Syv Michelin-hendelser som skapte overskrifter

16. februar 2018Aktuelt
STJERNEKOKKER: Michelinkokkene René Redzepi og Supinya Junsuta har begge skapt overskrifter. Foto: Yuya Shino/Reuters/Christoph Sator/DPA
STJERNEKOKKER: Michelinkokkene René Redzepi og Supinya Junsuta har begge skapt overskrifter. Foto: Yuya Shino/Reuters/Christoph Sator/DPA

Fra de første gatematbodene med stjerne til restauranten som fikk stjerne ved en feil. Her er noen av øyeblikkene som skrev Michelin-historie. 

Mandag lanseres den nye nordiske utgaven av den prestisjefylte Michelin-guiden. Ekspertene har i forkant spådd stjerner til nye byer i Norge - og Godt lover å oppdatere deg på de siste stjernenyhetene.

Mens vi venter i spenning har vi sett tilbake på et utvalg Michelin-øyeblikk som har skapt overskrifter - alt fra høydepunkter til oppsiktsvekkende hendelser.

1. Første franske, kvinnelige Michelin-kokk med tre stjerner på 50 år

FRANSK: Anne-Sophie Pic driver i dag flere stjernerestauranter, men er mest kjent for La Maison Pic med tre stjerner. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters
FRANSK: Anne-Sophie Pic driver i dag flere stjernerestauranter, men er mest kjent for La Maison Pic med tre stjerner. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters

Frankrike er hyllet for sin gastronomi og er Michelin-guidens opprinnelsesland. I årets guide har 28 franske restauranter tre stjerner. Likevel gikk det hele fem tiår før en kvinnelig kjøkkensjef ble tildelt tre stjerner i Frankrike. Anne-Sophie Pic blir beskrevet som en legende da hun var den første franske, kvinnelige kokken som fikk tre stjerner på 50 år i 2007. På det tidspunktet var hun også den fjerde i rekken av kvinnelige trestjerners kokker i hele verden, ifølge The Guardian.

2. Stjerne til feil restaurant

De fleste restauranter blir overlykkelige for en stjerne i guiden, men for det franske spisestedet Le Bouche à Oreille var lykken kortvarig. Michelin-guiden hadde nemlig blandet to restauranter med nesten samme navn, og ga stjerne til en liten bistro-restaurant med en enkel lunsjmeny med burger, pommes frites og buffetmat.

Restauranten som egentlig skulle ha Michelin-stjerne ligger ikke bare 160 kilometer unna den andre, men har også en helt annen meny med blant hummer og foie gras.

3. Historiske matboder

Da Michelin-inspektørene for første gang vurderte Singapores mattilbud, var det ikke overraskende at de besøkte gatematbodene. De to gatematbodene som ble tildelt hver sin stjerne var likevel historiske da de var de første i sitt slag med stjerne i guiden. Hos den ene av dem, Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle, fikk du mat helt ned i 2 dollar, noe som betyr at det var den aller billigste Michelin-retten du kunne få.

4. Stjerneverdig omelett

GATEMATDRONNINGEN: Kokk og eier Supinya Junsuta har alltid på seg skibriller når hun står bak grytene på Jay Fai. Foto: Christoph Sator/DPA
GATEMATDRONNINGEN: Kokk og eier Supinya Junsuta har alltid på seg skibriller når hun står bak grytene på Jay Fai. Foto: Christoph Sator/DPA

I desember i fjor var det derimot et gatematsted i Bangkok som vekket oppsikt. Kort tid etter det lille stedet Jay Fai fikk stjerne, gikk eieren og kokken ut og sa at hun skulle ønske hun kunne gi tilbake stjernen. Grunnen var at hun var lei av den økende oppmerksomheten fra turister og «foodies», henvendelser fra journalister og ikke minst, besøkende med mobilkamera som kun ville knipse bilder av henne mens hun stod bak grytene.

I tillegg til de nysgjerrige fotografene, var det også mange som ville smake på stjernegatematen. Det var en periode det var opp mot to timers ventetid for å spise blant annet krabbeomeletten, som stedet er spesielt kjent for.

5. Første i Norge med tre stjerner

TIL TOPPS: Oslo-restauranten Maaemo var den første i Norge som fikk tre stjerner. Foto: Trond Solberg/VG
TIL TOPPS: Oslo-restauranten Maaemo var den første i Norge som fikk tre stjerner. Foto: Trond Solberg/VG

Maaemo i Oslo er den første restauranten i Norden som fikk to Michelin-stjerner direkte i 2012. Fire år senere skrev restauranten nok en gang norsk Michelin-historie da den fikk sin tredje stjerne fra den franske guiden, og er dermed den første og eneste i landet med tre stjerner. Å få tre Michelin-stjerner er som å vinne Oscar, har Eyvind Hellstrøm tidligere fortalt Godt.

6. Returnerte stjerner

Det å få stjerne er en av de høyeste utmerkelsene en restaurant kan få. Men det å drive en Michelin-restaurant er ikke nødvendigvis noe for alle kokker. Flere av verdens stjernekokker har faktisk gitt tilbake stjernen opp gjennom årene.

Først ut var den britiske kokken Marco Pierre White i 1999, og flere har fulgt etter i rekken. Senest i Europa var den franske kokken Jérôme Brochot som ville returnere stjernen han hadde hatt siden 2005, fordi han ikke lengre hadde råd til å oppretteholde den. Også den prisbelønte kokken Sébastien Bras, som hadde hele tre stjerner for familierestauranten Le Suquet i Frankrike, spurte om å bli fjernet fra Michelin-guiden i fjor høst på grunn av det enorme presset som fulgte med, skrev The New York Times.

7. Matforgiftet på verdens beste restaurant

KJENT: Noma-sjef René Redzepi. Foto: Yuya Shino/Reuters
KJENT: Noma-sjef René Redzepi. Foto: Yuya Shino/Reuters

Noma var en av de mest omtalte restaurantene i Europa og har vært kåret til verdens beste restaurant hele fire ganger i løpet av sine 12 år. Omtalen har imidlertid ikke bare vært positiv hele veien for den tidligere Michelin-restauranten: Ifølge The Telegraph ble 67 gjester matforgiftet etter å ha spist på Noma i 2013 i løpet av en firedagers periode.

Nå snakkes det for øvrig mye om Noma i forbindelse med noe helt annet: Den tidligere København-baserte restauranten bestemte seg for å stenge dørene i februar 2017, men for så å åpne Noma igjen - i nye lokaler og med nytt konsept. Restauranten åpner i midten av februar.

Publisert: 16.02.2018 kl. 15:31


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?