Pastarettene du lager på 30 minutter

PASTA: Det er få ting som er så enkle å lage som disse pastarettene. Foto: Sara Johannessen
PASTA: Det er få ting som er så enkle å lage som disse pastarettene. Foto: Sara Johannessen
Lise Finckenhagen

Her får du oppskrifter på enkle, smakfulle pastaretter inspirert av Italia. Husk å bruke gode råvarer - og å koke pastaen på riktig måte!

En tur til Roma nylig fikk meg til å gjenoppdage pastaens fortreffelighet. Vi meldte oss på en såkalt «food walk» og ble invitert inn på et ekte romersk kjøkken. For en herlig og smakfull opplevelse. Og en ting er sikkert, pastaen vil aldri mer bli overkokt her i huset.

Pasta skal kokes «al dente» og dermed basta! Den skal være myk, men med en viss tyggemotstand i midten. Enkelte går så langt som å si at overkoking av spagetti burde straffes med bøter. Det kunne nok fort blitt dyrt for mange av oss.

Hemmeligheten er å koke pastaen et par minutter kortere enn angitt på pakken (spesielt viktig hvis pastaen skal syde eller koke videre et par minutter i sausen), og å spare litt av kokevannet til pastaen når resten av vannet helles av. Ha den nykokte pastaen og 5-6 teskjeer av kokevannet tilbake i kasserollen, gjerne sammen med litt olivenolje. Kokevannet kan også brukes til «å spe» ut eller justere pastasausen med (vannet er både salt og full av stivelse fra pastaen).

Romere og italienere flest er rørende opptatt av kvaliteten på råvarene de benytter og her har vi fortsatt mye å lære. Mens vi kjører SUV til den nærmeste billigbutikken – sykler italienere til markedet på jakt etter de beste tomatene. De vet godt at dårlig pasta, en ferdigrevet parmesan-etterligning på pose og besk olivenolje straks vil forandre det geniale til det katastrofale. Alt skal være av topp kvalitet og helst i sesong. Pastaen er selvsagt av det ypperste slaget og svært ofte hjemmelaget. Kjøtt og ost er kjøpt hos den lokale kjøpmannen (som for oss fremstår som en fantastisk delikatesseforretning) og grønnsakene er handlet inn dagsferske på nærmeste marked.

Jeg ønsker selvfølgelig ikke å trå noen romerske bestemødre på tærne når jeg presentere dagens pastaretter, men de er alle direkte inspirert fra noen nydelige dager i den evige stad.

Buon appetito!

Sjekk ut de fire superdigge pastaoppskriftene under:

Hvordan liker du å lage spaghetti? Del gjerne tips i kommentarfeltet.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?