Nå kommer Coca-Cola uten koffein: – Mindre usunn

Først fikk Coca-Cola uten sukker ny smak, og nå kommer også en variant uten koffein.
Først fikk Coca-Cola uten sukker ny smak, og nå kommer også en variant uten koffein.
Foto: Fredrik Solstad, VG

Brusgiganten ser til suksess i andre land, og prøver seg nå på en koffeinfri variant på det norske markedet.

Har du kjent cola-lysten dirre i magen en sen kveld foran TV-en, men tenkt at «nei, nå er det for sent å drikke koffein»? Da kan det hende du blir glad nå.

Coca-Cola uten sukker skal nemlig komme i en koffeinfri variant, kan Godt avsløre.

– Vi jobber hele tiden for å introdusere nye alternativer, og ser at en del forbrukere etterspør et koffeinfritt alternativ, sier Inger Marie Ingdahl, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Norge.

Hun kan fortelle at det er cirka 10 milligram koffein per 100 ml i den originale Coca Cola-en. Mengden koffein tilsvarer omtrent en tredjedel av nivået som finnes i den samme mengden filterkaffe, ifølge Ingdahl.

– Det vi alle vet er at nordmenn, inkludert meg selv, sover for lite i forhold til det som er bra for kroppene våre. En av de tingene som påvirker det er koffein, sier lege Wasim Zahid.

Han fortsetter:

– Koffein stimulerer hjernen, som jo kan være ønskelig i enkelte situasjoner, som for eksempel på morgenkvisten. Men det kan også forstyrre søvnen om man inntar det for sent på ettermiddagen.

Han forklarer at koffein har en såkalt halveringstid, kroppen bruker flere timer på å kvitte seg med den.

Lege Wasim Zahid kan fortelle at koffein bruker lang tid på å forsvinne fra kroppen.
Lege Wasim Zahid kan fortelle at koffein bruker lang tid på å forsvinne fra kroppen.
Foto: Line Møller, VG

– Så om du drikker brus til middag i 17–18-tiden, kan du fortsatt ha koffein i kroppen når du legger deg i 23-tiden.

– Så det å redusere koffein-inntaket kan være bedre for søvnkvaliteten for noen. Men mitt helt klare råd er: Drikk vann istedenfor brus.

Zahid gjennomførte nylig en test på sin YouTube-kanal, hvor han kåret Pepsi Max og Cola zero til de sunneste brustypene.

– Ville denne nye varianten uten koffein vunnet kåringen din nå?

– Nå er jo det en litt tabloid fremstilling på Youtube. Jeg kan ikke si at en brus er sunn, men den er mindre usunn hvis den inneholder mindre koffein, sier han.

På spørsmål om hvorfor det egentlig er koffein i cola, svarer kommunkasjonsdirektøren:

– Koffein har alltid vært en viktig del av smaken på Coca-Cola helt fra drikken ble til. Koffein produseres naturlig i bladene og frøene til mange planter, og er med på å gi den spesielle smaken vi kjenner så godt.

Koffeinfri Coca-Cola har eksistert i andre land i flere år allerede, og kanskje har du sett flaskene med gullrand på ferie i sydligere trakter tidligere. I Spania står den koffeinfri varianten av Coca-Cola uten sukker for ti prosent av solgt Coca-Cola i landet.

– Hvorfor har ikke den koffeinfri varianten kommet til Norge før nå?

– Vi har hatt flere ulike varianter, og nå var det denne som stod for tur. Det er alltid mange ulike ønsker fra forbrukere, og dette har vært et av dem. Vi har også sett at den har truffet bra i andre markeder, som for eksempel i Spania. Nå gir vi de som ønsker å unngå koffein etter et visst tidspunkt også muligheten til å drikke Cola-Cola, forteller Ingdahl.

– Skal dette være en limited edition, eller skal den bli et fast produkt?

– Dette er ment å være en variant som vil være fast i butikkene framover.

Det er den koffeinfri, sukkerfri colaen kommer i butikkene i disse dager. Foreløpig er det ingen planer om å lansere en koffeinfri variant av den originale Coca Cola-en.

Slik vil den nye Coca-Cola-varianten se ut.
Slik vil den nye Coca-Cola-varianten se ut.
Foto: Coca-Cola Norge

Det er ingen tvil om at vi glugger nedpå store mengder brus her i landet. Ifølge tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen drakk vi i fjor over 540 millioner liter brus. Salget av brus med søtstoff øker betraktelig mer enn salget av sukkerbrus.

Da vi snakket med Coca-Cola i forbindelse med endring av smaken på Coca-Cola uten sukker tidligere i år, ønsket de ikke å oppgi hvor store markedsandeler deres sukkerfrie cola hadde av konkurransemessige hensyn.

Ringnes derimot opplyste at Pepsi Max har stått for 32 prosent av salget i det totale brusmarkedet. Mens i det sukkerfrie brusmarkedet står Pepsi Max for 51 prosent av totalsalget, ifølge Ringnes.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?