Mat på bålpanne: Når bare fantasien setter grenser
Få ting er mer avslappende enn å lage mat på bålpanne, enten det er i solveggen hjemme eller hyttetur på fjellet.
På et småbruk i Søre Osen i Trysil bor Kirsten Winge og ektemannen Arne Nohr. Med nærhet til både vann og fjell vet paret godt å nyte av naturens goder, hva gjelder både jakt, fiske, bærplukking og høsting av andre råvarer. En interesse Winge har hatt helt siden barndommen, og som hun nå lever av.
– Jeg har nok fått det fra mine besteforeldre, som var vant til å høste fra naturen for å klare seg. De hadde ikke så mye penger, så det er noe de alltid har drevet med, og som jeg vokste opp med. Jeg synes det er en fin måte å komme seg ut på, sier Winge.
Ved skogkanten som omkranser småbruket har paret satt opp en grillhytte med en stor bålpanne på utsiden. Winge er i gang med å steke potetvafler over de åpne flammene i hjertet av hytta. Med multesyltetøy og rømme blir vaflene et måltid i seg selv.
– Potetvafler er noe helt annet enn vanlige vafler, og er fri for sukker. De kan serveres med både salt mat og til kaffe. Dessuten setter både grillen og veden en egen smak på dem.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ble kokebokforfatter «på dagen»
Winge er utdannet biolog, og kommer opprinnelig fra Trondheim. I 1994 flyttet hun til Hedmark, hvor hun giftet seg med Nohr, som er født og oppvokst på småbruket. Etter at hun ble syk i forbindelse med svangerskap ble det vanskelig å fortsette i jobben som avdelingsleder på en videregående skole. Da hun måtte finne på noe nytt, var det liten tvil om hva hun ville jobbe med: Den store lidenskapen, mat.
– Det startet med at jeg kontaktet er forlag for å høre om de var interessert i en bok som handlet om elg. Som svar fikk jeg plutselig tilsendt en bokkontrakt i posten. Det var helt utrolig, jeg ble nesten litt skremt over hvor raskt det gikk, humrer Winge.
Etter debuten i 2003 har Winge blitt en erfaren viltkokebokforfatter. Denne våren er hun aktuell med bok nummer 13, «Mat på bålet». I tillegg til å lage oppskrifter driver Winge dessuten en matblogg, og tre ganger i året arrangerer hun inspirasjonsdager hjemme på småbruket. Der kommer både lokale og tilreisende i alle aldre for å hente inn inntrykk og lære mer om både lokalhistorie og utendørs matlaging. Winge forteller at det var her hun fikk ideen om å lage en bok om nettopp bålmat.
– Jeg synes det er veldig morsomt. En ting er at vi lager mye mat over bål selv, men vi ser jo også at annenhvert hus vi kjører forbi her har bålpanne utenfor. Folk vil jo lage mat på bålet, enten det er hjemme eller ved sjøen eller på fjellet, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kan lage det aller meste
Mens Winge skriver oppskrifter og lager mat, er det Nohr som tar bildene til boka. Han er like engasjert i naturen som kona, og sitter ikke stille på sidelinjen mens hun kokkelerer.
– Det er mye snakk om stress og de-stressing. Det er virkelig ingen plass du finner mer avslapping enn rundt bålet. Der er det roligst i hele verden, sier han, mens han hiver på et par ekstra vedkubber.
Ekteparet har nå flyttet seg til plattingen utenfor grillhytta, hvor en stor kjele med gulasjsuppe med hjortekjøtt koker over flammene. Til dessert har hun laget tjukkmjølkspannacotta, også den over bålet i hytta.
Men hverken grillhytte, bålpanne eller andre spesialprodukter er nødvendig for å lage spennende retter ute. Winge forteller at man kommer langt med en vanlig stekepanne, og hun er opptatt av å inspirere folk til å bruke det man har.
– Men man skal vite at alt man bruker over bål blir veldig sotete, så det er ikke noe særlig å ta det med inn igjen etterpå. Så jeg anbefaler å ha en dedikert stekepanne til bål. Og du kommer langt med den. Du kan steke mat, bake diverse brødtyper og så mye annet forskjellig. Har man en stor gryte også er det i grunn bare fantasien som setter grenser, sier hun.
– Jeg tror folk har blitt mer opptatt av å bruke naturen. Og det er det jeg ønsker å formidle også. At man bør komme seg ut, og ta seg god tid. Når man slapper av rundt bålet kan man løse små problemer og bare fintenke. Og spise god mat, da.
Husk bålforbudet
Dersom du har planer om å grille den nærmeste tiden må du være obs på bålforbudet. Årets påske er sen, og det generelle bålforbudet har allerede startet.
I perioden 15. april til 15. september er det ikke lov å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av skog og all annen utmark i Norge.
Ifølge organisasjonen Norsk Friluftsliv omfatter forbudet skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder.
Reglene åpner imidlertid for at man kan bruke hodet og likevel tenne bål, dersom det ikke åpenbart kan medføre brannfare. For eksempel hvis det har regnet i lang tid, på snødekt bakke, eller på stranden, i god avstand fra skog og vegetasjon.
Regler kan imidlertid variere fra kommune til kommune. Husk derfor alltid å sjekk lokale regler der du er, for eksempel på kommunens nettsider.
Lars Magne Hovtun, vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat sier at det i teorien er lov med bålpanne når det er bålforbud, men at det likevel er svært viktig med aktsomhet.
– Det er veldig viktig at folk er aktsomme med åpen ild. Gammelt gress er ekstremt lettantennelig, så selv om man bruker bålpanne vil en selvfølgelig ha et ansvar for å passe på at det ikke oppstår brann. Er det tørt, er det mye skog og tørr vegetasjon bør du derfor ikke bruke bålpanne heller.
Publisert: 17.04.2019 kl. 12:45
Lag deg en gratis konto