Stjernekokk Jo Bøe Klakegg og hovmester Siri Haslund åpner ny restaurant
– Nå skal vi bare gjøre det vi har lyst til å gjøre, sier Klakegg om restauranten som skal åpne i løpet av året.
– Vi jobber fortsatt med konseptet, sier stjernekokk Jo Bøe Klakegg.
Han og Siri Haslund, som både er medeier og samboer, ser seg rundt i lokalet som ligger i Københavngata øst i Oslo. Murpuss og avbrukne sementbiter ligger på gulvet, og et stillas med plantegninger av lokalets to etasjer står midt i lokalet. Her skal paret åpne en ny restaurant i løpet av de kommende månedene, målet er innen november.
– Det er vanskelig å svare på hva slags restaurant det kommer til å bli. Vi vet nesten bare at jeg skal lage mat, og Siri skal velge vin og servere, sier han og fortsetter:
– Vi skal lage en liten hyggelig restaurant. Det må bli noe vi kan stå for, sier Klakegg.
– Ble for stort
Haslund har erfaring som hovmester og servitør på Oslo-restaurantene Smalhans og Tranen, i tillegg til at hun var en liten tur innom Michelin-restauranten Fauna – hvor Klakegg var kjøkkensjef.
Restauranten drev han med stjernekokk Björn Svensson, før de brått stengte dørene på høyden av stjernerushet bare tre år etter at de åpnet.
– Fauna ble en for stor restaurant, sier Klakegg.
– Hvordan skal dere unngå at det samme skjer igjen?
– For det første er det ikke så mye plass her, smiler Haslund.
– Og så skal vi bare ha åpent fra onsdag til lørdag på kveldstid. Men vi finner ut av det. Vi skal ha det litt fleksibelt, sier hun.
Høy stemning
Den blivende restauranten heter foreløpig Hot Shop – oppkalt etter lokalets historikk som «en av Oslos siste pornosjapper». Støpt inn i gulvet ligger en side fra et hefte som viser butikkens tidligere varelager. Mellom produkter i forskjellige størrelser og farger står navnet på butikken – og nå den kommende restauranten.
– Vi synes det er ganske morsomt, sier Haslund.
Restauranten skal ha 30 sitteplasser og bordbestilling med set meny på om lag fem retter.
– Men vi skal også ha en liten bar for spontane gjester som kommer innom og bare vil ha en drink og litt småretter, sier Haslund som understreker at alt er med forbehold.
Stemningen skal være høy.
– Vi vil ikke at folk skal trekke seg sammen når de kommer inn her. Det skal ikke være seriøs stemning og hvite duker her. Mye heller høylytt stemning og liv, sier Klakegg.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Siste detaljer til slutt
Maten skal lages av det som er i sesong – og det som er godt. Får kokken noen gode artisjokker fra Italia, ja, så bruker han dem.
– Vi skal ikke sette noen grenser på hva vi kan, og ikke kan, lage. Men vi kommer nok til å bruke en del grønnsaker, sier Klakegg.
– Men vi skal servere kjøtt og, skyter Haslund inn.
– Ja, vi kommer nok ikke til å legge de siste detaljene på menyen før den siste måneden før åpning, sier Klakegg.
Drikkemenyen skal både bestå av tradisjonell vin og naturvin.
– Vi skal servere vin vi liker, og kommer til å samarbeide med små produsenter – både de som har et klassisk uttrykk for vintradisjon i sine områder, og de som bryter med normene ved å lage nye stiler og ved å utfordre forventningene til hvordan en vin skal være, sier Haslund.
Må prøve
Etter at Fauna stengte, trakk Klakegg seg tilbake. Innimellom jobbet han på Björn Svenssons nye restaurant, Galt. Han og Haslund fikk en sønn, og de tenkte på hva veien videre var.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg tror det hadde vært unaturlig om du ikke skulle åpne noe etter Fauna, sier Haslund og Klakegg nøler før han nikker.
– Ja, kanskje. Man må jo prøve, sier han.
Björn Svensson har i dag en ny Michelin-stjerne. Klakegg, derimot, har ingen stjerneambisjoner.
– Nei, sier han og rister på hodet.
– Fokuset er på å lage en restaurant som gjør at gjester vil komme tilbake – at vi skal servere god mat og vin. Så Michelin-ambisjoner..? Nei. Nå skal vi bare gjøre det vi har lyst til å gjøre.
Publisert: 26.08.2018 kl. 07:17
Lag deg en gratis konto