Tidligere kokk ved det britiske hoffet avslører de kongeliges spisevaner

ELSKET FASTFOOD: Prinsene William og Harry slapp unna lunsjen da prinsesse Diana tok dem med på McDonalds. 
Foto: Simon Kreitem/Reuters
ELSKET FASTFOOD: Prinsene William og Harry slapp unna lunsjen da prinsesse Diana tok dem med på McDonalds. Foto: Simon Kreitem/Reuters
Maiken Svendsen
Maiken Svendsen

Visste du at dronning Elizabeth II liker å spiser frokost av Tupperware?

Det britiske kongehuset har personlige kjøkkenansatte som lager maten deres. Nå avslører tidligere slottskokk, Darren McGrady, noen av matvanene til de engelske kongefamilien for amerikanske Marie Claire Magazine.

Intervjuet - og matvanene - er nå skrevet om av blant annet Business Insider og Harper's Bazaar, og han har tidligere delt matvanene med CNN.

McGrady jobbet for de kongelige i femten år, og var den personlige kokken til Dronning Elizabeth, prinsesse Diana, prins Philip, prins William og prins Harry. Siden han sluttet ved slottet har han blitt kokebokforfatter, kulinarisk konsulent og eventplanlegger, og bor nå i Texas, USA.

Selv om kongefamilien var mindre formell i Skottland, pyntet de seg til middag, ifølge McGrady.

– De kunne ha på seg utetøy til ettermiddagste, men alle skiftet før middag. De kom ned i ballkjoler og satt ved bordet i samme stil som «Downton Abbey». De brukte det fine serviset, og etter måltidet gikk en sekkepipespiller rundt bordet, forteller han.

VILLE HA LEKEN: Prinsene Harry og William ville på McDonalds for å få leken med maten.
VILLE HA LEKEN: Prinsene Harry og William ville på McDonalds for å få leken med maten.
Foto: Foto: Reuters

McGrady husker en gang prinsesse Diana kom inn på kjøkkenet og ba han avlyse lunsjen for henne og sønnene. Hun ville nemlig på fastfoodkjeden McDonald's.

– Jeg svarte: «Men deres høyhet, jeg kan ordne det, jeg kan lage burgere». Da sa hun: «Det er leken de vil ha». Guttene elsket McDonald's, pizza og gratinerte poteter - amerikansk mat. De var kongelige, men de hadde matpreferanser som andre barn, forteller den tidligere kokken.

Dronningen elsket å få mat fra eiendommen, for eksempel fugler de hadde skutt og andre typer dyr fra eiendommen i Skottland, sier kokken til Marie Claire.

– Men selvfølgelig sjokolade, hun elsket sjokolade. Det var hennes favorittmat, og den måtte være mørk. Jo mørkere jo bedre, avslører McGrady.

Hvitløk, derimot, hatet hun.

– Hun ville aldri ha hvitløk på menyen. Hun hatet både lukten og smaken, forteller den tidligere kokken.

Saken fortsetter under bildet

SKÅL: Dronning Elizabeth og kong Felipe av Spania under en bankett på Buckingham Palace i juli. 
Foto: Dominic Lipinski/Reuters
SKÅL: Dronning Elizabeth og kong Felipe av Spania under en bankett på Buckingham Palace i juli. Foto: Dominic Lipinski/Reuters

Dronningen skal ha spist frukt av en tallerken med diamantkant, ifølge Harper's Bazaar, men det har kokken noen innvendinger på:

– Det var en marmortallerken med tre gylne hester. Tallerkenen var dekket av diamanter, rubiner, safirer og esmeralder. For mer enn 30 år siden var verdien 500.000 pund.

Det er mer enn 5,2 millioner norske kroner i dagens kurs.

Frokosten derimot var av det enklere slaget.

– Hun spiser frokostblanding fra Tupperware-bokser. Hun forbereder frokosten selv, og drikker Darjeeling-te til, sier kokken til Marie Claire.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?