Til hovedinnhold

Det beste jeg vet med Evy Kasseth Røsten

7. august 2020Aktuelt
MATGLAD: Evy Kasseth Røsten elsker å lage mat til andre, men er hun alene synes hun det holder med et knekkebrød med makrell i tomat.
MATGLAD: Evy Kasseth Røsten elsker å lage mat til andre, men er hun alene synes hun det holder med et knekkebrød med makrell i tomat.
Foto: FOTO: Magnus Westerlund/Matkanalen

Skuespilleren hater frokost, elsker Italia, spiser banan til tacoen og er en ivrig hobbygartner. For seks år siden skjedde det noe som endret hennes forhold til mat dramatisk.

I «Det beste jeg vet»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi snakket med blant annet P3s Tuva Fossum Fellmann, matblogger Trine Sandberg og R&B-artisten Amanda Delara . Denne gangen har vi tatt en prat med skuespiller Evy Kasseth Røsten som denne høsten blir å finne med egen TV-serie på Matkanalen og som Miss Hannigan i Annie. Du kan se første episode av serien litt lenger nede i artikkelen!

Skuespiller Evy Kasseth Røsten er en ekte hageentusiast som er opptatt av å dyrke sin egen mat. I høst er hun aktuell med en helt ny TV-serie på Matkanalen, hvor hun har besøk av kokk Dag Tjersland i sin egen hage. Tjersland, som er kjent for sitt intense forhold til italiensk mat, har funnet en match i skuespilleren, som ble så forelsket i Italia at hun bare måtte lære seg italiensk i voksen alder.

– Da jeg og mannen min fikk vårt første fellesbarn dro vi til Sicilia fire uker etter fødselen og jeg ble helt betatt. Noen år senere fikk jeg anledning til å gå på italienskkurs her hjemme i ett år og fikk da lagt et godt grunnlag med mange ord, selv om det ikke var så helt stødig med grammatikken.

Etter det dro jeg til Firenze for å lære mer. I tre måneder bodde hos en italiensk familie som ikke kunne engelsk - så da fikk jeg fart på språket. Hjemme fortsatte jeg på italienskkurs i to år. Tanken var å dra masse til Italia, men så kjøpte vi en stuga i Värmland og dermed har det blitt mest Sverige siden, forteller Kasseth Røsten.

EVYS HAGE: I den nye tv-serien lager Evy Kasseth Røsten og toppkokk Dag Tjersland mat med ingredienser fra hagen.
EVYS HAGE: I den nye tv-serien lager Evy Kasseth Røsten og toppkokk Dag Tjersland mat med ingredienser fra hagen.
Foto: Foto: Magnus Westerlund/Matkanalen

Bråstopp med corona

– Andre spennende planer fremover?

– Dessverre har coronaen satt en stopper for mange jobber for meg og min bransje, men etter planen spiller jeg Miss Hannigan i Annie fra høsten av, så det er bare å krysse fingrene.

Evy Kasseth Røsten er glad i å lage mat og etter at hun ble pescetarianer (en som har et plantebasert kosthold, men spiser fisk i tillegg) for seks år siden, har hun blitt ekstra glad i å eksperimentere på kjøkkenet.

– Mannen min sier jeg aldri har laget så mye god mat som etter at jeg sluttet å spise kjøtt, ler hun.

En familie av kjøttetere

– Er resten av familien også kjøttfrie?

– Nei, slett ikke. De er en gjeng med kjøttetere, så hvis vi for eksempel har lasagne, lager jeg en stor med kjøtt og en liten uten, forklarer skuespilleren.

Årsaken til at hun kuttet ut kjøtt er todelt. I utgangspunktet har Kasseth Røsten slitt med magen, og har lurt på om hun hadde noen matallergier. Men etter å ha testet ut et vegetarisk kosthold fant hun ut at hun tålte plantebasert mat bedre enn kjøtt.

Når hun i tillegg så en dokumentar om tilstanden i kyllingindustrien, var det nok. Selv om kyllingkjøtt var favoritten, tok hun en beslutning om å droppe kjøtt for godt, noe hun slett ikke angrer på.

Men selv om kjøttet er kuttet, finnes det mye annet på favorittlisten til skuespilleren.

– Hva er din favorittfrokost?

– Jeg må innrømme at jeg ikke er noe frokostmenneske. Helst vil jeg ha en kaffe og så løpe meg en tur. Så kanskje, etter en stund, blir det havregrøt.

– Hva er din favorittmiddag?

– Åh, det er urettferdig å måtte velge mellom så mye godt, men jeg tror det må bli fredagstacoen. Jeg spiser ikke kjøtt, men lager en veldig god bønnestuing til tacoen - med sjokolade. Og så serverer vi hjemmelaget guacamole, mango og banan til tacoen. Eller så velger jeg ferske vietnamesiske vårruller. Eller vegetarboller…

– Stopp, stopp, stopp, du skulle velge én favoritt, men hva er favorittdesserten?

– Hmm, det blir lett for søtt for meg, men riskrem i julen er en stor favoritt. Uten riskrem, blir det ikke jul.

– Hva er favorittkaken?

– Jeg er trønder, og i Trøndelag er det så enorme kakebord med massevis av kaker. Da Paul-Ottar og jeg skulle gifte oss, ble slekta overrasket over at vi bare hadde en kake på kakebordet. Altså, vi hadde mange kaker, men bare en type - nemlig en favorittsjokoladekaken vår, som er en mektig og deilig sjokoladekake med vaniljeekstrakt og rømme og vaniljesaus.

– Hva er den beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Jeg lager mye raw-kaker og godteri selv, men det aller beste er å hente en daddel i skuffen og dyppe den i lakrispulver!

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Det er uansett hva man blir servert en luksus å bli invitert, og at noen lager mat til meg, men jeg blir ekstra glad når jeg kommer til noen som serverer innovative vegetarretter.

– Hva foretrekker du å lage selv?

– Tapas. Jeg elsker å lage flere småretter, litt varmt og litt kaldt, for da er det alltid noe folk liker, og jeg kan overraske kjøttetere med ekstra gode vegetarretter.

– Har du en favorittsesong?

– Høsten! Når jeg kan sanke sopp, plukke bær og høste grønnsaker. Jeg har fått drivhus både her hjemme og på hytta i Sverige, så det har åpnet en helt ny verden for dyrking i egen hage.

FRA HAGEN: I den nye TV-serien lager Dag Tjersland og Evy Kasseth Røsten mat med friske ingredienser fra Evys hage.
FRA HAGEN: I den nye TV-serien lager Dag Tjersland og Evy Kasseth Røsten mat med friske ingredienser fra Evys hage.
Foto: FOTO: Magnus Westerlund/Matkanalen

– Har du en sommerfavoritt? Noe du alltid må ha om sommeren? Mat - drikke?

– En kald musserende vin eller en ingefærøl - gjerne servert med en melonsalat med mynte.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Red curry-paste, tahini og grønnsaker. Også surdeigen! Eller som sønnen min kaller den etter årets sommerferie - turdeigen.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Fordi jeg bruker mye grønnsaker, hadde jeg ikke klart meg uten food prosessoren min til mosing og hakking, og en god grønnsakskniv.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Klassisk eller jazz.

– Hva var det beste du visste når du var liten?

– Hahahaha, da var jeg mye enklere i matveien. Jeg tror jeg må svare pannekaker eller mammas lapskaus!

– Hvor vil du helst reise?

– Italia, om verden hadde vært covid-fri!

– Hva spiser du når du er hjemme alene?

– Egentlig spiser jeg altfor lite, jeg kan glemme å spise når jeg er alene. Det blir kanskje et knekkebrød med makrell i tomat eller havregrøt. Derfor passer det bra for meg å være mamma og kone, for da kan jeg lage mat til hele familien.

– Hvor går du helst ut og spiser?

Det har blitt lite uteliv nå med coronaen, og egentlig reiser jeg så mye i jobben at vi ofte prioriterer å være hjemme eller hos venner. Men neste gang jeg skal ut, har jeg lyst til å besøke Dag Tjerslands restaurant Signalen, og så anbefalte naboen den nye Skaal matbar.

– Hva spiser du aldri?

– Kjøtt!

Matkanalen er eid av Schibsted som også eier VG.

Mat fra Evys Hage: Bakt brie og gulbetetartar

Publisert: 07.08.2020 kl. 11:38
Oppdatert: 12.08.2020 kl. 13:47


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?