Matprogrammene du bør se i høst

MATUNDERHOLDNING: Bli bedre kjent med noen av verdens beste kokker, som franske Alain Passard (på bildet) eller se amatørbakere konkurrere. Det finnes matprogrammer for enhver smak. Foto: AFP Photos / Valery Hache / Sara Johannessen / VG
MATUNDERHOLDNING: Bli bedre kjent med noen av verdens beste kokker, som franske Alain Passard (på bildet) eller se amatørbakere konkurrere. Det finnes matprogrammer for enhver smak. Foto: AFP Photos / Valery Hache / Sara Johannessen / VG
Natalie Ngo Granum

Enten det er realitykonkurranser eller serier som tar et dypdykk inn i matverden, noen ganger vil vi heller se på andre lage mat.

Høsten er tid for å innta sofaen - gjerne med noe godt og varmende i koppen, som en deilig kakao eller te. Både nye og gamle dramaserier ruller på skjermen i høst, og flere av TV-programmene har allerede hatt sesongstart.

Og er du som oss i Godt-redaksjonen, gleder du deg kanskje mest til matprogrammene. I høst byr både TV-kanalene og strømmetjenestene på flere spennende serier som både underholder og inspirerer.

Noen er nye, andre er oppfølgere, mens resten er rett og slett bare endelig tilgjengelig for norske seere. Her får du tips til noen av våre favoritter:

Den populære amerikanske dokumentarserien er tilbake denne høsten med nok en sesong. I de to tidligere sesongene har serien gitt seerne et innblikk i hvordan det er å jobbe på noen av verdens beste restauranter. I hver episode følger vi livet på og utenfor kjøkkenet til en kokk. I sesong 3 er kameralinsene rettet mot matlandet Frankrike hvor vi møter de fire Michelin-kokkene Alain Passard, Alexandra Couillon, Adeline Grattard og Michel Troisgros.

Er du matelskere som oss, er det umulig å ikke bli inspirert av kokkenes unike historier og lidenskap til mat. Samtidig som listen over restauranter å besøke blir stadig lenger.

Alle sesongene av Chef's Table vises på Netflix.

KONKURRANSE: Dommerne Gregory Paul og Kjartan Skjelde styrer skjebnen til håpefulle kokkespirer på TV. Foto: TV3
KONKURRANSE: Dommerne Gregory Paul og Kjartan Skjelde styrer skjebnen til håpefulle kokkespirer på TV. Foto: TV3

Etter flere sesonger med kjendiser på MasterChef-kjøkkenet, returnerte den norske versjonen på skjermene i høst for å finne Norges beste hobbykokk. Amatørkokkene har imponert dommerne i ulike og krevende utfordringer. Og rakk du ikke se konkurransen mens den gikk på TV3, har du heldigvis muligheten til å se alle episodene på Viafree.

Bortsett fra at det er spennende å se hvem som går helt til topps, lærer vi hobbykokker stadig nye ting samtidig som vi kanskje blir inspirert til å eksperimentere mer på kjøkkenet.

Hele sesong 2 av «MasterChef - Norges beste hobbykokk» kan sees på Viafree.

Godt har tatt en prat med «MasterChef»-dommer Kjartan Skjelde om det beste han vet. Les spalten her.

Dokuserien «Cooked» kom riktignok i vinter, men har du ikke fått den med deg, er det ikke for sent. Gjennom fire episoder utforsker den prisbelønte matforfatteren Michael Pollan hvordan de fire elementene ild, luft, vann og jord har formet matlagingen; alt fra tilberedning av mat gjennom tidene til hvordan mat knytter mennesker og verden sammen. La Pollan ta deg med til uventede matsteder og bli både opplyst og inspirert.

Hele sesong 1 av Cooked vises på Netflix.

Den britiske stjernekokken Rachel Khoo ble for alvor kjent gjennom TV-serien «Det lille pariserkjøkkenet» hvor hun kokkelerte fra sin lille leilighet på 21 kvadratmeter. I sin siste matserie har hun flyttet på seg fra Europa til Australia, nærmere bestemt «foodie»-destinasjonen Melbourne. I kjent Khoo-stil tar hun seerne med på forskjellige steder i byen og tolker et lokalt måltid som hun også lager og serverer til venner.

«Rachel Khoo: Melbourne» ser du på Matkanalen onsdager og fredager.

Elsker du å bake, har du sikkert fått med deg «Hele Norge baker» som hittil har gått over tre sesonger. Mens vi venter på om det kommer en fjerde sesong, kan vi trøste oss med den britiske versjonen som nå vises på norske TV-skjermer. Bakekonkurransen, som opprinnelig heter «The Great British Bake Off» er faktisk det mest populære ikke-sportslige programmet på britisk TV.

Konseptet er stort sett det samme som det vi er vant til i den norske versjonen: Hobbybakere som kjemper seg gjennom i ulike bakeutfordringer. Forskjellen er naturligvis britiske deltakere og dommere, men vi får også en innsikt i britisk bakekunst, samt av og til et lite historisk blikk på hvordan enkelte bakverk ble til.

«Hele Storbritannia baker» går mandager, tirsdager, fredager og lørdager på TV6 Norge. Sesong 7 av serien har nettopp startet i Storbritannia på BBC One.

For detaljert sendeplan og klokkeslett for programmene som vises på lineær TV, sjekk VGs TV-guide her.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?