Nå skal hvitløken feires

17. mars 2013Aktuelt
HVITLØK: Ikke bare smaker den godt, hvitløken er også bra for helsen.
HVITLØK: Ikke bare smaker den godt, hvitløken er også bra for helsen.
Foto: Annemor Larsen
Hanne Borgen Vassnes
Hanne Borgen Vassnes

Den er så helsebringende at den kunne erstattet et halvt norsk medisinbudsjett.

Brownies med hvitløk og is med basilikum, hvitløk og honning er bare noe av det som har stått på menyen under Cafe Sting i Stavangers hvitløksfestival. Ingen ting skal være uprøvd når den lille hvite løken skal feires for 25. gang i begynnelsen av april.

- Da jeg arrangerte den første festivalen, var det mange som var skeptisk til hvitløk. Folk reagerte både på lukten og smaken, forteller Terje Vallestad, som eier den tradisjonsrike kulturkafeen.

Da hvitløken ble introdusert i Norge en gang på 80-tallet var mange redde for å lukte vondt etter å ha spist hvitløk. Når den nå feires med en egen festival er det med luktgaranti.

- Ingen kommer herfra uten å lukte skikkelig hvitløk, garanterer Vallestad.

HVITLØKSBAD: Terje Vallestad arrangerer Stavangers hvitløksfestival for 25. gang i begynnelsen av april.
HVITLØKSBAD: Terje Vallestad arrangerer Stavangers hvitløksfestival for 25. gang i begynnelsen av april.
Foto: Hugo Bergsaker

Festivalen har hatt kunstutstillinger med hvitløk som tema, «hvitløkskonserter», kåring av hvitløksprinser- og prinsesser, hvitløksskrellekonkurranse med lokale kokker og mye annet moro.

Skal vi tro både forskning og tradisjonell plantemedisin er hvitløken verdt en feiring.

Ikke bare smaker den godt. Hadde vi spist mer av den, kunne vi ha spart inn store utgifter til medisiner til de største og vanligste sykdommene nordmenn lider av. Diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og kreft skal kunne behandles med hvitløk.

For ikke å snakke om virkningen den har mot forkjølelse og influensa. Et fedd i hvert nesebor kan gjøre underverker mot en begynnende snue.

Ifølge Rolv Hjelmstad, som driver nettstedet Urtekilden og det internettbaserte Urtekildens planteleksikon, kan hvitløken blant annet skjæres i biter og legges på sprit, og du får et brennevin som virker både mot hoste, forkjølelse og urinveisinfeksjon.

- Hvitløksuttrekk i vann skal ha blitt brukt mot innvollsorm og hudinfeksjoner, byller og hodelus.

Ifølge Hjelmstads mange kilder,

skal 400 forbindelser i hvitløken være kartlagt. Minst 30 av disse har en medisinsk effekt. Hvitløk inneholder eteriske forbindelser som står for det meste av

den medisinske virkningen. Ellers inneholder den proteiner, selen og andre mineraler og vitaminer.

Terje Vallestad i Stavanger forteller at hvitløksplanten er svært hardfør.

- Kaster du et fedd bak deg og den lander i jord, vil det vokse opp en plante, sier han.

Selv har han erfaring med å bruke hvitløk mot forstoppelse, uten at vi skal gå i detaljer. Kjenner han at feberen nærmer seg, er kuren klar; fem, seks fedd hvitløk i en halvliter øl.

- Det smaker kanskje ikke så godt, men det virker som bare det, hevder hvitløksentusiast og caféeier Vallestad.

Hvitløkseffekten

Visste du at ...

Under både første og andre verdenskrig ble tusenvis av mennesker reddet av behandling med hvitløk. Det var dårlig med antiseptiske stoffer og knust hvitløk ble brukt til å smøre på sårene for å rense dem og beskytte mot koldbrann.

Den tyske legen Albert Schweitzer (1875-1965) brukte hvitløk til behandling av amøbedysenteri i Afrika. I Russland var det mangel på penicillin og hvitløk ble brukt på samme måte. Hvitløk har blitt kalt for russisk penicillin.

Forskning publisert i Journal of Antimicrobial Chemotherapy antyder at stoffet diallylsulfid som finnes i hvitløk kan være mer effektiv mot bakterien Campylobacter enn to vanlige typer antibiotika. Kanskje er det derfor hvitløk brukes mye i varme land hvor det tidligere var vanskelig oppbevare maten uten at den ble bedervet.

Hvitløk antas å være opprinnelige hjemmehørende i Øst- eller Sentral-Asia, men er i våre dager ukjent som viltvoksende plante. Den dyrkes imidlertid i store mengder over hele verden.

Plante selv?

Sett et hvitløksfedd ned i jorda med 15 cm avstand og ca 3 cm dypt enten tidlig om våren eller om høsten. Er du lei av lus på blomstene dine kan du forsøke å plante hvitløk i jorden rundt. Hvitløken høstes på seinsommeren når bladene er blitt gule.

Publisert: 17.03.2013 kl. 14:34
Oppdatert: 22.03.2013 kl. 17:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?