Det beste jeg vet med «Familiekokkene»-dommer Amanda Bahl

NYTT FJES: Selv om hun er kjent i Bergen som Bergen Tidendes tidligere restaurantanmelder, er Amanda Sunita Bahl et nytt TV-fjes.
NYTT FJES: Selv om hun er kjent i Bergen som Bergen Tidendes tidligere restaurantanmelder, er Amanda Sunita Bahl et nytt TV-fjes.
Foto: FOTO: Ada Hold Hjelmerud /Rubicon/ NRK
Tjodunn Dyrnes

Favorittfrokosten til den TV-aktuelle matelskeren er salt, søt, sterk og sprø. Du klarer aldri å gjette hva det er.

I «Det beste jeg vet»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi snakket med blant annet kokk Trond Moi, matformidler Andreas Viestad og skuespiller Evy Kaaseth Røsten. Denne gangen har vi tatt en prat med restaurantanmelder Amanda Sunita Bahl.

Navn: Amanda Sunita Bahl (32)

Bor: I Bergen sammen med journalistektemann Mikal Olsen Lerøen.

Aktuell som dommer i NRKs nye matprogram «Familiekokkene».

Amanda Sunita Bahl (32) har vært en markant restaurantanmelder for Bergens Tidende og dukker i høst opp som dommer i NRKs nye Gullrekke-satsing: «Familiekokkene».

– Uvanlig og vakkert navn, Sunita?

– Jeg har norsk mor og indisk far, så Sunita er mitt indiske navn, forklarer Bahl.

– Hva betyr navnet?

– Hmm. Husker jeg det? Ja, det betyr faktisk blomster, og Amanda betyr kjærlighet. Så jeg har et skikkelig hippienavn som betyr både kjærlighet og blomster.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FARGERIKT BRYLLUP: – Når Mikal og jeg giftet oss, hadde vi både en norsk og en indisk bryllupsfest, forteller Amanda Sunita Bahl.
FARGERIKT BRYLLUP: – Når Mikal og jeg giftet oss, hadde vi både en norsk og en indisk bryllupsfest, forteller Amanda Sunita Bahl.
Foto: FOTO: Privat

Den tidligere restaurantanmelderen er i dag prosjektleder for Matarena og Smak av kysten. Hun trer inn i TV-verdenen den 27. november, da er det premiere på selveste statskanalen, om det ikke blir endringer i siste liten. Mye er fortsatt hemmelig, men hva kan hun fortelle om det nye programmet?

– Det er en beinhard konkurranse! avslører Bahl. Serien er ferdig spilt inn og seks matglade familier skal til dyst både med egne oppskrifter og nye utfordringer.

– Eldste deltager er 81 år og den yngste er 17, så her er det bra spredning. Vi er tre dommere; Reneé Fagerhøi fra Bula bistro i Trondheim og Bent Stiansen fra Statholdergaarden i Oslo og så meg, som jo ikke er kokk som de to andre. Men jeg har alltid jobbet med mat og smak og vært spesielt interessert i det. Jeg har blant annet vært barista, servitør og frokostkokk, men er ikke formelt matutdannet, forteller Bahl.

Det beste med å ha vært restaurantkritiker, synes Bahl, er all den kreative og spennende maten hun får oppleve. Og ikke minst alle de dyktige menneskene hun har møtt på restaurantene.

– Det som ikke er fullt så gøy er når man ikke har gode opplevelser. Det kan være veldig krevende, innrømmer hun.

– Jeg kommer nok alltid til å være restaurantkritiker når jeg er ute og spiser, men nå trenger jeg ikke å notere så mye underveis og kan i større grad lene meg tilbake og nyte maten, sier den tidligere anmelderen.

DOMMERPANELET: De tre dommerne i høstens nye matsatsing fra NRK, Familiekokkene, fra venstre Bent Stiansen, Reneé Fagerhøi og Amanda Bahl.
DOMMERPANELET: De tre dommerne i høstens nye matsatsing fra NRK, Familiekokkene, fra venstre Bent Stiansen, Reneé Fagerhøi og Amanda Bahl.
Foto: FOTO: Ada Hold Hjelmerud/Rubicon/NRK

– Hva er den viktigste oppgaven til en restaurantanmelder?

– Å formidle matopplevelser! Jeg tenker at ikke alle som leser anmeldelsene nødvendigvis skal spise på restaurantene jeg besøker, men at de likevel leser for å få en matopplevelse gjennom å lese det jeg skriver.

– Men hva liker du selv å spise? Til frokost for eksempel?

– Jeg elsker lange frokoster, men det er umulig bare å velge én ting for en som er glad i mat. Men en stor favoritt er Aloo puri, en indisk potetcurry med frittert brød. Den er både salt, søt, sterk og sprø.

Og så...

– Takk, takk! Det holder. Klarer du velge én favorittmiddag?

– Mmmmm. Det må bli noe italiensk. Ravioli med oksehale! Eller kanskje heller sjømat, som ferske krabber nå på sensommeren med surdeigsbrød og majones? Og så er det en vanvittig bra restaurant “Il Re della Busa” på hotellet Lido Palace i Riva del Garda. De er så utrolig flinke på lokale råvarer og det er mange fantastiske retter. Sist vi spiste der måtte vi ta en pause midtveis i menyen og gå en liten tur i hagen. Så hele middags menyen der er min favoritt. Og så...

– Vi går videre til favorittdessert?

– Det er fremdeles vanskelig å velge. Men på bursdager pleide mamma og ta meg med og spise pistasjis med sjokolade. Og det må fortsatt være min favoritt.

– Favorittkaken da?

– Her er jeg gammeldags og tenker de gamle vet best. Så jeg svarer fyrstekake! Og så napoleonskake. Fyrstekake har en perfekt konsistens - seig inni og sprø på toppen. Jeg er opptatt av konsistens.

– Hva er den beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Her kommer vi til mine guilty pleasures: Dumle og sour cream & onion-chips.

– Og hvis du må velge én?

– Åh… det er nesten for vanskelig. Man kan jo spise mer om man har begge. Men med kniven på strupen velger jeg chipsen.

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Mat som er i sesong!

– Hvis du skal lage mat selv, hva liker du å lage?

– Jeg lager mye indisk mat og bruker høyrygg, som gir masse smak og trenger litt tid for å bli perfekt. Jeg lager gjerne gryter dagen før de skal serveres så smakene får satt seg. Det blir som regel nye vrier hver gang jeg lager mat, for jeg er dårlig til å følge oppskrift. Jeg liker best å eksperimentere og smake meg frem.

– Har du en favorittsesong?

– Sommeren, med sine lette sommerretter.

– Har du en sommerfavoritt?

– Norsk sider! Det er så mange flinke produsenter som lager så mye god sider nå. Jeg vil trekke frem en favoritt, nemlig Humlepung fra Aga sideri.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Parmesan, sjalottløk og sitron!

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Jeg har en steinmorter som jeg har kjørt hjem fra Italia på motorsykkel. Den bruker jeg masse. Og så en skje - for å smake på maten.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Jeg kommer fra en stor familie og er vant til mye lyd, så hvis jeg lager mat alene pleier jeg å sette på TV-en for å ha litt lyd i bakgrunnen. Hvis vi er flere på kjøkkenet, liker jeg å høre på funky jazz!

– Hva var det beste du visste når du var liten?

– Jeg husker mamma pleide å ta oss med og handle varme fiskekaker, sånne vi fikk rett i hånden. Og så husker jeg pannekaker med pølsebiter, som en av barndommens gode matminner.

– Hvor vil du helst reise?

– Hvert år drar mannen min og jeg til Italia på motorsykkel. Han kjører og jeg bestemmer hvor vi skal stoppe og spise. På den måten får vi begge gjort det vi liker best og begge er fornøyde. India, hvor jeg har familie, er også en fantastisk matdestinasjon med stor diversitet.

På grunn av coronaen har vi fått smakt på mye spennende i Norge i år, og det er sannelig ikke dumt det heller. For eksempel dumpet vi helt tilfeldig innom et sted på kjøreturen fra Kristiansand til Bergen og der fikk vi servert hellekaker, en slags taco med lokale lefser i bunn. Stedet het Elva Bistro i Flekkefjord, og hellekakene ble servert med røkt sirdalsørret og pepperrotdressing. Helt topp!

– Hva spiser du når du er hjemme alene?

– Når jeg er hjemme alene drar jeg virkelig på for å kose meg litt ekstra. Da unner jeg meg alt mulig, og nyter virkelig å stå på kjøkkenet å putle. Da blir det fort flere retter. Av og til glemmer jeg at jeg at jeg bare lager mat til meg selv. Det er fort gjort når man er fra en stor matglad familie og glad i å diske opp til flere.

– Hvor går du helst ut og spiser?

– Det har vært en skikkelig positiv utvikling på den lokale matscenen i Bergen de siste årene. Jeg er så heldig å ha to favorittrestauranter i nabolaget: Colonialen Kranen og Damsgård restaurant. Begge ligger tett ved sjøen, så de kan kombineres med et bad i den varme sesongen. Kranen fyrer opp grillen, så snart det er sol og på Damsgård er det fantastisk tørrmodnet kjøtt på menyen.

– Men hva spiser du aldri?

– Det har noe med konsistens å gjøre. Gelé! Verken søt eller salt.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?