Til hovedinnhold

Rekeretro

13. november 2012Aktuelt
Rekesmørbrød pimpet opp med litt sterk ertepuré er et alternativ for deg som ikke er tørr bak ørene. (Foto: Yngve Ekern)
Rekesmørbrød pimpet opp med litt sterk ertepuré er et alternativ for deg som ikke er tørr bak ørene. (Foto: Yngve Ekern)
AvYngve Ekern, Trygve IndrelidogOlav Olsen

De gode, gamle arktiske rekene slår knockout på scampiene. Også i miljøkampen.

I venstre hjørne: Litt krokrygget, men i god form. Den norske reka er en ringrev, etter rundt 100 års deltagelse. Assosiert med det typisk norske, romantikk og hvitvin.

I høyre hjørne: Utfordreren fra asiatiske strøk. Stor, sterk, struttende av selvtillit. Opphavet er et spørsmål, men den har slått seg frem fra delikatessebutikker til alle landets billigkjeder.

Hvem heier du på?

I dette veddeløpet må vi holde hodet kaldt og analytisk. Jeg er ikke i tvil, og har noen stalltips som ikke gjør valgets kval særlig vanskelig for andre heller.

Tittelforsvareren først. Når jeg sier norske reker, mener jeg egentlig reker fra vestkysten av Grønland. Ferske, norske fjordreker er bra, særlig på vinterstid. Men jeg synes ærlig talt at de oftest er overkokte, i tillegg til at de er litt spinkle.

Grønlandsrekene blir lynraskt frosset ned i sjøvann om bord på svære trålere, i et industrialisert, men bærekraftig fiske.

Størrelsen betyr mye, og klassifiseringen bør vi alle kjenne. De vi oftest møter i butikkene, særlig til spottpris, er av typen 120+. Det betyr at det går 120 og flere reker på et kilo. Skalaen går helt til 180+, men da er de så små at det nærmest er snakk om rogn. De du skal se etter er 50/70, da må du ofte kjøpe en kasse på fem kilo.

Utfordreren fra Sørøst-Asia er mer et problembarn. Historien er klassisk, om hvordan plutselig etterspørsel av en vare produsert i fattige land, med billig arbeidskraft og elendig miljølovgivning, fører til katastrofe.

Scampioppdrett er en av hovedårsakene til at verdensdelens mangroveskoger hugges ned. Mangrove beskytter dyrkbar mark mot oversvømmelse og storm, men den kortsiktige profitten gjør at man nå oversvømmer rismarker med sjøvann for å dyrke scampi. Noen få blir rike, lokalbefolkningen lider.

Oppdrettsindustrien er en grisebinge av pesticider og sykdom, så å si helt uten kontroll. Alt handler om pris, også når mange av fabrikkene ligner slaveleirer. En tredjedel av scampiimporten kommer riktignok fra villfangst, men det hjelper lite når vi vet at trålerne i tillegg harver ned korallrev og drar med seg en masse andre arter i samme slengen, som såkalt bifangst. Et par hundre tusen truede havskilpadder er blant dem som hvert år må bøte med livet.

Nei, egentlig burde kampen bare avblåses. Scampien har reket rundt her lenge nok, det er på tide å krabbe hjem. Gong!

Rekecabaret

Jess, dette er en cabaret. Her er lørdagsretten som ga gæmlisene luksusfølelse den gang de drakk Mateus og hadde skråsikre meninger om EEC (som nå heter EU). Aspicpulver kjøpes på pose og kokes etter anvisningen. Dette er smaken av noe som aliens kanskje mater mennesker med etter at de har undersøkt dem oppe i UFO’en

Rekecabaret.
Rekecabaret.
Trygve Indrelid

Foto: Trygve Indrelid.

400 g rensede reker

150 g små, frosne erter (selskapserter eller petit pois)

2 avokado

aspicpulver fra pose

2 sitroner

majones

pepper

Skjær avokadokjøttet i grove terninger. Sprinkle på godt med sitronsaft og sett dem kjølig, gjerne plastpakket. Ha litt sitronsaft på rekene også.

Kok opp vann i en liten kjele og ta av platen. Ha i ertene, la dem ligge et halvt minutt og slå av vannet.

Kok aspic etter anvisning på pakken, gjerne med litt sitronsaft i. La det kjøles til under romtemperatur. Den skal ikke stivne, men fortsatt være flytende.

Finn en passende bolle (rund bunn!) og legg i ertene først. Hall over aspic til det dekker, og sett bollen i kjøleskap til det stivner. Legg så i rekene, hell på aspic og avkjøl til det er temmelig stivnet igjen. Avslutt med avokado og mer aspic.

Denne kan du lage dagen før den skal spises, to-tre også. Ved servering dypper du bollen i varmt vann (uten at det flyter over!), slik at aspicen slipper og du kan hvelve hele herligheten over på et stort fat. Pynt fatet med sitronbåter og majones, og gjerne mer av det du har inne i cabareten.

Reker i rett tid

Født etter 1980? Ikke så fysen på gæmlis-mat? Synes det er mer chill med chili og sånt? Rekesmørbrød pimpet opp med litt sterk ertepuré er et alternativ for deg som ikke er tørr bak ørene.

Rekesmørbrød.
Rekesmørbrød.

Foto: Yngve Ekern.

300 g rensede reker

saften av ½ sitron

noen skiver av toastloff (ferdig skåret, fra pose)

150 g små, frosne erter (selskapserter eller petit pois)

¼ buljongterning

noen kvister timian

½ chili

½ fedd hvitløk

¼ ts sukker

1 ts smør (romtemperert)

Ha rekene i en liten bolle og skvett på sitronsaft.

Ha litt vann, omtrent 1 dl, i en liten kjele kok opp og oppløs buljongterningen. Ha i ertene og rør litt rundt mens det koker og ertene tiner. Finhakk timian, chili og hvitløk, ha det i kjelen sammen med smør. Bruk en stavmikser og kjør det til en litt grov puré.

Rist loffskivene og fordel reker og erter pent oppå, gjerne med noen ekstra timiankvister. Det blir ekstra stilig om du først deler skivene i to eller fire.

Reker i terteskjell

Ah, en klassiker fra den gang man ikke fikk kjøpt melk på søndager. Du kan latterliggjøre den, men du kan ikke la være å like den. Du kan i alle fall ikke la være å lage den fordi den er vrien å få til.

Reker i terteskjell.
Reker i terteskjell.

Foto: Olav Olsen.

4 terteskjell (fra hyllene med bakervarer)

400 g rensede reker (ikke fra plastboks med lake)

200 g fiskepudding (se etter såkalt fløtepudding)

4 aspargestopper (kan droppes)

2 dl ss små, frosne erter (se etter såkalte selskapserter, eller petit pois)

4 dl hvit saus (vet du ikke hvordan du lager det, kan du ha det så godt og kjøpe på pose)

1 knivsodd malt muskat (vet du ikke hvor mye det er, kan du ta så mye du kan knipe mellom tommel- og pekefinger)

salt og pepper

Ha saltet vann i en liten kjele, kok opp, ha i ertene. Vent et halvt minutt og slå av vannet. Skjær fiskepuddingen i små terninger. Grovhakk halvparten av rekene.

Lag hvit saus, smak til med muskat, salt og pepper. Bland inn ertene, fiskepuddingen og de hakkede rekene. Hold det lunkent, rør av og til.

Sett terteskjellene i ovn på 180 grader i tre minutter.

Fordel rekesausen i skjellene, topp med asparges og resten av rekene.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?