Til hovedinnhold

Vinterens beste råvare: Skrei på tre forskjellige måter

1. mars 2018Aktuelt
VINTERGODT: Med sitt faste, hvite kjøtt passer skreien til mange ulike smaker. Foto: Sara Johannessen
VINTERGODT: Med sitt faste, hvite kjøtt passer skreien til mange ulike smaker. Foto: Sara Johannessen

Grip sjansen og spis skrei mens du fortsatt har muligheten - enten du går for klassikeren skrei, lever og rogn, skinnstekt skrei med potetmos eller asiatisk-inspirerte smaker. 

En gigantisk orgie finner sted i disse dager. Kjønnsmoden og potent norsk arktisk torsk kommer inn fra Barentshavet for å gyte. Og vi kan glede oss over et herlig festmåltid med treenigheten skrei, lever og rogn. Med tanke på det virile utgangspunktet er skreien muligens også for et afrodisiakum å regne. Det er ikke bevist, men heller ikke motbevist, og det er jo lov å håpe.

Skreien er uten tvil en ettertraktet delikatesse og en høyt elsket råvare. Det hvite, muskuløse, spenstige og saftige kjøttet er en sann glede å tilberede, men må behandles med den kjærligheten den amorøse vandreren fortjener, og selv viser.

Enten det er snakk om trekking, damping eller pannesteking, er fiskekjøttet klart i det øyeblikket det deler seg i store flak ved et lett trykk. Kjernen kan gjerne, og bør etter min smak, være noe glassaktig uten å være rå, selvsagt. Ingen saft eller hvite proteinstoffer skal piple ut, men bevares i kjøttet.

Når du skal trekke skreiskivene er det viktig med nok salt i vannet.

Går du for pannesteking, med eller uten skinn, kan du med fordel «lettsalte» hele fileten. Det gjør du enkelt ved å drysse fileten med et jevnt lag grovt havsalt og la den ligge slik i 20 minutter. Skyll vekk saltet, klapp fileten tørr med kjøkkenpapir og den er klar for videre bruk. Da er kjøttet perfekt saltet og «fast i fisken».

Skreien, i likhet med torsk, kler utrolig mange smaker. I tillegg til klassikeren skrei, lever og rogn, har skinnstekt skrei med en fløyelsmyk mandelpotetmos og brunet smør med bacon, blitt en stor favoritt. Eller hva med en asiatiskinspirert honning- og soyamarinert skrei med kokosris?

Uansett valg kan du glede deg over et måltid bestående av kjærlighet, tålmodighet og trofasthet.

Publisert: 01.03.2018 kl. 16:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?