På kjøkkenbenken med Geir Skeie: Lever på makrell i tomat
TROMSØ (VG) Den meritterte kokken Geir Skeie (33) går ikke av veien for å spise fastfood når han er på farten. Og han kunne levd på makrell i tomat med majones resten av livet.
Hver uke i sommer tar Godt en prat med en av våre mest populære kokker i serien «På kjøkkenbenken». Først ut er Skeie som slo igjennom da han ble europeisk mester i Bocuse d’Or i Stavanger i 2008 og Bocuse d’Or året etter.
Høsten 2013 vant han også TV2-programmet Kokkenes kamp.
– God sommer! Hvor går ferien?
– Vi skal 5-6 dager til Toulouse i Frankrike i slutten av juli. Der skal vi slappe av, og så blir det en del matlaging. Det er masse gode råvarer i området, deriblant and og gås. Så blir det forhåpentligvis en seiltur i Kroatia i september. For oss er sommeren høysesong for restauranten i Sandefjord, som jo er en sommerby, så vi reiser heller på ferie utenom sesongen.
– Og hva slags mat lager du på ferie?
– Jeg griller en del, lager mat ute. Veldig ofte går det i sjømat – fisk og skalldyr.
– Hvor reiser du for den ultimate matferien?
– Siden jeg er gift med en kokk, reiser vi alltid dit det er god mat. Det er en viktig del av ferien, pluss det å se nye ting. I fjor høst var vi på reise til USA – New York og Vestkysten. Og så reiser vi ganske mye til Asia, hvor det er mye spennende. Spania og Frankrike har også mye god mat, men vi synes det er mest spennende i Asia og Amerika. Vi har vært mye i Singapore, hvor vi har jobbet tidligere og har venner. Der er det god mat fra hele verden.
– Har du en yndlingsvin eller -drikk om sommeren?
– Sangria! Jeg var nettopp på Mallorca, og da gikk det en del i det. Sangria kan man enkelt lage selv, uten essens. Ellers liker jeg hvitvin om sommeren – gjerne Burgund.
– Hva er ditt første matminne?
– Jeg var glad i å spise da jeg var liten og syntes alltid det var gøy med båter og hoteller. Der var det jo ofte buffet hvor man kunne smake på mye forskjellig. Da var det om å gjøre å ta litt av alt!
– Hvordan er du å jobbe med?
– Jeg er ganske rolig – ingen Gordon Ramsey, for å si det sånn. Rolig, men bestemt. Jeg er opptatt av detaljer – at ting skal bli likt og ordentlig.
– Hvilken kokk beundrer du og hvorfor?
– Paul Bocuse, som startet Bocuse d’Or. Han har gjort masse for kokkeyrket og mye for å markedsføre seg selv. Kokkeyrket hadde ikke vært det samme i dag uten ham. Ingrid Espelid Hovig er Norges svar på ham. Det er synd vi ikke har noen ny Ingrid Espelid Hovig på TV, som kan vise folk hvordan de skal lage vanlig mat.
Mange vet ikke hvordan de skal lage kjøttkaker eller koke poteter en gang. Dessverre tror TV-kanalene at matlaging bare skal være underholdning. Wenche Andersen gjør mye bra, men hun har for lite tid til rådighet og til feil tid på døgnet. Ingrid Espelid Hovig var den jeg så på da jeg var ung. Jeg lærte masse av henne. Hun var den tidens Jamie Oliver.
– Hva er din verste kjøkkenkatastrofe?
– Jeg fortrenger sånt. Det jeg husker er at jeg under Årets kokk i 2007 skulle lage en redusert hummersaus. Jeg sved sausen rett før anretning på tallerkenen. Det ble ikke noe saus på den retten.
– Når er du lykkeligst på jobb?
– Når det er full restaurant og masse å gjøre – så mye at en nesten mister kontrollen, men har kontroll likevel. Alle gjestene er fornøyde, det er god stemning. Da er det veldig gøy.
– Hva er den rareste maten du liker?
– Jeg har ikke noe imot ketchup, som en del andre kokker har. Jeg spiser ikke pølse uten ketchup, og når jeg er ute og reiser kan det fort bli en wienerpølse eller en rollerburger.
– Hva/hvor er det beste måltidet du har spist?
– Oppe i fjellene ved Lyon er det en restaurant som heter Regis Marcon. Den ligger i en landsby med bare 150 innbyggere, men har tre Michelin-stjerner og serverer fantastisk mat. Jeg spiste en 10-retter sist jeg var der, med mye sopp og råvarer fra fjellet. Det var til og med sopp i desserten, sammen med banan. Det var utrolig godt.
– Hvordan var din første dag på kjøkkenet som ung fersking?
– Som 14-15-åring jobbet jeg på Fjordhotellet i Fitjar, der jeg kommer fra. Det var stort å lære av de ordentlige kokkene hvordan de kuttet grønnsaker fort.
– Hva har du alltid i kjøleskapet/fryseren?
– Sitron. Den gjør nesten all mat friskere og bedre, enten man bruker skallet eller saften. Forskjellige løker har jeg også, samt smør. Og Mills majones – uten det kan man ikke spise frokost. Da vi bodde i utlandet, var majones og makrell i tomat det eneste vi hadde med oss.
– Er du av typen som har majones oppå makrellen også?
– Ja!
– Hvis du skulle spist én rett resten av livet – hva ville det ha vært?
– Det jeg spiser flest ganger i løpet av et år er grovbrød med makrell i tomat. Det står mellom det og laks med agurksalat, nypoteter og Sandefjordsmør.
– Mat eller sex?
– Mat er viktigere enn sex. Uten mat kan man ikke leve.