Ti ting du kanskje ikke visste om varm kakao

IKKE BARE KOS: Kakao er blitt brukt som styrkedrikk i hundrevis av år, av både soldater og polfarere. Foto: Brent Hofacker/NTB Scanpix
IKKE BARE KOS: Kakao er blitt brukt som styrkedrikk i hundrevis av år, av både soldater og polfarere. Foto: Brent Hofacker/NTB Scanpix
Shazia Majid
Shazia Majid

Vinteren er tiden for å krype under pleddet, finne frem godboken og nyte en god kopp kakao. Men hva vet du egentlig om herligheten i koppen?

1. Varm kakao er ikke bare kos. Den er blitt brukt som styrkedrikk i hundrevis av år, av både soldater og polfarere.

2. Første dokumenterte kakaokopp ble inntatt ca. 1500 år før Kristus. Det var Olmeker-sivilisasjonen i Mexico som skjønte at det var en god idé å lage drikke av kakaobønner. Mayaindianere og Aztekerne arvet mattradisjonen. Den første versjonen skal ikke ha vært så søt som den vi kjenner. Meksikanernes kakao ble krydret med chili, og de kalte den «bitter vann».

3. Spanjolene tok med seg kakaoen til Europa, fjernet chilien og erstattet den med sukker. Første kakao-kafé åpnet i London i 1657 og de tilsatte den nå uunnværlige melken i varm kakao.

4. Varm kakao er mangt. Gourmetkokkene mener at det finnes bare en måte å lage kakao på – kvalitetssjokolade, gjerne med høy kakaoinnhold, smeltet i glohet helmelk. Denne versjonen kalles varm sjokolade. Andre mener kakao lages av ekte kakaopulver, melk og sukker. Dette er varm kakao. De fleste kjenner til hurtigutgaven – par, tre toppede skjeer med ferdigsukret kakaopulver og oppvarmet melk.

5. Rent kakaopulver er sunnere enn både grønn te og et glass rødvin. Flere internasjonale studier viser at kakao inneholder flere antioksidanter enn mange andre matvarer. En studie utført av American Academy of Neurology i 2013 viser hvorfor kakaoen ikke bare egner seg i termosen til poden. To kopper varm kakao daglig hos de eldre førte nemlig til økt blodsirkulasjon i hjernen, som holdt seg friskere og jobbet raskere.

INNEKOS: En kopp kakao smaker ekstra godt til nystekte kanelboller. Klikk her for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG
INNEKOS: En kopp kakao smaker ekstra godt til nystekte kanelboller. Klikk her for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG

6. Den amerikanske presidenten Thomas Jefferson var forut for sin tid. Allerede i 1785 skrev han til John Adams: «Sjokoladens overlegenhet, både når det gjelder helse og ernæring, vil snart gi den fortrinn over te og kaffe i America». Varm kakao ble gitt til sårede soldater under borgerkrigen i USA.

7. I 2007 ble en kopp varm kakao kåret til verdens dyreste dessert. Det er Guinness World Records som sto for utnevnelsen. Prisen på kakaoen var svimlende 135000 kroner og navnet var Frozen «Haute» chocolate. Den overdådige versjonen av kakao ble servert ved Serendipity 3 i New York og besto av kakao, frossen melk, pisket krem og fem gram 24-karat gull. Drikken ble pyntet med flybåren trøffel fra Frankrike, ble servert i en bolle pyntet med gull og diamanter og skulle inntas med en gullskje, ifølge New York Times.

8. I filmen Chocolat (2000) var varm kakao Roux (Johnny Depp) sin favoritt sjokolade.

9. Verden står overfor betydelig kakao-mangel. Det blir ikke avlet frem nok kakao, fordi mange dyrkere velger mer lukrative avlinger, slik som gummi. Bloomberg beregner at mangelen vil øke til en million tonn årlig i 2020. I juni diskuterte World Cocoa Conference hvordan den stadig økende etterspørselen etter kakao kunne møtes.

10. Den beste kakao-oppskriften: Kok opp 2,5 desiliter helmelk. (Tilsett litt sukker, gjerne brunt sukker). Ha i en klype salt. (Prøv det, det fremhever sjokoladesmaken) Ha i 60 gram med grovhakket god, mørk sjokolade. Helst med 60–70 prosent kakaoinnhold. Tilsett kanel, kardemomme, chili eller nellik hvis du er den vågale typen.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?