Derfor bør frosne bær kokes
Bruker du frosne bær for å lage smoothie? Da bør du sjekke om de er norske først.
Mange bruker frosne bær for å lage seg digg frokost eller lunsj. Men har du noen gang lest nøye bakpå bærpakkene?
På noen pakker kan man nemlig lese denne anbefalingen:
«Hvis frosne bær skal brukes i retter som ikke varmes opp, anbefaler Mattilsynet at bærene kokes i 1 minutt før bruk».
Hva er greia med det?
Godt-redaksjonen tok kontakt med en forsker for svar.
– Årsaken er at det har vært mange sykdomsutbrudd knyttet til frosne bær internasjonalt og i Norge, skriver forsker Trond Møretrø i en e-post.
Han jobber med mattrygghet i Nofima.
Risikoen ved å ikke koke bærene er at man kan bli syk av Hepatitt A og Norovirus.
I 2020 ble det meldt om en unormal økning i Hepatitt A i Norge, ifølge Matportalen.no.
Folkehelseinstituttet mente da at de fant en felles smittekilde – nemlig importerte frosne bær. Det samme skjedde også i 2014: smitten i Norge økte, som del av et større Europeisk utbrudd.
Men hvorfor skjer dette?
– Man antar at den viktigste smittekilden er håndtering av bærene. Smitten kan komme fra syke personer som har smitte på hendene, sier Møretrø.
– En annen mulig smittekilde er bruk av infisert vannings- eller vaskevann.
Godt-redaksjonen tok også en prat med Mattilsynet.
– Handler virusrisikoen om hvilket land bærene er importert fra?
– Risikoen øker i varme land som har høyere forekomst av sykdomsfremkallende bakterier og virus enn i Norge.
– Den øker også om de som plukker bærene ikke lar være å arbeide dersom de er syke og ikke har mulighet for god håndhygiene etter toalettbesøk.
Det sier Catherine Signe Svindland i Mattilsynet. Hun er seniorrådgiver i biologisk mattrygghet.
Møretrø og Svindland forteller at virus overlever svært godt på frosne bær.
– I fryst tilstand er det lite påvirkning av fysiske og kjemiske prosesser som kan bidra til inaktivering, sier Møretrø.
Viruset dør for øvrig ved varmebehandling.
– For å unngå å bli syk må bærene derfor kokes. Det dreper mikroorganismene, forteller Møretrø.
Men bærene trenger ikke å gjennomkokes, påpeker Mattilsynet.
– Det betyr at forurensingen finnes på utsiden av bærene og at en kortere varmebehandling – ett minutt i kokende vann derfor vil være tilstrekkelig, sier Svindland.
Men hva med ferske bær? Må det også kokes?
Nei, mener Svindland.
– Grunnen er at det har vært mange flere sykdomsutbrudd fra fryste bær enn fra ferske.
Derfor holder det med å skylle ferske bær.
– En tommelfingerregel er at man skal skylle i 20 sekunder, sier Solveig Langsrud, som også jobber hos Nofima.
Er det derimot noen forskjell på økologiske bær?
Igjen svarer Mattilsynet «nei». De bør også kokes på samme vis, hvis de er importerte.
Norske fryste bær, eller bær du har plukket i skogen hjemme, trenger altså ikke å varmebehandles.
– Hvor alvorlig er det å ikke koke bærene?
– I de fleste tilfeller vil det nok gå bra å ikke koke bærene før de spises. Men siden risikoen er der, har vi et råd om dette, sier Mattilsynet.
– Hva med smoothie-pakkene med fryst frukt?
– Vi har ikke sett samme forekomst av slike virus i oppkuttet fryst frukt.
Godt-redaksjonen har også observert at kokeanbefalingen ikke er markert på alle typer fryste bær.
For eksempel finner vi ikke Mattilsynets anbefaling på pakkene til Eldorado og First Price.
– Det er ikke et obligatorisk krav om merking, men tilrådelig, sier Svindland i Mattilsynet.
Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen forteller at det er derfor de ikke har merket sine pakker.
– Vi er oppmerksom på Mattilsynets anbefaling, men har altså valgt å ikke merke med dette, basert på egne rutiner og vurderinger.
– Våre leverandører av frosne bær følger bransjens strengeste krav med tanke på matvaretrygghet. Vi har i tillegg kun faste leverandører som vi jobber tett med og følger opp spesielt med tanke på hygiene og rutinene deres rundt dette.