Smakstest av påskegodteri: Fra saftig marsipan til vingummi med snerk

11. mars 2016Aktuelt
GULT OG GODT: Vi gjør oss klar til påske med marsipan- og sjokoladebonanza. I denne haugen fant vi både nye og gamle favoritter. Foto: Godt.no.
GULT OG GODT: Vi gjør oss klar til påske med marsipan- og sjokoladebonanza. I denne haugen fant vi både nye og gamle favoritter. Foto: Godt.no.

Påskemarsipan, sjokoladeegg og appelsinsjokolade - det er nok av godt å velge blant godteprodusentenes påskesortiment.

Butikker og kiosker har for lengst fylt hyllene med påskegodteri. Tidligere i uken dumpet lavpriskjedene prisen på smågodt, og godterikrigen var allerede i gang halvannen uke før palmesøndag. Senere ble det kjent at butikkene også setter ned prisen på flere påskevarer.

Det blir ikke ordentlig påskestemning uten påskeegg fylt med godbiter. Men med et stort utvalg av både sjokolade, marsipan og annet påskegodteri er det ikke alltid like lett å finne sin favoritt eller vite hva en skal fylle egget med.

Derfor har vi i Godt-redaksjonen tatt turen innom dagligvarehandler i sentrum og Nille, og plukket ut et utvalg påskegodtprodukter. Smak, førsteinntrykk og påskestemning er vurdert for hvert produkt.

Nidar Kolibripose: Ordentlig påskestemning

Nidar Påske Marsipan Kolibripose. Foto: Godt.no.
Nidar Påske Marsipan Kolibripose. Foto: Godt.no.

Disse kolibrieggene med gul marsipan er rett og slett påske. Testpanelet er samstemte om at skal du ha ett godteri i påsken, så velger du disse. Marsipanen er laget med ekte mandler, og disse smaker veldig saftige i forhold til kolibristengene fra påskemiks-posen (se dommen lenger ned i saken). Sjokoladen er også god, og det er akkurat passe med strøssel.

Terningkast: 6

Pris: 21 kr

Freia Mini Egg: God melkesjokolade

Freia Mini Egg. Foto: Godt.no.
Freia Mini Egg. Foto: Godt.no.

Første inntrykket er at fargene på minieggene er blasse, men alle i panelet ble veldig positivt overrasket over smaken. Disse er veldig gode hvis du er glad i melkesjokolade. Faktisk så minner de litt om Non Stop melkesjokolade – bare mer inni. Til tross for at de er søte i smak, går det fint siden de er så små.

Sjokoladeeggene er helt topp som å blande med annet godteri i påskeegget. Dessuten er de fine å bruke som pynt hvis du skal lage en litt fancy påskekake.

Terningkast: 5

Pris: 15 kr

Anthon Berg Fugleegg: Luksusgodteri

Anton Berg Fugleæg. Foto: Godt.no.
Anton Berg Fugleæg. Foto: Godt.no.

Dette er voksengodteri som smaker eksklusivt og ikke minst, veldig godt. Flere i smakspanelet vil helt klart heller ha disse marsipaneggene i påskeegget enn masse forskjellig sjokolade. Fargene er dessuten fine. Det eneste minuset er at det ikke er veldig mange egg i posen.

Terningkast: 5

Pris: 49,90 kr

Nidar Påskemarsipan Påskemiks: For liten pose

Nidar Påske Marsipan Påskemiks. Foto: Godt.no.
Nidar Påske Marsipan Påskemiks. Foto: Godt.no.

Denne posen gir øyeblikkelig skikkelig påskestemning. Sjokoladebitene er litt porøse og minner litt om Stratos. Det er nesten synd at den er litt liten, men du får en grei miks av alle bitene. Favoritten i posen er helt klart kolibristengene med gul marsipan, og panelet skulle gjerne hatt flere enn tre av dem i posen. Marsipanen er imidlertid litt tørr. Alt i alt trekker påskestemningen opp.

Terningkast: 5

Pris: 37,90 kr

Freia Sjokoladeappelsin: Morsomt konsept

Freia Sjokolade Appelsin. Foto: Godt.no.
Freia Sjokolade Appelsin. Foto: Godt.no.

For de som liker kombinasjonen av appelsin og sjokolade er denne appelsinformede sjokoladen midt i blinken. Sjokoladen smaker nemlig ordentlig appelsin og gir påskestemning selv om du ikke nødvendigvis er på skitur med appelsin i sekken. Konseptet er artig der du slipper sjokoladen i gulvet, og når du åpner papiret er sjokoladeappelsinen delt i lekre biter. Som pakningen tilsier er den perfekt å dele.

Terningkast: 5

Pris: 14 kr

Freia Påskevenner: Mange sjokoladeklassikere

Freia Påskevenner. Foto: Godt.no.
Freia Påskevenner. Foto: Godt.no.

Denne posen er fylt med mange gamle klassikere, men mange av bitene har ikke så mye med påske å gjøre. Panelet er spente på Appelsinkaramell og Marsipansjokoladen - og de innfrir forventningene begge to. Appelsinkaramellen lukter veldig godt og er akkurat passe søt. Marsipansjokoladen minner om Gullbrød og er veldig godt - saftig marsipan og god, mørk sjokolade. Ellers er det en god miks av biter panelet kjenner godt - som Firkløver, Smil og vanlig melkesjokolade i påskeformer.

Denne posen er perfekt for de som elsker Freia-sjokolade.

Terningkast: 5

Pris: 28,90 kr

Hval Marsipan: Saftig marsipan

Hval Marsipan. Foto: Godt.no.
Hval Marsipan. Foto: Godt.no.

Hval-formet sjokolade er et kjent syn i mindre former, men enkeltpakke-varianten er ikke det første som gir påskefølelse. Marsipanen er til gjengjeld fersk og saftig. Enkelte i panelet mener marsipanen er veldig god, mens andre synes den smaker leppestift. Det skulle gjerne vært et tykkere lag med sjokolade utenpå marsipanen. Andre foretrekker også at det er mørk sjokolade på marsipan - og ikke melkesjokolade.

Ikke noe testpanelet ville kjøpt selv, men de hadde spist den hvis den lå i påskeegget.

Terningkast: 4

Pris: 19,90 kr

Nidar Sjokoladeegg: Ikke som forventet

Nidar Sjokoladeegg med kremet melkefyll. Foto: Godt.no.
Nidar Sjokoladeegg med kremet melkefyll. Foto: Godt.no.

Disse ligner på en miniversjon av Freias påskeegg, men de smaker ikke det samme. De store påskeeggene med skje er dessuten mer en opplevelse. Samtidig minner de også om Kindermaxi med det hvite fyllet i midten, men liker du Kinder-sjokolade så blir du skuffet over disse. Selv om smaken ikke er gjenkjennelig som forventet, er den uansett god. Pluss for at de er uten palmeolje, og det er tydelig merket hvor mange som er i posen.

Terningkast: 4

Pris: 24 kr

Minde Påskefristelser: Lite påskefølelse

Minde Påske Fristelser. Foto: Godt.no.
Minde Påske Fristelser. Foto: Godt.no.

Den gule posen lover påskefristelser, men er i bunn og grunn en blanding av forskjellige sjokolader. Du får en ørliten påskefølelse av at noen av melkesjokoladene er formet som påskefigurer, men dette er ikke den beste melkesjokoladen fordi den smaker litt tørt.

Marsipan-sjokoladen har fått en ny vri med nougatfyll etterfulgt av et lag marsipan og et lag sjokolade. Denne ble for søt og flere i panelet savnet noe gult. Ikke den vi ville valgt hvis vi skal ha påskemarsipan.

Terningkast: 3

Pris: 44,90 kr

Freia Påskeegg: Elsket eller hatet

Freia Påskeegg. Foto: Godt.no.
Freia Påskeegg. Foto: Godt.no.

Det har tidligere stormet rundt bruk av palmeolje i norsk godteriproduksjon – blant annet disse sjokoladeeggene med kremfyll som spises med skje. Her er testpanelet helt uenige: Halvparten mener at eggene er altfor søte og kvalmende, mens resten synes de er veldig gode og mener de blir gjerne enda bedre etter de har stått litt i kjøleskapet. Det holder imidlertid med ett egg om gangen. Konklusjonen er at enten elsker du dem eller hater dem. Terningkastet er derfor splittet.

Terningkast: 2/6

Pris: 34,90 kr

Brynild Påskemix: Vingummi med snerk

Brynild Påskemix. Foto: Godt.no.
Brynild Påskemix. Foto: Godt.no.

Posen inneholder blandet smågodt med fruktgelé, påskeskum, lakrisbåter, sjokoladedragerte egg og melkesjokolade. Designet på posen er artig og godteriposen har en smart lukke- og åpneløsning hvis du skal ha den med på tur – eller hvis du ikke spiser opp alt på en gang. Det er nemlig stor fare for at ikke hele posen forsvinner i et jafs med mindre du liker skum eller vingummi med snerkbelegg på.

Dette er en grei miks for de som liker den type godteri da de fleste bitene smaker veldig likt. De sjokoladedragerte eggene smakte mest kornete sukker.

Terningkast: 2

Pris: 38,90 kr

Smakspanelet bestod av selvutnevnte godterimomser fra VGs nisjeredaksjon: Pia Cecilie Vabro, Line Blokhus, Linn Bjørnsen, Martine Lunder, Thea Roll Rakeng og Natalie Ngo.

Kvikk Lunsj er også typisk påskegodt, og med butterdeig kan du enkelt lage disse hornene:

Kvikk Lunsj-horn med kun to ingredienser

Publisert: 11.03.2016 kl. 12:55
Oppdatert: 11.03.2016 kl. 13:14


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?