Tilfeldigvis blogger
På menyen: Kyllingspyd, eltefri focaccia og en syrlig jordbærdessert.
factbox
Denne ukes matblogger:
Trine Sandberg
Trine Sandberg er nesten som veteran å regne. Lørenskog-damen har sakte, men dønn sikkert bygget bloggen sin til å bli en av Norges mest populære. Og suksessen har jammen gjort henne beskjeden. Bloggen hennes het Trines Mektige Matblogg, før hun diskret strøk adjektivet.
Hva driver du med, sånn egentlig?
Er jurist og jobber i Utdanningsdirektoratet, og trives.
Hvor finner du inspirasjon til nye retter?
Er alltid på jakt etter inspirasjon! Finner det i råvarene selv, i matblader, i mat jeg selv får servert – overalt.
Hva er yndlingsdingsen din?
Åh, min snart 20 år gamle Kenwood kjøkkenmaskin, som gang på gang gir meg perfekt gjærbakst!
Hvordan havnet jeg her, som matblogger? Det var ikke et valg, det bare ble sånn – heldigvis.
For å samle oppskriftene mine, og for å gjøre dem tilgjengelige for familie og venner, begynte jeg for drøyt fire år siden å legge ut oppskrifter på nettet.
Lite visste jeg om hva en blogg var! Men forundret registrerte jeg ganske snart at også andre enn venner og kjente var innom på besøk. Etter hvert har stadig flere funnet veien til matbloggen, og det er nå mellom 3000 og 4000 matglade på besøk hver dag. I løpet av en måned er disse «gjestene» innom mer enn en halv million sider på bloggen min!
Sammen med hyggelige tilbakemeldinger fra lesere gjør dette meg både ydmyk og glad, og gir ytterligere inspirasjon til å fortsette med dette som etter hvert legger beslag på en stor del av min fritid.
Eksperimentelt
Jeg er stadig på jakt etter gode, sunne og enkle retter som lar seg kombinere med en hektisk hverdag som fulltidsarbeidende småbarnsmor og mormor. I helgene er det ofte rom for litt mer eksperimentell og kreativ matlaging. Jeg benytter matbloggen til å få utløp for min kreativitet og for å uttrykke min innbitte motvilje mot å følge regler (les oppskrifter).
Blir resultatet bra, tar jeg frem kameraet og knipser et bilde eller ti, så senker roen seg over kjøkkenet og maten nytes – før min mann gjenoppretter ro og orden blant skitne kopper og kar.
Men over til saken; dette er jo tross alt en matspalte. Kalenderen viser sommer, og kommer finværet, skal det grilles det som grilles kan. Mor romsterer på kjøkkenet med tilbehøret mens far kyndig administrerer panelet på gassgrillen og svinger grillklypen.
Når det skal grilles, er kunsten å gjøre det så enkelt og velsmakende som mulig, slik at en kan være ute og nyte det fine sommerværet, hvis det skulle finne på å dukke opp.
Matblogger Trine Sandberg.
På menyen i dag står sitronmarinerte kyllingspyd med godt tilbehør, eltefri focaccia og en syrlig jordbærdessert. En enkel og deilig sommermeny som kan forberedes på forhånd, og som også fint kan tilberedes inne dersom værgudene likevel ikke skulle vise seg å være på din side.
Oppskriftene nedenfor er til 3-4 porsjoner, men kan fint ganges opp både to og tre ganger, så her er det bare å invitere familie og venner og sette i gang.
Focaccia med svarte oliven
Begynn med brødet kvelden før eller om morgenen. Focacciaen rører du sammen i bakebollen med sleiv på få sekunder. Resten av tiden er heve- og steketid. Den eneste «ulempen» er at du må planlegge litt. Du belønnes imidlertid med et velsmakende brød med minimal innsats.
Du trenger:
500 gram hvetemel
1-1,5 ts grovt havsalt
1/4 ts tørrgjær
4 dl vann
God olivenolje
Flaksalt
Rosmarinkvister
Sorte oliven
Bland det tørre godt sammen og rør inn vannet, til du får en ganske fast deig.
Ringle over litt olivenolje og pass på at oljen fordeler seg rundt hele deigen.
Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i 8-20 timer (jo lenger, desto bedre).
Kle en liten langpanne med bakepapir (min form er ca. 32 x 22 cm). Bruk en slikkepott eller lignende og hvelv deigen oppi formen. Stryk deigen noenlunde jevnt utover.
Dersom du ønsker oliven i focacciaen, kan du dytte noen nedi deigen. Ringle over litt god olivenolje, stikk gjerne noen friske rosmarinkvister nedi og strø litt flaksalt over.
La deigen etterheve 30-60 minutter under klede.
Stekes ved 225 grader i 30-35 minutter til brødet har en fin brunfarge og er gjennomstekt. Jeg pleier å steke brødet på nederste rille i ca. 25 minutter og deretter 5-10 minutter på midterste rille.
Avkjøl focacciaen på rist.
Legg gjerne brødet på en trefjøl på bordet og la gjestene få skjære opp deilig, fersk focaccia selv.
Sitronmarinerte kyllingspyd
Du trenger:
4 kyllingfileter, i biter
1-2 sitroner, presset
0,75 dl olivenolje
1 fedd hvitløk, finhakket
Frisk timian, finhakket
Salt og pepper
6 grillspyd
Begynn med marinaden og bland sammen olivenolje, sitronsaft, hvitløk og timian i en liten bolle. Smak til med salt og pepper.
Del kyllingfiletene i omtrent like store biter og legg dem i en plastpose. Hell oppi marinaden og klem litt på posen slik at marinaden fordeler seg over det hele.
La kyllingen marineres i minst en time, men gjerne lenger (i kjøleskapet, selvsagt).
Tre kyllingbitene på grillspyd. Benytter du trespyd, bør du legge dem i vann ca. en time før du skal grille.
Grill kyllingspydene på alle sider til de har fått fin farge og er gjennomstekte.
La dem gjerne hvile noen minutter før servering.
Serveres med en sitronbåt til.
Panna cotta med limemarinerte jordbær
Lesere av bloggen min har nok observert at jeg er en ivrig tilhenger av desserter, og da fortrinnsvis desserter med frukt og/eller bær som hovedingrediens. I sommerhalvåret benytter jeg enhver anledning til å servere norske jordbær. Sesongen er for kort til ikke å nyte den til fulle. Med god samvittighet!
Selv er jeg ikke så begeistret for den tradisjonelle fløteskvetten på jordbærene, men gi meg et par timer og en vaniljestang, så lager jeg gjerne en panna cotta. Det er fort gjort og er ypperlig gjestemat i og med at den kan tilberedes i god tid på forhånd, og det tar like lang tid å tilberede til 20 som til to.
Jordbærene får her følge av lime, som en variasjon til sitronen, som vi nå har inntatt store mengder av til hovedretten.
Du trenger:
4 dl kremfløte
1 vaniljestang
ca. 2 ss sukker
1,5 gelatinplater
½-1 kurv jordbær, i biter
Skall av 1 lime (kun det grønne)
1-3 ss sukker
Sitronmelisse eller mynte, hvis du har
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en kniv. Ha frøene og vaniljestangen oppi en liten kjele sammen med fløte, og varm opp til kokepunktet. Pass på at fløteblandingen ikke koker.
Ta kjelen av platen og la det trekke i ca. 10 minutter.
Fjern vaniljestangen og varm opp uten at det koker.
I mellomtiden har du lagt gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Klem ut vannet av platene og rør dem godt inn i fløteblandingen.
Ha fløteblandingen i 4 porsjonsformer eller lave melkeglass, og avkjøl.
La de avkjølte formene stå i kjøleskap i minst 3-4 timer.
Vask limen godt, tørk med kjøkkenpapir og riv skallet fint med et zesterjern eller lignende.
Bland limeskall og sukker godt sammen. Tilsett jordbærene og rør forsiktig slik at sukkeret fordeler seg rundt bærene.
La det stå og marinere i limesukkeret i 30-60 minutter.
Ta gjerne panna cottaen ut av kjøleskapet en stund før den skal serveres, slik at de gode smakene får satt seg.
Rett før servering fordeler du jordbærene oppi glassene med panna cotta, pynt gjerne med sitronmelisse eller mynte og server umiddelbart!
Enkelt og greit, og veldig godt!
Smak på nett
Nett og papir smelter sammen i sommer. Mens jeg tar ferie fra hele papirhaugen, rykker matbloggere fra nettet inn på kjøkkenet her.
TEKST: Yngve Ekern
De er mange, de er entusiastiske – og ikke minst er de inspirerende. Glemte jeg å si ujålete?
Yngve Ekern. (Foto: Trygve Indrelid)
Matbloggernes folkelige og direkte stil gjør at man fort blir kjent med dem. Og det er jo det viktigste når vi skal prøve noens oppskrifter, at vi stoler på dem.
Det skader jo heller ikke tilliten at man alltid kan henvende seg direkte til dem i det såkalte kommentarfeltet. Kjør debatt!
Er det for mye mel i denne oppskriften, eller for lite? Det går an å abonnere på bloggene også, helt gratis.
Bloggstafetten skal gå i åtte uker, med fire utvalgte matbloggere på laget.
De du skal treffe er:
TrinesMatblogg.no (Trine Sandberg)
Vegetarbloggen.no (Mari Hult)
HeiaMat.no (Espen Nersveen)
Kjoekkentjeneste.blogspot.com (Ina Shelby).
Aftenposten 2011
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50
Lag deg en gratis konto