Til hovedinnhold

Vinterens beste råvare: Skrei på tre forskjellige måter

VINTERGODT: Med sitt faste, hvite kjøtt passer skreien til mange ulike smaker. Foto: Sara Johannessen
VINTERGODT: Med sitt faste, hvite kjøtt passer skreien til mange ulike smaker. Foto: Sara Johannessen

Grip sjansen og spis skrei mens du fortsatt har muligheten - enten du går for klassikeren skrei, lever og rogn, skinnstekt skrei med potetmos eller asiatisk-inspirerte smaker. 

En gigantisk orgie finner sted i disse dager. Kjønnsmoden og potent norsk arktisk torsk kommer inn fra Barentshavet for å gyte. Og vi kan glede oss over et herlig festmåltid med treenigheten skrei, lever og rogn. Med tanke på det virile utgangspunktet er skreien muligens også for et afrodisiakum å regne. Det er ikke bevist, men heller ikke motbevist, og det er jo lov å håpe.

Skreien er uten tvil en ettertraktet delikatesse og en høyt elsket råvare. Det hvite, muskuløse, spenstige og saftige kjøttet er en sann glede å tilberede, men må behandles med den kjærligheten den amorøse vandreren fortjener, og selv viser.

Enten det er snakk om trekking, damping eller pannesteking, er fiskekjøttet klart i det øyeblikket det deler seg i store flak ved et lett trykk. Kjernen kan gjerne, og bør etter min smak, være noe glassaktig uten å være rå, selvsagt. Ingen saft eller hvite proteinstoffer skal piple ut, men bevares i kjøttet.

Når du skal trekke skreiskivene er det viktig med nok salt i vannet.

Går du for pannesteking, med eller uten skinn, kan du med fordel «lettsalte» hele fileten. Det gjør du enkelt ved å drysse fileten med et jevnt lag grovt havsalt og la den ligge slik i 20 minutter. Skyll vekk saltet, klapp fileten tørr med kjøkkenpapir og den er klar for videre bruk. Da er kjøttet perfekt saltet og «fast i fisken».

Skreien, i likhet med torsk, kler utrolig mange smaker. I tillegg til klassikeren skrei, lever og rogn, har skinnstekt skrei med en fløyelsmyk mandelpotetmos og brunet smør med bacon, blitt en stor favoritt. Eller hva med en asiatiskinspirert honning- og soyamarinert skrei med kokosris?

Uansett valg kan du glede deg over et måltid bestående av kjærlighet, tålmodighet og trofasthet.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?