Til hovedinnhold

Eksklusivt: Få oppskriftene til hundreåringen Nikka

17. november 2017Aktuelt
LEFSEBAKER'N: Nikka Grønning har bakt lefser i 50 år. FOTO: Odin Jæger
LEFSEBAKER'N: Nikka Grønning har bakt lefser i 50 år. FOTO: Odin Jæger
Kaja Storrøsten
Kaja Storrøsten

I flere tiår har hun vært vestlandets store trekkplaster, ifølge ordføreren. 

– Jeg har laget lefser i 50 år. De er veldig gode.

Nikkoline «Nikka» Grønning blir 101 år den niende desember. Denne gangen vil hun «ta det rolig med 20 familiemedlemmer» på Fjord hotell i Møre og Romsdal.

– I år så sa jeg at jeg ikke orket å feire, så sa familien min: joda, vi skal feire! Det blir med oldebarn og alt. Du vet, jeg er gammel. Da blir det hælane i taket, sier hun til Godt.

RINGER HELE TIDEN:– Det er flere som ringer meg ukentlig om tips. Men det er nokså enkelt å lage lefse, sier hun. FOTO: Odin Jæger
RINGER HELE TIDEN:– Det er flere som ringer meg ukentlig om tips. Men det er nokså enkelt å lage lefse, sier hun. FOTO: Odin Jæger

Rikskjendis

På 100-årsdagen til Grønning sa ordføreren at Grønning har satt Norddal på kartet og er «Valldals fremste varemerke», ifølge NRK. Hun ble landskjent da NRK lagde en dokumentar om henne, og har figurerert på Norge Rundt flere ganger. Lefsene hennes er kjente. Det har spesielt vært den smakfulle og tradisjonsrike flatebakkelsen som er populær.

– Det er flere som ringer meg ukentlig om tips. Men det er nokså enkelt å lage lefse, sier hun.

STOR FAMILIE: Nikka med oldebarnet sitt. Foto: privat
STOR FAMILIE: Nikka med oldebarnet sitt. Foto: privat

Ifølge NRK har hun hatt over 3000 i lære hos henne, og levert lefser og flatbakst til hele landet.

Sønn som passer på

I Valldal bor hun på en gård med sønnen som også er pensjonist. På telefonen forteller hun at hun ikke baker så mye lenger.

– Jeg ser så dårlig at jeg ikke kan lese. Jeg har heldigvis en sønn som passer på meg, sier hun og legger til:

– Men jeg kan fortsatt steke lefse. Neste uke skal jeg lage julelefse - med rømme og fløte. Sammen med en annen skal jeg lage 100 lefser.

Familietradisjon

Barnebarn Nina Grønning skriver dette i en mail til Godt:

– Til jul er det fast tradisjon hos oss i vår familie at vi baker nordlandsløfse, og har på mye fyll. Vi baker også bordstablene og brune pinner, samt havrekjeks. Besta har baket dette så lenge jeg kan huske, og det er noe vi barnebarna også viderefører.

Publisert: 17.11.2017 kl. 15:46
Oppdatert: 19.11.2017 kl. 21:23


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?