«Fattig student» tipser: Slik spiser du godt og billig

28. august 2019Aktuelt
SUNT OG GODT, FOR FÅ KRONER: Ifølge Karen Elene Thorsen kan du spise sunn og god mat for 300-400 kroner i uken. Foto: Veslemøy Vråskar
SUNT OG GODT, FOR FÅ KRONER: Ifølge Karen Elene Thorsen kan du spise sunn og god mat for 300-400 kroner i uken. Foto: Veslemøy Vråskar

Mat er ofte en av de største utgiftene i studentbudsjettet. Her får du tipsene for hvordan du kan spise variert uten å tømme kontoen. 

– For at det skal gå opp i opp, krever det en del planlegging, sier Karen Elene Thorsen (22), bedre kjent som studenten bak den populære Instagram-kontoen @fattig.student.

Thorsen la ut sitt første innlegg på bildedelingstjenesten høsten for to år siden. Det startet som et prosjekt for å knipe inn på matutgiftene da hun flyttet hjemmefra og startet studenttilværelsen. Nå har hun over 170.000 følgere og er aktuell med egen kokebok som for tiden selger mer enn Jo Nesbø.

– Når jeg handler inn til middag, så tenker jeg på hvordan jeg kan bruke de samme ingrediensene til flere retter. Da får man en kort handleliste, kortere tid i butikken og mindre svinn, fortsetter hun.

Til tross for at Instagram-suksessen har ført til bok og flere sponsoravtaler, har hun fortsatt det samme matbudsjettet som da hun var såkalt fattig student. Ifølge 22-åringen kan du nemlig spise sunn og god mat for 300-400 kroner i uken.

Fyll opp kjøkkenskapet

Thorsens beste tips til studenter, er å fylle opp kjøkkenskapet med basisvarer. Helst med én gang du flytter hjemmefra. Ikke vent til etter fadderuken når du gjerne er tom for penger, tipser hun.

– Mange tenker kanskje at man trenger kjøttdeig, tacokrydder og sånn i skapet for å kunne lage middag, men det er også lurt å ha basisvarer liggende. Buljongterninger, pasta, ris, krydder, gjær og mel for å nevne noe. Dette er varer som koster litt når man først kjøper det, men en to kilos pakke med mel varer en stund.

I tillegg prøver hun alltid å ha melk, egg og smør i kjøleskapet. Grønnsaker som synger på siste verset eller kjøttdeig som snart går ut på dato, legger hun i fryseren til en grå dag:

– Jeg tenker ikke der og da hva jeg skal bruke det til. Men har jeg noen gulrøtter som begynner å bli slitne, så legger jeg dem i fryseren i stedet for å kaste dem. Da har jeg til når det blir litt krise i lommeboken, forteller 22-åringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Til frokost sverger hun til havregryn og varierer bruken av det.

– Havregryn er billig, og du kan bruke det til mye forskjellig. Ikke bare havregrøt, men havrevafler, granola, smoothie og så videre.

Ukemeny for én

Spesielt ukemenyene med tilhørende handlelister og oppskrifter er blitt populære blant følgerne til «Fattig student». Hun mener det er en perfekt ferdigpakke for studenter som bor alene eller andre som lager middag for én person.

Selv om hun råder andre å ikke gå på butikken når en er sulten, finner hun den største inspirasjonen på tom mage og tomt kjøleskap.

– Med alle ukemenyer tar jeg utgangspunkt i en middag jeg har lyst på. Deretter må jeg finne flere middager basert på mange av de samme ingrediensene. På den måten bygger jeg opp ukemenyen sånn at en sitter igjen med minst mulig rester.

Hun fortsetter:

– Mange stusser på at det bare er fire dager i ukemenyen, men jeg lager kun middag til meg selv og trenger ikke syv retter. Andre dager spiser jeg kanskje med venninner eller et annet sted. Og lager jeg for eksempel grove pizzasnurrer, så får jeg ikke bare to pizzasnurrer til den ene middagen, men flere middager.

Foruten å planlegge godt, er hun opptatt av å prøve, feile og leke seg rundt på kjøkkenet.

– Ikke vær redd for å feile, så lenge du prøver. Du trenger heller ikke å følge alle oppskrifter slavisk. Står det at du trenger en gul løk og du har bare rød løk, så må du ikke droppe oppskriften, men prøv deg frem.

Fattig students fem handletips på studentbudsjett:

1. Handle en til to ganger i uken - da er det lettere å holde seg til planen. Gå heller en ekstra tur i butikken hvis du trenger noe eller har lyst på noe spesielt. Da blir det gjerne ikke noe av den turen.

2. Ikke handle inn fem forskjellige pålegg. Hold deg gjerne til et par pålegg. Når du har spist opp påleggene du har, kan du begynne på nytt pålegg.

3. Benytt deg av billigmerkene på butikken du handler på.

4. Sjekk kiloprisen. For eksempel med ost kan det lønne seg å kjøpe kilopakken, og heller rive deler av osten og fryse ned, så har du til pizza, gratenger og lignende.

5. Ta en titt i tilbudsdisken om det er noen matvarer som du kan få billigere.

Publisert: 28.08.2019 kl. 10:45
Oppdatert: 05.09.2019 kl. 09:40


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?