Til hovedinnhold

Bent Stiansens beste julemattips: Slik lykkes du med juletorsk og lutefisk

21. desember 2017Aktuelt
JULEMIDDAG: For noen blir det ikke jul uten lutefisk. Det er viktig at den saltes godt nok og en halvtime før baking. Foto: Magnar Kirknes/VG
JULEMIDDAG: For noen blir det ikke jul uten lutefisk. Det er viktig at den saltes godt nok og en halvtime før baking. Foto: Magnar Kirknes/VG

I denne artikkelserien deler mesterkokk Bent Stiansen tips for at du skal lykkes med julemiddagen. Denne gangen står fisk på menyen. 

Bent Stiansen, som er fra Sørlandet, vokste opp med juletorsk på bordet på julaften. Nå bor han store deler av året på Fyn i Danmark og står bak stjernerestauranten Statholdergaarden i Oslo. Stiansen ble også verdensmester i kokekunst i 1993, og har gitt ut flere kokebøker.

DANSK JUL: Bent Stiansen serverer nå and til jul. Her i huset i Odense. Foto: Sara Johannessen / VG
DANSK JUL: Bent Stiansen serverer nå and til jul. Her i huset i Odense. Foto: Sara Johannessen / VG

I en artikkelserie deler han nå sine beste julemattips for at du skal kunne lykkes med julemiddagen med hvilepulsen i behold. Først ut var den klassiske ribba. Deretter kom pinnekjøttet. Nå får du tips til lutefisk og juletorsk.

Her mesterkokkens beste tips til tilberedning av lutefisk:

  • Kjøp GOD lutefisk! Brødrene Andreassens lutefisk ble for eksempel kåret til verdens beste i oktober. Det er smart å legge litt penger i god og fast lutefisk.

• Det er veldig viktig at lutefisken saltes en god halvtime før den bakes. Lutefisk trenger mye salt - utrolig mye mer salt enn man kanskje tror. Man beregner cirka 1 ss salt per kilo renset lutefisk.

  • Legg lutefisken i en langpanne, og dryss salt og litt pepper over lutefisken. Saltet vil trekke væske ut av lutefisken. Hvis det kommer ut mye væske, er det viktig at du heller ut mesteparten før baking.
  • Dekk langpannen med aluminiumsfolie og bak lutefisken i 45 minutter på 200 grader. Så blir den veldig fin.
  • Merk at det ofte er halestykkene og selve buken som ofte blir meste geléaktig i konsistensen. Men salter du godt på forhånd, skal du eliminere dette problemet.

Og her er tipsene for god juletorsk:

  • Bestill juletorsken i god tid så du vet at du faktisk får tak i torsk.
  • La juletorsken ligge i iskaldt vann i to timer, og gjerne natten over. Dette gjør at torsken trekker seg sammen og blir ekstra fin.

• Det aller viktigste tipset jeg har er at gjestene skal vente på torsken, og ikke motsatt: Hvis du legger torsken i godt saltet vann i 20 minutter mens gjestene somler, ender du opp med tørr, kjedelig og altfor salt torsk.

Så alle skal sitte til bords, sausen skal være klar, potetene skal være kokt, lever og rogn skal ligge på serveringsfat - og SÅ kan du legge i antall skiver du har behov for under første servering. La torsken trekke i 5-6 minutter, ta dem opp og server snarest. DA får du topp juletorsk.

Publisert: 21.12.2017 kl. 13:56


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?