Min Matdrøm: Trond Moi

20. januar 2023Aktuelt
RESTAURANTEIER OG KOKK: Kokk Trond Moi har grunnlagt flere restauranter og kokkelerer nå på Farmen.
RESTAURANTEIER OG KOKK: Kokk Trond Moi har grunnlagt flere restauranter og kokkelerer nå på Farmen.
Foto: Espen Solli
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

– Jeg har knekt et par spisebord hjemme, for å si det sånn.

I denne spalten snakker vi med kokker og kjente folk som er glad i mat, om hvor og hva de gleder seg til å spise og lage i det nye året.

Første ut er kokk, kokebokforfatter og restauranteier Trond Moi. Han grunnla restaurantkjeden Bølgen & Moi og driver restauranten Hos Moi i hjembyen Kristiansand.

Akkurat nå er han å se som deltager i Farmen Kjendis hvor han kokkelerer for de andre deltagerne, på 1923-vis.

Hvilket matminne, eller måltid, fra i fjor du vil du gjenskape i 2023?

– Sommer-skalldyrbord, der jeg bare går bonanza på Reinartsen nede på fiskebrygga her i Kristiansand. Der jeg kjøper østers, kamskjell, levende sjøkreps, reker og lager til et skikkelig deilig skalldyrbord med masse godt tilbredte saker – det kommer jeg til å gjenskape i år også!

Hvordan var maten på Farmen? Laget du noe godt?

– Det var overraskende mer mat enn jeg hadde trodd, vi fikk fisket litt og hanket til oss litt råvarer. Nå skal jeg ikke «spoile», men jeg var overrasket over at vi fikk tak i så mye som vi gjorde. Samtidig var det begrensninger på krydder og en del goder som jeg er vant til, som smør og olivenolje. Men jeg lagde all maten så jeg synes jo den ble veldig god!

Ifølge Moi, som sto for mye av matlagingen under Farmen Kjendis, var maten ganske god der.
Ifølge Moi, som sto for mye av matlagingen under Farmen Kjendis, var maten ganske god der.
Foto: Espen Solli

Og hva laget du som ble ekstra godt?

– Jeg tror det folk husker best var at vi laget til en helt fantastisk ribbe. Vi fikk tak i en hel side ribbe, og laget det vi kalte «juraften» istedenfor julaften. Den ribben tror jeg det går jetord om blant deltagerne enda.

Måtte dere spise noe kjipt?

– Det var egentlig ikke det for min del. Jeg likte det vi fikk, men vi fikk grisehode som vi spiste, og det var nok det kjipeste for noen av de andre. Men jeg synes det var godt.

Men i den virkelige verdenen, er det noen steder gleder du deg til å spise i år?

– Ja, jeg gleder meg veldig til å spise på Hot Shop på kona sin bursdag i mars.

Du lager sikkert en del mat hjemme, hvilke nye retter eller oppskrifter vil du prøve å lage i år?

– Ja, jeg tenker at når jeg får litt tid vil jeg utforske indisk mat litt. Jeg lager mye asiatisk men ikke så mye indisk, og det jo mye spennende smaker i den indiske maten.

Er det noe du dilla på å lage for tiden?

– Jeg blir aldri lei av å lage råmarinert laks. Det lager jeg enormt mye av. Det er en av mine favoritter; med masse chili, koriander og hvitløk. Det er min store hang-up. Det er så godt.

Hvilke matvare vil du bruke eller spise mer i år?

– Jeg har ambisjoner om å bruke enda mer grønnsaker. Jeg er veldig glad i det, og dyrker en del selv. Å skape mer gode og gøye ting med grønnsaker, er et generelt mål.

Er du glad i å følge sesongene? Hva er din favoritt-sesong?

– Ja, veldig glad i å følge sesongene. Jeg har en svær hage der jeg dyrker mye og bruker det som er i sesong. Tar opp jordskokk nå på vinteren, asparges når den kommer. Min sesong er nok høsten. Jeg elsker høst og regn, masse soppturer og å plukke sopp. Det er min favoritt-tid.

Hvilke mat- og drikketendenser tror du på for året?

– Den viktigste trenden som jeg håper på, og som jeg ønsker å promotere, er at folk bruker mer av maten og kaster mindre mat. Bruk hele råvaren. Kjøp en høne, man kan lage mye godt av den og da sparer man produksjon av kylling. Det kastes høner, det kastes kje. Så mye går ikke til matproduksjon, vi må bruke hele råvaren. Det er en trend jeg håper blir mer fremtredende.

Det måtte dere vel gjøre på Farmen?

– Ja, haha, da brukte vi absolutt alt! Ingenting kunne kastes.

Hvilke kokebøker, kokker eller matformidlere lar du deg inspirere av i år og hvorfor?

Margit Dale og Frode Verpe har laget noen fine bøker. «Naturleg» har flotte, enkle oppskrifter med tradisjoner og å ta vare på ting. Enkle gode retter som fornyer tradisjonen. Jeg har fått mange gode matopplevelser med Margits måte å tenke på.

Om du får gjester, hvordan ser et perfekt måltid ut i 2023, for deg?

– Jeg har et kapittel i den siste boken mi, som heter «Hjemme hos Moi», der jeg skriver om fredagskvelder hos meg. Da begynner jeg med å lage cocktails når gjestene kommer og så lager jeg mine asiatiske favorittretter.

Hvilke cocktails og retter?

– En skikkelig god Negroni eller en knallgod Gin Tonic med urter og grønt fra hagen, avhengig av sesong. Så lager jeg hjemmelagde vårruller, grillet kinakål, råmarinert laks på asiatisk vis og variant av peking duck med andebryst.

Blir det musikk og fest eller bare mat?

– Det ender ofte opp med at vi spiller litt musikk og at jeg danser på bordet. Jeg har knekt et par spisebord hjemme, for å si det sånn.

Publisert: 20.01.2023 kl. 13:30
Oppdatert: 25.01.2023 kl. 16:42


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?