Til hovedinnhold

Avskoging og sykdom kan være konsekvensene av avokadoboom

10. januar 2017Aktuelt
TAR VERDEN MED STORM: Avokado brukes flittig over hele verden, men det har sine miljøkonsekvenser
TAR VERDEN MED STORM: Avokado brukes flittig over hele verden, men det har sine miljøkonsekvenser
Foto: Line Møller VG
Maiken Svendsen
Maiken Svendsen

Mexico sliter med at trær kappes og at kjemikaliene på avokadoåkrene forårsaker sykdom i befolkningen. 

Avokado er en frukt som virkelig har tatt verden med storm de siste årene. Bare i Norge ble det solgt nesten 12.000 tonn avokado i 2015, ifølge tall fra Opplysningskontoret for Frukt og Grønt.

Nyhetsbyrået AFP har besøkt det de omtaler som verdens avkoadohovedstat, Michoacan i Mexico. Der merker de den økte etterspørselen, og bøndene som dyrker frukten kan tjene mer på avokado enn på noe annet, skriver The Independent.

Ifølge The Guardian estimeres verdien av avokadoproduksjonen til omtrent 190 millioner pund i året. Det er omtrent 1,9 milliarder norske kroner. Det gjør bransjen lukrativ også for de kriminelle gjengene i området.

Saken fortsetter under videoen

MATTIPSET: Avocado-triksene du må kunne

Dermed hogges furuskogen i området ned til fordel for å plante avokadotrær. Mario Tapia Vargas, forsker ved Mexicos nasjonale institutt for skogbruk, fortalte nyhetsbyrået Associated Press at det ikke er alle som hogger ned furutrærne med en gang.

– Men selv stedene hvor furuene står vokser det avokadoer under, så det er kun et tidsspørsmål før hele skogen hogges ned helt, sier han ifølge The Guardian.

Kan gi luftveissykdommer

Nyhetsbyrået AFP har møtt Salvador Sales som har vært lærer i byen Jujucato i 15 år. Han har sett at elevene har fått mer problemer med nysing, luftveiene og magene de siste årene.

– Vi tror det kommer av produktene de sprøyter på avokadoåkrene, sier han ifølge The Independent.

Avisen henviser til en rapport fra Green Peace hvor eksperter mener at kjemikaliene som blir brukt i fjellåkrene kan lekke ned i grunnvann, elver og fjorder og videre forårsake sykdom i befolkningen. Alberto Gomez Tagle, ekspert på miljøet i regionen ved Lake Zirahuen, hvor Jujucato ligger, sier til avisen at de områdene som er avhengig av vannet i innsjøen allerede merker konsekvensene av sprøytemiddelbruken.

– Alle former for sprøytemiddel ble brukt da avokadoåkrene ble utvidet, forteller han.

Publisert: 10.01.2017 kl. 16:11


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?