Middagen er servert... eller?

5. august 2021Aktuelt
ANNERLEDES: Denne desserten er forkledd som en middagsrett, og er ulik andre desserter man får hos samtlige iskrembarer i Norge.
ANNERLEDES: Denne desserten er forkledd som en middagsrett, og er ulik andre desserter man får hos samtlige iskrembarer i Norge.
Foto: Lamella
Silje-Lisette Tennøy
Silje-Lisette Tennøy
Journalist Godt.no

Eieren av Ålesunds første og eneste iskrembar har tatt tysk isfavoritt til Norge, «spagetti eis» skal se ut som en tallerken med pasta bolognese!

Spagetti-is ble funnet opp på 1960-tallet av Dario Fontanella, som eide «Eis Fontanella» i den tyske byen Mannheim, og har siden vært en kulinarisk slager i landet.

Nå har den noe snodige desserten funnet sin vei til Norge også.

Strimler med is skal ligne på spagetti, jordbærsaus på tomat og hvite sjokoladebiter på parmesan.

– Utrolig godt!

Titt og ofte er det kø utenfor den eneste iskrembaren i Ålesund, Lamella.

Det var egentlig planen at den tyske desserten skulle være en del av repertoaret deres allerede da de åpnet i 2020, men alt gikk ikke etter planen.

– Utstyret jeg hadde bestilt fra Tyskland kom litt sent, derfor ble det ikke noe av. Men nå har vi det! forteller Dirk Kiefer, som eier iskrembaren.

Han har alltid elsket iskrem - og mener at enhver skikkelig iskrembar bør ha «Spagetti eis».

Han kommer opprinnelig fra Tyskland og har tatt med seg denne tradisjonen derfra.

– I Tyskland er «spagetti eis» en standard for iskrembarer. Jeg vet ikke om vi er de første som gjør dette i Norge, men hele Europa satser på det, og det må ha noe å si. Da må det være flere enn meg som syntes det er godt, derfor våget jeg å satse på det, sier han, og fortsetter:

– I tillegg ble «spagetti eis»-fenomenet 50 år gammelt i fjor, og folk lager det fortsatt. Så jeg er ikke tulling som startet med dette!

Dessert forkledd som middag

Kiefer lager all isen de selger fra bunnen av og bruker mye tid på å finne ut hvilke smaker de skal gå for.

Fra slutten av denne uken har den lille iskrembaren 13 forskjellige kuleis-smaker, i tillegg til den tyske iskremvarianten.

– Det er fint å ha en annen iskremopplevelse enn bare softis og kuleis. Den opplevelsen med spagetti isen kan ikke konkurrere med alle sortene vi har i disken, men det gir i hvert fall en helt annerledes opplevelse og det er det virkelig verdt, forklarer Kiefer, og utdyper:

– Når man presser isen gjennom maskinen og får disse strimlene da blir isen silkemyk i munnen. I kombinasjon med den hardpiskede kremen og syrlighet fra jordbærene er det så utrolig godt!

– Hva er hemmeligheten bak en god «spagetti eis»?

– Man må ha en veldig god vaniljeis og man må bruke ferske, moste jordbær som saus, da bør det funke. Da blir opplevelsen best. Jeg personlig har kjøpt meg en kremblåsemaskin - som gir en trykkgass - og da blir synes jeg kremen blir kompakt og dypere i smak. Som kremelsker - I love it, og jeg merker forskjell, sier han.

Publisert: 04.08.2021 kl. 14:14
Oppdatert: 10.08.2021 kl. 13:47


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?