Dette er verdens farligste matretter

RISIKO: Sashimi av fugu, eller kulefisk, anses for å være en delikatesse i Japan. Noen av fiskens indre organer inneholder dødelige giftstoffer, noe som gjør matretten til en potensielt farlig affære. Foto: NTB Scanpix
RISIKO: Sashimi av fugu, eller kulefisk, anses for å være en delikatesse i Japan. Noen av fiskens indre organer inneholder dødelige giftstoffer, noe som gjør matretten til en potensielt farlig affære. Foto: NTB Scanpix
Maria Tveiten Helgeby

Kulefisk og levende blekksprut som suger seg fast i halsen. Enkelte matretter er ikke for de mest ømfintlige.

Noen liker å hoppe i fallskjerm, mens andre får et adrenalinrush av å spise (potensielt) farlig mat. For all del - norske matretter som smalahove og lutefisk kan være vanskelig å svelge for mange, men det står tross alt ikke om livet.

Flere utenlandske ingredienser og retter kan derimot være så farlige at det kan gå på helsen løs. Derfor har vi samlet et knippe absurde retter du kan holde øynene åpne for neste gang du skal på ferie:

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Denne uken ble det kjent at fem menn ble sendt til sykehus etter å ha spist en rett som i verste fall kan være dødelig, skriver Wall Street Journal. Retten heter «fugu», og består av japansk kulefisk. Flere av fiskens indre organer inneholder en gift som er mer dødelig enn cyanid, og kokker må gjennomgå en svært intensiv opplæring for å få lov til å servere retten.

Siden 2000 skal 23 personer ha mistet livet i Japan etter å ha spist den farlige delikatessen, ifølge BBC. I 2011 mistet den japanske michelin-restauranten Fugu Fukuji retten til å servere fugu etter at en person ble forgiftet av en porsjon fugu, skriver Eater.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Ta det med ro - cashewnøttene som selges i butikken er ufarlige. Men hvis du finner en cashew-frukt i naturen bør du holde deg unna. Disse inneholder nemlig et kjemikalie som blant annet finnes i giftsumak, og som i verste fall kan være dødelig, skriver Fox News.

Foto: Fredrik Solstad/VG
Foto: Fredrik Solstad/VG

Denne roten kalles også tapioka, og brukes ofte i matlaging i Sør-Amerika, Asia og Afrika. Hvis den tilberedes feil, kan planten produsere cyanid, som i verste fall kan være dødelig, ifølge Time.

Foto: Annemor Larsen/VG
Foto: Annemor Larsen/VG

Sannakji er en koreansk spesialitet som lages av levende babyblekksprut. Blekkspruten deles i mindre biter og krydres, men sugekoppene fungerer fortsatt som før, ifølge MSN. Ta en for stor bit, og du risikerer å bli kvalt hvis den suger seg fast i spiserøret ditt. Ikke akkurat calamari.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Denne frukten spises ofte på Jamaica, hvor nasjonalretten er - nettopp - ackee med klippfisk. Selv om frukten er god når den er moden, er den giftig hvis den spises umoden: Ackee inneholder da giften hypoglocin som fører til oppkast, og i verste fall koma og død, skriver Time.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?