Ti ting du kanskje ikke visste om bacon

7. februar 2018Aktuelt
NAM: Aldri feil med litt sprøstekt bacon. Det synes sannsynligvis ikke verdensrekordholderen i bacon-spising heller, som spiste 182 skiver på fem minutter. Foto: Shutterstock
NAM: Aldri feil med litt sprøstekt bacon. Det synes sannsynligvis ikke verdensrekordholderen i bacon-spising heller, som spiste 182 skiver på fem minutter. Foto: Shutterstock

Er det lov å skrive «beiken»? Og hva er verdensrekorden i bacon-spising? Svarene på dette og andre morsomme fakta om bacon får du under. 

1. Det sies at historien til bacon går helt tilbake til år 1500 f. Kr. og er dermed et av de eldste kjøttene i kategorien saltet eller røkt. Ifølge National Geographic skal bacon ha blitt spist i Kina for 3500 år siden.

2. Bacon er så populært i USA at prisene på sideflesk, steg med 80 prosent i 2017. Merk også at amerikanere kjøpte omlag 14 prosent mer bacon i 2016 enn i 2013, skriver Wall Street Journal.

3. Det er ikke bare i USA bacon er populært. I en undersøkelse fra 2010 kom det fram at 43 prosent av befolkningen i Canada ville valgt bacon fremfor sex, skriver National Geographic. Merk dog at denne undersøkelsen ble gjennomført i forbindelse med lansering av et nytt baconprodukt.

4. En annen som er glad i bacon er Matt «Megatoad» Stonie. I 2015 satt han nemlig verdensrekorden i bacon-spising: I løpet av fem minutter fikk han trykket i seg hele 182 skiver bacon, ifølge Huffington Post.

5. Bacon er ikke bare det vi i Norge tenker på som bacon: Mens norsk bacon lages av sideflesk, lages canadisk bacon av ytrefilet. Det samme er engelsk bacon, som for øvrig er formet som en dråpe kontra de norske baconstripene, ifølge MatPrat.

6. Apropos andre typer bacon: Pancetta er en form for krydret bacon. Og verdens største pancetta ble laget i den italienske byen Piacenza i 2002. Den var 3 meter og 30 centimeter lang, og veide 150,5 kilo. Det skulle holde til et par frokoster.

7. Tidligere i år var det full krangel om et nytt og magrere baconalternativ som ble produsert av Nortura, kalt kalkunbacon. Mattilsynet mente derimot at det kun er bacon av svin som kan kalles bacon, skrev Dagbladet.

8. Det skapte også sterke reaksjoner da Språkrådet foreslo å innføre den fornorskede skrivemåten «beiken» i 2004. I dag er det fortsatt bare riktig å skrive «bacon».

9. Uttrykket «bring home the bacon» skal visstnok stamme fra det tolvte århundre og den engelske byen Dunmow. Betydningen av uttrykket blir beskrevet som å tjene penger inn penger til familien, ifølge Cambridge Dictionary.

10. For de som vil smake det salte og knasende uten å røre grisen, finnes det noe som heter «facon» - veganerens og vegetarianerens svar på bacon. Det såkalte «fake» baconet lages av tofu, og oppskrifter er å finne på flere matblogger.

Publisert: 07.02.2018 kl. 15:18
Oppdatert: 25.04.2018 kl. 09:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?