Eivind Hellstrøm hyller Ørjan Johannessen: – Guddommelig fortjent

28. januar 2015Aktuelt
STOLT: Verdensmester Ørjan Johannessen holder opp pokalen under premieutdelingen onsdag kveld. Her med dommer Eivind Hellstrøm og assistenten Jimmy Øien. Foto: REUTERS
STOLT: Verdensmester Ørjan Johannessen holder opp pokalen under premieutdelingen onsdag kveld. Her med dommer Eivind Hellstrøm og assistenten Jimmy Øien. Foto: REUTERS
AvCamilla Tryggestad Visjø, Stein ØstbøogPia Cecilie Vabro

Flere av landets fremste mesterkokker berømmer den nye verdensmesteren for en viljestyrke og pågangsmot av de sjeldne, som de mener har ført ham til topps.

Ørjan Johannessen (29) stakk i onsdag kveld av med verdensmesterskapstittelen i kokkelering; Bocuse d'Or.

– Nå er jeg veldig glad, kunne en nybakt verdensmester fortelle VG på telefon i hurlumheien rett etter at Lyons borgermester hadde overrakt ham det håndfaste beviset på verdensmestertittelen.

– Det var litt trøbbel på veien, men nå går det veldig bra, sa Ørjan Johannessen.

Det ble en herlig revansj for Ørjan Johannessen etter Bocuse d'Or 2013, der han havnet utenfor pallen, men vant «trøstepremien» for beste fiskerett.

Eivind Hellstrøm, som er president i Bocuse d´Or Norge og dommer i finalen i Lyon, hyller den nye verdensmesteren.

– Seieren var guddommelig fortjent og ikke uventet, men det er fantastisk når det skjer i knivskarp konkurranse med de beste fra USA og ikke minst Sverige, Norden og Frankrike, sier Hellstrøm til VG.

– «Verdens roligste person»

Dette er femte gang Norge vinner verdensmesterskapstittelen. De fire andre er Bent Stiansen i 1993, Terje Ness i 1999, Charles Tjessem i 2003 og Geir Skeie i 2009.

VG slo av en prat med alle fire etter premieutdelingen.

– Dette er en gledens dag, helt fantastisk. Nivået har aldri vært så høyt som i år, så dette er en ekstra stor prestasjon. All ære og gratulasjoner til Ørjan og teamet, sier Ness.

Han beskriver Johannessen som «verdens roligste person, som har kontroll på tingene sine».

– Det er også hyggelig at han kommer fra en liten plass, i stede for fra en Oslo-restaurant. Det styrker distriktet.

FESTKLARE: Stjernekokkene Terje Ness og Sven Erik Renaa beskriver Johannessen som en rolig person, med kontroll på tingene sine. Her i taxi på vei til fest etter premieutdelingen. Foto: PRIVAT
FESTKLARE: Stjernekokkene Terje Ness og Sven Erik Renaa beskriver Johannessen som en rolig person, med kontroll på tingene sine. Her i taxi på vei til fest etter premieutdelingen. Foto: PRIVAT

Stjernekokken Sven Erik Renaa som huserer i Matbaren på Breitorget, mener det er spesielt en egenskap som har hjulpet Johannessen til topps.

– Han er en stabeis av en kokk for å kunne holde på med dette så lenge. Det krever en utholdenhet, særlig når man har ligget lenge og vaket i toppen, uten å vinne. Å klare å holde motivasjonen oppe da er beundringsverdig. Han har rykket opp så mange plasser bare fra Stockholm i fjor.

– Et sant eventyr

VG snakket også med mesterkokk Bent Stiansen–Norges aller første verdensmester i kokkekunst–kort tid etter premieutdelingen. Han beskriver seieren som et sant eventyr.

– Dette er helt fantastisk. Det er et eventyr at Norge står på toppen av podiet for femte gang. Det har vært elektrisk stemning i hele dag, med en skikkelig utløsning under utdelingen, sier Stiansen.

– Hvordan vil du beskrive verdensmesteren?

– Han er en utrolig avansert, dyktig kokk med et flott håndverk. Han har X-faktoren og erfaringen han trenger for å takle det presset som nå kommer. For meg betydde verdensmestertittelen at jeg kunne få min egen restaurant. For ham betyr det at han kan fortsette familiebedriften og være trygg på mange gode retter og fullsatte bord.

Seieren blir feiret med stor bragd, kan Stiansen fortelle VG.

– Norge har leid en hel restaurant med 200 sitteplasser, og etter det har vi et helt slott for oss selv, så det blir nok fest hele natten.

HISTORISK: Mesterkokk Bent Stiansen kan fortelle om en elektrisk stemning under verdensmesterskapet i Lyon. Foto: KRISTER SØRBØ, VG
HISTORISK: Mesterkokk Bent Stiansen kan fortelle om en elektrisk stemning under verdensmesterskapet i Lyon. Foto: KRISTER SØRBØ, VG

Trent beinhardt i flere måneder

Kveldens landslagssjef og Johannessens coach, Odd Ivar Solvold overøser Johanessen med ros.

– En ting er å vinne i dag, men at han orker å reise seg etter nederlaget for to år siden, er kanskje det som er kjekkest. Det viser at han er en person som ikke gir opp.

– Dette har vært målet vårt hele veien, men vi er ydmyke, fordi dette har vært den tøffeste konkurransen noensinne.

Solvold kan fortelle at de har jobbet tett og knallhardt det siste året.

– Vi har hatt treninger hver eneste dag i hvert fall de to siste månedene. De siste åtte, ni månedene har vi jobbet 3–4 ganger i uken. Vi har prøvd ut utrolig mange kombinasjoner, teknikker og prestasjonsmåter. Vi jobber veldig kreativt med å finne nye måter å gjøre ting på. Vi jobber også mye med system, for skal man lage god mat, trenger man et robust system.

– Mange dører vil åpne seg

Solvold beskriver Johannessen som en av de mest ydmyke og hyggeligste personene han har møtt.

– Han har god smak og godt fokus. Det aller viktigste er kanskje at han er målbevisst, spesielt oppi dette her. Å tråkke til med en ny runde krever at man jobber målrettet.

– Tittelen betyr at det er mange dører som åpner seg for Jøran. Han vil få mange interessante tilbud om gjesteopptredener rundt om. Selv om han ikke blir superkjendis blant folk flest, vil han være sv'ært anerkjent i det internasjonale kokkemiløjøet. Dette blir et viktig springbrett for å bygge en solid karriere.

Også Geir Skeie roser Johannessen opp i skyene.

–Han er en rolig og kyndig kar fra Austeroll som er dyktig på matlaging og har vært med i mange konkurranser. Han er veldig fokusert og bryr seg ikke så mye om hva som skjer rundt ham. Det har han blitt veldig flink til, sier Skeie til VG.

Fem av 15 mulige seiere er stort for Norge, mener Skeie.

– Han blir nå kjent over store deler av verden og får muligheten til å reise rundt.

– Jeg synes også det var gøy at USA kom på pallen. De har vært med i mange år og brukt mye energi. Derfor er det artig at et nytt kontinent hever seg, slik at topplasseringene ikke bare blir for de nordiske landene og Frankrike.

Publisert: 28.01.2015 kl. 21:52
Oppdatert: 28.01.2015 kl. 22:12


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?