Til hovedinnhold

Omurice: Den japanske omeletten som tar av på Internett

16. juni 2016Aktuelt
VERDENS KULESTE OMELETT?: Det er i hvert fall ikke noen tvil om at det kreves skills for å få til denne omeletten, men om den ser fristende ut...? Foto: Umi Syan/@umieats
VERDENS KULESTE OMELETT?: Det er i hvert fall ikke noen tvil om at det kreves skills for å få til denne omeletten, men om den ser fristende ut...? Foto: Umi Syan/@umieats

Er det en omelett? Er det eggerøre? Er det digg? 15 millioner Facebook-følgere klarer ikke å bestemme seg.

Det var INSIDER Food som tidligere denne uken la ut videoen, som nå er sett av over 15 millioner mennesker, på sine Facebook sider.

Videoen viser en form for japansk omelett, omurice, en japansk versjon av den vestlige omeletten, som blir servert på stekt ris. Derav navnet: «omu»+«rice». Det er kokken på restauranten The Yoshokuya Eat, Eat i Kyoto i Japan som står for forestillingen.

Denne omeletten får folk til å brekke seg

Det er ikke første gang omurice får internasjonal oppmerksomhet. I kultfilmen «Tampopo» fra 1985 blir det også laget omurice, til delt begeistring fra seerne. For folk både fristes av og gremmes over denne omeletten. De over 35.000 kommentarene til videoen strekker seg fra «det ser ut som noen skjærer opp magen på et dyr og innvollene tyter ut» og «dette er matversjonen av Dr. Pimple Popper» til «ferdighetsnivået som kreves for å få til dette er utrolig høyt» og «😍😍😍😍».

Hverdagsmat blir luksusmat

Omurice er et resultat av vestlig innflytelse på japanske matlaging, og er i dag en populær rett både hjemme på japanske kjøkken og på japanske «dinere», litt mer uformelle spisesteder. Retten har også blitt eksportert til Korea og Taiwan. Man serverer tradisjonelt en omurice med ketchup, men andre sauser kan også brukes. Og det er nettopp det som er en av grunnen til at akkurat denne omurice'n har blitt ekstra spesiell. Den serveres med Waguy-saus, laget på bein fra noen av de dyreste oksene i verden.

I tillegg er den stekt på en helt spesiell måte, hvor kokken på en måte «lukker» en hinne av gjennomstekt omelett rundt et fyll av noe som ligner mer på en litt bløt eggerøre. Dette gjør at den ser svært delikat og imponerende ut når den serveres, og blir et fenomen når man skjærer den opp.

Japanske impulser

Det er ikke første gang en rett fra det japanske kjøkkenet skaper blest utenfor landets grenser. Vi har tidligere skrevet om uni - eller kråkeboller - som vi kjenner det som her, som har gått fra å være et ganske vanlig innslag på japanske matbord til å bli en delikatesse verden over; om hvordan Orbi-museet i Yokohama en periode serverte helstekte frosk i sorte burgerbrød; og om hvordan de har egne kattecaféer i Tokyo, for de som vil ta seg en kaffe og kose med en katt på samme tid.

Samtidig blir de litt enklere delene av det japanske kjøkkenet også stadig mer populært. Det popper stadig opp nye japanske restauranter i Oslo, og vi får kjøpt teriyakisaus på flaske i de fleste norske matbutikker.

Publisert: 16.06.2016 kl. 13:13
Oppdatert: 21.06.2016 kl. 16:40


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?