasjnøtter, og server med god kaffe. Foto: Ada Linnéa Borgwardt
KAFFEKOS: Varm først fløte med mynte, og bland det i sjokoladen til alt smelter. Rull kulene og dypp dem i pistasjnøtter, og server med god kaffe. Foto: Ada Linnéa Borgwardt

Tenk deg myk sjokoladetrøffel som smelter på tungen med smak av honning og peppermynte. Her får du oppskriften.

Ukens matblogger Ada Linnéa Borgwardt (25)Yrke: PsykologstudentBosted: Grünerløkka i OsloFavorittråvare: Økologiske sitronerFavorittredskap: StavmikserNår jeg lager mat så liker jeg å se på dokumentarer i øyekroken.Blogg: Grunergranny.blogspot.no der jeg vil vise at man kan gjøre bestemor-ting som sylting og safting, selv om man bor i byen.Foto: Privat
Ukens matblogger Ada Linnéa Borgwardt (25)Yrke: PsykologstudentBosted: Grünerløkka i OsloFavorittråvare: Økologiske sitronerFavorittredskap: StavmikserNår jeg lager mat så liker jeg å se på dokumentarer i øyekroken.Blogg: Grunergranny.blogspot.no der jeg vil vise at man kan gjøre bestemor-ting som sylting og safting, selv om man bor i byen.Foto: Privat

– Sjokoladetrøfler er deilige fristelser du kan ha på lur i kjøleskapet. Får jeg besøk av noen som syns at verden er litt masete, da tar jeg frem en trøffel og lager en kruttsterk espresso til. Det hjelper alltid, sier ukens matblogger Ada Linnéa Borgwardt til Godt.

– Jeg lager også sjokoladetrøfler som jeg pakker i pene esker eller cellofanplast, og gir bort som gaver til venner, fortsetter hun.

– Denne varianten med honning, pistasj og mynte trukket i fløte, har jeg komponert selv. Jeg liker at den får en litt leken smak, de minner meg om forvokste urtehager og biesurr, sier hun.

– Har du fersk mynte i potte, må du tørke den først. Det gjør du ved å legge bladene på en stekeplate med bakepapir, og setter ovnen på 80 grader med døren på gløtt. Da blir de tørket på to timer, men pass på at de ikke blir svidd. Tørker du bladene på kjøkkenbenken vil det ta noen dager. Du kan også bruke ferdig tørket urtete av peppermynte, kjøpt i butikken, forklarer hun.

– Det kan bli litt klissete å trille trøffelkulene for trøffelmassen blir fort myk av varmen i hendene dine. Da setter du det hele i kjøleskapet noen minutter, før du triller videre. Det er også viktig at de finknuste peppermyntebladene ikke inneholder strie stilker. Det kan fort bli ulekkert å tygge på. Et triks er å gni de knuste myntebladene gjennom en tesil, så er du sikker på stilkene ikke følger med, forklarer Ada Linnéa.

– Med bloggen vil jeg vise hvordan vi med urbane liv kan bevare kontakten med råvarer og natur ved å lage mat av sesongens ingredienser. Bestemorsting som jeg kaller det, og derfor heter bloggen «Grünergranny», sier hun.

Les bloggen til Ada Linnéa her, og følg henne på Instagram også.

Ingredienser til ca. 20 trøfler à 20 g

  • 1,5 dl kremfløte
  • 2 ss tørkede peppermynteblader, grovknuste
  • 2 ss vann
  • 70 g honning
  • 40 g smør
  • 200 g mørk sjokolade, 70 % kakaoinnhold
  • 1 klype flaksalt
  • 1 ts tørkede peppermynteblader, finknuste
  • 100 g pistasjnøtter uten skall, hakket

Slik gjør du det

Ha kremfløte, grovknuste mynteblader og vann i en gryte. Varm opp til kokepunktet, skru ned varmen og la blandingen trekke under lokk i 15 – 20 minutter. Smelt inn smør og honning.

Hakk sjokoladen i små biter og ha den i en bolle. Sil den varme blandingen over sjokoladen. Myntebladene skal bli igjen i silen og blandingen skal få sjokoladen til å smelte.

Rør i sjokolademassen til all sjokolade er smeltet. Sett bollen eventuelt over vannbad.

Bland salt og finknuste peppermynteblader inn i sjokolademassen.

Sett sjokolademassen i kjøleskapet i 30 til 40 minutter til den blir så stiv at det er mulig å forme klatter av massen med teskje. Rør av og til så massen stivner jevnt.

Gjør klart et fat med bakepapir. Ta ut massen av kjøleskapet og ta opp en toppet teskje med masse. Trill til en kule mellom hendene og legg på bakepapiret. Gjenta med resten av massen.

Avslutt med å rulle kulene i hakkede pistasjnøtter. Kjøp helst pistasjnøtter uten den brune hinnen, eller fjern hinnen selv ved å gni pistasjnøttene mellom hendene, så mye av det brune smuldrer av og det grønne nøttene kommer fram. Oppbevar trøflene i en tett boks i kjøleskap, og ta dem ut en stund før servering. De holder seg i omtrent 2 uker.

SLIK GJØR DU: La peppermyntebladene trekke i fløte og vann, og sil dem av i en tesil. Bland med sjokoladen og avkjøl. Rull til slutt kulene i pistasj. og Foto: Ada Linnéa Borgwardt
SLIK GJØR DU: La peppermyntebladene trekke i fløte og vann, og sil dem av i en tesil. Bland med sjokoladen og avkjøl. Rull til slutt kulene i pistasj. og Foto: Ada Linnéa Borgwardt

Publisert: 23.10.2014 kl. 09:44


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?