Beholder kontroversiell kvinnepris: – Den er nødvendig
Til tross for kritikken, vil ikke organisasjonen bak kåringen av verdens 50 beste restauranter kvitte seg med prisen for beste kvinnelige kokk.
I flere år har listen World's 50 Best Restaurants frustrert kvinner i restaurantbransjen, som alltid har blitt underrepresentert på listen.
Da styret bak kåringen også introduserte en egen pris for beste kvinnelige kokk, ble det ikke bedre, og prisen har fått mye kritikk for å bidra til ytterligere marginalisering av kvinnene i bransjen.
I en bloggpost publisert mandag, svarer lederen for World's 50 Best, Hélène Pietrini, på kritikken. Men prisen forsvinner ikke.
Erkjenner at listen er mannsdominert
Under overskriften «Tid for en forandring» erkjenner Pietrini at det er få kvinner som blir representert på listen.
– I år er bare fire av restaurantene på listen ledet av kvinner. Selv om mange av de andre restaurantene har sterke kvinnelige medledere, er sjefskokkene menn, skriver hun.
Hun skriver videre at listen er et resultat av stemmer fra over 1000 eksperter fra verden over, og at dersom organisasjonen skulle grepet inn for å få flere kvinner representert, ville de ha ødelagt listens autentisitet og troverdighet.
– Vi kan ikke - og bør ikke - kontrollere hvordan folk stemmer. Vi reflekterer den gastronomiske verden som den er, i stedet for hvordan den burde være.
Mener prisen er nødvendig
Pietrini mener imidlertid at organisasjonen kan bidra til å fremme et miljø hvor kvinnelige kokker verdsettes på samme måte som sine mannlige kolleger. Blant annet er 50 Best nå forpliktet til å ha en jevn kjønnsbalanse blant sine 1040 eksperter.
Hun mener at prisen for beste kvinnelige kokk er nødvendig, og sier at den ikke kommer til å forsvinne med det første.
– Det er ikke en pris som ønsker å skille ut kvinnelig matlaging eller definere kvinnelige kokker som «noe annet», men det gir oss muligheten til å feire vellykkede kvinner, og de får muligheten til å ta opp viktige saker. 50 Bests rolle er å spre deres prestasjoner og budskap til et internasjonalt publikum, skriver Pietrini.
Hun sier videre at kvinnelige rollemodeller er viktigere enn noensinne.
– Vi forstår hvorfor folk kritiserer prisen, og jeg er personlig opptatt av å holde dialogen om problemet åpen. Når vi når et punkt med ekte kjønnsbalanse i restaurantbransjen, trenger vi nok ikke prisen lenger. Men vi er dessverre ikke der ennå, hverken som industri eller samfunn.
Publisert: 13.09.2018 kl. 12:56
Lag deg en gratis konto