Slik velger du riktig matolje
Vet du egentlig hvordan olivenolje, rapsolje og solsikkeolje skal brukes?
Det er lett å bli forvirret i jungelen av matoljer som finnes der ute. For trenger man virkelig å ha fem forskjellige oljer i kjøkkenhylla, eller kan man kvitte seg med noen av dem?
Det som er viktig å huske på når man skal kjøpe en matolje er om man skal bruke den til steking, baking eller om den skal brukes kald i for eksempel salater og dressinger. De forskjellige oljene har nemlig ulike egenskaper som gjør at de har ulike bruksområder.
Olivenolje
En av de vanligste oljene i norske husholdninger er olivenolje. Den er kjent som en sunn og smaksrik olje som kan brukes på ulike måter.
Den kaldpressede olivenoljen som kalles extra virgin er ofte den dyreste av oljene. Det er fordi den gjerne har den høyeste kvaliteten og består av den første pressingen av olivenene. Matportalen, som er et nettsted i regi av norske helsemyndigheter, fraråder å steke i kaldpressede oljer. Extra virgin olivenolje smaker mye og egner seg best i kalde retter, slik som i salater og dressinger. Å steke med denne oljen er ikke å anbefale fordi den setter mye smak og begynner å ryke ved lavere temperatur enn en del andre oljer.
Skal du steke i olivenolje bør du heller bruke vanlig olivenolje, skriver Fox News. Det er en blanding av kaldpresset og varmpresset (også kalt raffinert) olivenolje, og den har en rundere og mildere smak enn extra virgin olje. I tillegg tåler den å stekes høyere temperaturer enn de kaldpressede oljene. Vanlig olivenolje egner seg for eksempel godt i mat som har sitt utspring i landene rundt Middelhavet. Kanskje ikke så rart med tanke på at det er her nesten all olivenolje i verden produseres.
Rapsolje
I matoppskrifter står det ofte at maten skal stekes i en nøytral olje. Da kan man for eksempel bruke rapsolje, skriver VG. Den utvinnes fra frøene til rapsplanten, og er en sunn olje som tåler høye steketemperaturer. Den kan også brukes i kalde retter, slik som salatdressinger og når du skal lage majones. Hvis du leser i en engelskspråklig oppskrift at du skal bruke «canola oil», er det rapsolje det er snakk om.
Soyaolje
En annen god og nøytral olje er soyaoljen. Det er en av de mest utbredte matoljene i verden og tåler høye temperaturer, noe som gjør den til en god olje til steking og fritering. På grunn av den nøytrale smaken er dette også en olje som egner seg godt til kalde retter og i bakverk, skriver VG.
Solsikkeolje
Solsikkeoljen utvinnes fra solsikkefrø og har en mild og søtlig smak. Den tåler høye temperaturer og brukes ofte til steking og fritering, som for eksempel til potetgull. Den egner seg også fint i bakverk, majoneser og dressinger, skriver BBC.
Sesamolje
Denne oljen har blitt mer og mer populær de siste årene, og har en tydelig nøtteaktig smak. Sesamolje er særlig populær i asiatisk mat slik som til wok og stir fry. På grunn av den kraftige smaken brukes den gjerne i mindre mengder enn en nøytrale oljer, og ofte kun som en smakstilsetning mot slutten av tilberedningen, skriver Bon Appetit. I tillegg er det en olje som fungerer bra til salatdressinger og i marinader.
Publisert: 24.04.2015 kl. 13:21
Lag deg en gratis konto