Tuna melt - og to andre oppskrifter med tunfisk på boks

VARM: Tuna melt - ostesmørbrød med tunfiskrøre. Foto: Jon Krog Pedersen
VARM: Tuna melt - ostesmørbrød med tunfiskrøre. Foto: Jon Krog Pedersen
Jon Krog Pedersen

Tunfisk er luksusmat, hybelmat, kunstig farget sushimat - og truet fiskeart. Men velger du riktig kan du bruke den med god samvittighet, enten den er fersk eller hermetisk.

I Norge var det utbredt fiske på tunfisk på 1950 og 60-tallet, men overfiske gjorde at det ble innført fangstforbud i 1986. Nå er det åpnet for forsøksfiske på en bregrenset kvote. Inntil vi vet om kan få jevn tilgang på fersk, lokal tunfisk i Norge, kan vi se på noen av favorittene med den hermetiske varianten.

Tunfisk på boks er mer enn hybelmat. Sørover i Europa selger vanlige supermarkeder varianter av hermetikken i prisklasser som i Norge er forbeholdt ferskvarer. I Norge er det bare delikatessebutikker som selger luksus-tunfisk, men du kommer langt med billigvariantene også. Bare sørg for at den er sertifisert - mange steder er fisken truet av overfiske. Tunfisk fra berekraftig produksjon merkes ofte med MSC-godkjenning. MSC står for Marine Stewardship Council og garanterer at produktet kommer fra bærekraftig fiske.

FROKOST: Tunfiskrøre er bra til enhver tid. Foto: Jon Krog Pedersen
FROKOST: Tunfiskrøre er bra til enhver tid. Foto: Jon Krog Pedersen

Tunfiskrøre, eller tunfisksalat, er den første fiskeretten jeg likte som barn. I vår famile heter den bare «tuna» og har alltid blitt servert som lunsjmat i helger og på koldtbord i familieselskaper som et barnevennlig alternativ. Den har tradisjonelt kun bestått av tunfisk, løk og rømme, men gjennom kreativ evolusjon har den blitt tilsatt en skje rømme (for syrlighet, men også for konsistens - og fylde!) Nå har jeg tatt steget videre, og bruker en klype finhakket persille, en skje hakkede kapers, litt sennep og en skvis med sitron i tillegg.

Du trenger:

 • 100 gram tunfisk
 • 1 ss finhakket rødløk
 • 1 ts finhakket saltet kapers
 • 2 ts finhakket persille
 • 1 ts sennep
 • 2 ts sitronsaft
 • salt og pepper

Gjør slik:

Bland alle ingrediensene i en passende beholder, for eksempel en bolle. Smak til. Server på ristet brød eller varme rundstykker.

Melt - engelsk for smelt, viser naturligvis til den smeltede osten på denne amerikanske klassikeren: Ostesmørbrød med tunfiskrøre. Ost og fisk er en kombinasjon det er delte meninger om. Italienere ville rynke på nesen, de kombinerer aldri ost og fisk. De har for eksempel aldri parmesan på en sjømatpasta. Men svenskene har det annerledes, som spiser ost til silden sin. På denne sandwichen funker det veldig bra, og det er veldig fin comfortfood, som amerikanerne sier - altså sånn mat man kan trøste seg med når man trenger litt varme.

Du trenger:

 • 2 skiver loff
 • smør
 • 2-3 ss tunfiskrøre
 • 3-4 skiver cheddar, gruyère (eller annen gulost)

Gjør slik:

 1. Smør smør på brødskivene.
 2. Snu den ene skiva så den ligger med smørsiden ned. Ha på et par skiver ost, så tunfisk, så et par skiver ost. Legg den andre brødskiva oppå, med smørsiden opp.
 3. Stek sandwichen i en middels varm stekepanne til brødet er gyllent og osten inni har smeltet.
Foto: Julie Balas
Foto: Julie Balas

Denne går under kategorien middag på 15 minutter for 50 kroner hjemme hos vår bidragsyter Julie «chikujenta» Balas - som ikke er redd for å ha ost i fiskepastaen sin. Ifølge Julie smaker den herlig usunt, men er egentlig ikke så ille. Og den er utrolig enkel å lage, for de fleste har som regel pasta, en boks tunfisk, fløte og parmesan hjemme.

Du trenger:

Pasta, mengde etter eget ønske

5 dl kremfløte

3 små sjalottløk eller en liten gul løk

1 boks tunfisk

4-5 ss parmesanost

Salt og pepper etter smak

2 ss olivenolje

Saft av ¼-½ sitron

1 ts smør

1 dl kokte grønne erter

Gjør slik:

 1. Kok valgfri pasta som anvist på pakken, sil av vannet.
 2. Tilsett litt god olivenolje og en bitteliten klatt smør i gryta og fres finhakket sjalottløk før du heller pastaen tilbake.
 3. Tilsett en halv boks kremfløte eller helmelk om du vil, men fløte er alltid best.
 4. Rasp litt parmesanost, ca 4-5 ss, over pastaen. Rør rundt på middels varme til pastaen har blitt kremete. Da tilsetter du en boks tunfisk. Husk å sile av oljen!
 5. Bland inn erter og smak til med nykvernet pepper, salt og litt sitronsaft.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?