Tofu: Lettvint, miljøvennlig og sunt

9. november 2015Aktuelt
HELT RÅTT: Helt rå tofu ligner på fetaost, men den er ikke like godt rått. Men veldog godt når du vet hvordan du skal tilberede den. Foto: NTB Scanpix.
HELT RÅTT: Helt rå tofu ligner på fetaost, men den er ikke like godt rått. Men veldog godt når du vet hvordan du skal tilberede den. Foto: NTB Scanpix.
Ida Giske
Ida Giske

Proteinbomben fra Asia passer til alt -til og med til sjokolade.

En magisk proteinbombe er merkelappen matblogger Mari Hult har gitt tofu. Hun har en av Norges mest populære vegetarblogger, og bruker tofu i en rekke av oppskriftene sine.

- Folk som blir vegetarianere, har gjerne hørt at det er tofu man skal erstatte kjøtt med og løper ut og kjøper det med en gang uten helt å vite hvordan man tilbereder det. Det var der jeg startet også, sier Hult.

Før det er tilberedt kan tofu ligne litt på fetaost. Men det er et tradisjonelt asiatisk soyaprodukt, laget av melken fra soyabønner.

- Tofu i seg selv er en hvit, halvseig masse som ikke smaker noe, og noen kan bli litt skremt. Da er det viktig å lære seg å tilberede det. Det som er så fint at det tar til seg all smak, og blir veldig godt i marinade, sier Hult.

Hun bruker selv tofu hver uke, og har det som regel alltid liggende i kjøleskapet.

Tofu skal ha sitt opphav i Kina under Han-dynastiet for flere tusen for over to tusen år siden, men det er først de senere årene det har blitt mer populært i Norge.

- Nå får du kjøpt det i vanlige dagligvarebutikker, før måtte man på importbutikker, sier Hult.

Hun bruker som oftest å bake tofu i ovnen. Da blir konsistensen bedre enn om du bare steker det i pannen, ifølge matbloggeren. Det kan også være lurt å klemme ut noe av vannet med kjøkkenpapir før du tilbereder tofu.

- Det er miljøvennlig å spise tofu, og veldig sunt. Det er rikt på proteiner. Når jeg serverer det til venner som ikke er vegetarianere sier det gjerne at det smaker som kylling omtrent, sier Hult

Hun ble første vegetarianer av hensyn til dyrene, men er etter hvert blitt mer og mer opptatt av miljø. Kjøttproduksjon stor for en stor andel av klimagassutslippene.

- Noen er redde for at soyabønnene kommer fra regnskogen, men tofuen du kjøper i Norge er stort sett økologisk dyrket i Østerrike eller Tyskland, så du kan spise det med god samvittighet, sier Hult. Tofu assosieres gjerne med vegetarianere, men ifølge Hult bør alle spise tofu.

ELDGAMMELT: Tofuen var vanlig i Kina allerede for mange tusen år siden, men det er først de senere årene at vi har negynt å spise den her i Norge., Foto: NTB Scanpix.
ELDGAMMELT: Tofuen var vanlig i Kina allerede for mange tusen år siden, men det er først de senere årene at vi har negynt å spise den her i Norge., Foto: NTB Scanpix.

I tillegg til at det er en god kilde til protein, har tofu også svært lavt fett- innhold. Og det passer til alt, ifølge Hult.

Hvis du bare vil ha litt ekstra proteiner i en matrett, kan du smuldre litt tofu over grønnsakene når du skal steke dem.

- I noen butikker kan du få hjemme- laget tofu, den er helt fantastisk, sier Hult.

Det er den faste tofuen som er mest vanlig, men en mykere variant, såkalt silketofu, er fin å bruke blant annet i supper og dressinger.

- Silketofu er helt fantastisk i desserter. Hvis du smelter sjokolade og blander med silketofu, får du en sunn og lettvint sjokolademousse.

Pad thai med tofu

250 gram nudler

100 gram bønnespirer

250 gram tofu

250 gram pak choi, eventuelt savoykål eller annen kål

1 rød chili

2 vårløk

1 kinesisk hvitløk

100 gram peanøtter

Noen kvaster koriander

2 lime

0,5 dl soyasaus

3 spiseskjeer lønnesirup

Olje til steking

Evt noen tørkede chiliflak

Kok nudlene etter anvisning på pakken. Skyll av vannet og hold de under rennende kaldt vann til de er helt avkjølte. Legg i en bolle sammen med bønnespirene.

Press så mye væske du klarer ut av tofuen, smuldre den deretter opp i biter cirka på størrelse med en terning. Snitt kålen i relativt store biter (1 cm bredde, 2-4 cm lengde). Skjær chili og vårløk i ringer og finhakk hvitløk. Legg tofu, kål, chili, vårløk og hvitløk i en annen bolle. Grovhakk peanøtter og koriander, skjær den ene limen i båter. Rør sammen saften fra den andre limen med soyasaus og lønnesirup. Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne. Hell først i ingrediensene fra tofu-bollen. Stek i noen minutter, vend på tofu og kål så det ikke blir brent. Når tofuen begynner å bli gyllen, har du i nudler og bønnespirer. Spe eventuelt på med litt olje om det brenner seg. Vend nudlene så godt du kan inn med tofuen, bruk gjerne to gafler her om de klistrer seg sammen. Når nudlene begynner å bli småstekt, heller du på sausen. Fortsett å vende på retten til sausen er varm. Smak eventuelt til med mer soyasaus og eventuelt litt salt. Servér retten med en gang.

Publisert: 09.11.2015 kl. 17:01


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?