Kritiseres for mannsdominert Michelin-guide
Reaksjonen kom etter utgivelsen av den franske versjonen av Michelin-guiden, der kun to av 57 nye stjernerestauranter hadde kjøkkensjefer som var kvinner.
– Jeg ble sjokkert og sint fordi det har vært flere år der vi ikke forstår hvorfor det ikke er noen nye kvinner i de 50 nye stjernene, sier filmskaper Vérane Frédiani i en sak publisert av The New York Times 23. februar.
Frédiani har tidligere laget en dokumentar der hun leter etter kjøkkensjefer som er kvinner rundt omkring i verden, og benytter seg nå av hashtaggen #michelintoo.
Reaksjonen kom etter utgivelsen av den franske versjonen av Michelin-guiden. Her fikk hele 57 nye restauranter stjerner i den anerkjente guiden - men kun to av restaurantene hadde kjøkkensjefer som var kvinner.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Den lave statistikken fortsetter: Av alle de 621 restaurantene som har blitt tildelt én eller flere stjerner i Frankrike, tilhører kun 16 kvinner. I Spania har 195 restauranter stjerner, men bare 19 har kvinnelige kjøkkensjefer. I USA finner vi 20 kvinnelige kjøkkensjefer av totalt 166 restauranter med stjerner.
I saken heter det at Italia har den høyeste andelen kjøkkensjefer som er kvinner på stjernerestauranter, nemlig 44 av 365, skriver New York Times.
I en kommentar sier Michelin-direktør Michael Ellis at kjønn ikke er noe de «tar med i beregningen», og at det kun handler om maten, skriver avisen videre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Skuffet
Independent i Irland skriver også om tematikken. De har blant annet intervjuet kjøkkensjefen Anita Thoma ved Farmhill Restaurant i Dublin, som sier hun ble skuffet da hun hørte om den franske guidens nye stjerner.
– Det er klart det er skuffende. Jeg ble ikke overrasket fordi dette har vært formen, og ingenting har forandret seg der. En skulle tro at store organisasjoner hadde gjort noe for å passe på at ting som dette ikke skjer i disse dager, sier kjøkkensjefen til avisen.
Hun fortsetter:
– Det er mange kvinner som jobber i restauranter, på hoteller, som kjøkkensjefer på høye nivåer over hele verden, og for meg føles det som at menn holder makten innen disse organisasjonene, så mennene gir ut prisene, sier Thoma.
Det tok for øvrig 50 år før en kvinnelig kjøkkensjef ble tildelt tre stjerner i Frankrike. Anne-Sophie Pic blir beskrevet som en legende da hun var den første franske, kvinnelige kokken som fikk tre stjerner på 50 år i 2007.
I februar fikk Norge tildelt én ny stjerne i år, som gikk til restauranten Galt i Oslo. Norge har da totalt seks Michelin-restauranter, hvorav ingen drives av kvinner.
Publisert: 05.03.2018 kl. 16:40
Oppdatert: 06.03.2018 kl. 09:55
Lag deg en gratis konto