«The Cronut» - USAs nye bakst-sensasjon
Hva får du hvis du blander en luftig croissant med saftig amerikansk donut? Jo du får verdens mest ettertraktede søtsak.
Glem cup cakes og makroner! New York-konditoren Dominique Ansel og hans bakeri i SoHo har skapt hysteri i storbyen siden han debuterte bakeoppfinnelsen 10. mai i år.
Den lille godbiten er en hybrid av croissant og donut, som det tok to måneder med over 10 forskjellige oppskriftsvarianter å perfeksjonere.
Cronuten tar ifølge Ansel med seg det beste fra croissantenes flakete deig blandet med konsistensen av en donut. Til Godt opplyser konditorens pressekontor at Cronut-deigen frityrstekes på donut-vis for så å bli smaksatt på tre måter: Den rulles i sukker, blir fylt med krem og toppet med glasur.
Allerede den første uken cronutene ble lagt ut for salg var hypen et faktum. I sosiale medier ble det delt linker og bilder av produktet over 140.000 ganger. Siden den gang har opptil 50 personer stilt seg i kø utenfor bakeriet en time før åpning hver eneste dag.
Likevel sverger Ansel, som har varemerke-registrert kreasjonen, at han aldri vil åpne et eget utsalgssted til cronuten.
- Jeg tror på kvalitet og kvantitet, så det lages kun et begrenset antall hver dag og det er det, sier franske Ansel.
Ifølge sin pressetjeneste planlegger han å lansere nye smaker av cronuten hver eneste måned. I mai har cronutene smakt av rose og vanilje. I juni er det sitron maple på menyen.
Et par kuriosa til om cronuten: Cronuten koster 5 dollar og bør ifølge Ansel spises innen seks timer, konditoren anbefaler heller ikke å sette den i kjøleskapet fordi det ødelegger smaken.
Den anerkjente britiske avisen The Guardian krever omtrent at søtsaken tar turen over Atlanterhavet. Hva synes du?
Har du spist en cronut eller noe annet godt i det siste? Del bildet med #godtno og vi velger deg til forsiden vår.