Perfekt pommes frites og to andre potetklassikere
Her får du vite hvor lett det er å lage potetmos, hvor klønete det er å lage pommes frites – og hvordan du får mest og best smak på potetsalaten.
Poteten kan brukes til alt, men det gjelder å velge riktig type. Det finnes i hovedsak to typer poteter, melne og kokefaste. Det som kjennetegner de melne potetene er at inneholder lite vann og mye stivelse, noe som gjør at de får en tørrere og luftigere konsistens når de blir kokt. De er også lette å smaksette, fordi de kan trekke til seg for eksempel smør. Det gjør dem velegnet til suppe, mos og bakte poteter. (Har du lagt merke til hvor mye rømme og smør som kan forsvinne inn i en bakt potet noen gang?)
Kokefaste poteter inneholder mye vann og lite stivelse, noe som gir dem en fastere konsistens. Det gjør dem vanskeligere å smaksette, men siden de holder formen er de egnet til salater, gratenger og den salgs. På engelsk kalles de kokefaste «waxy» – og det gir mening, for de har en tekstur som er veldig voksaktig.
En måte å smaksette kokefaste poteter på, er å lage potetsalat, og blande potetene med dressingen mens de ennå er varme. Da trekker de til seg mye mer smak enn hvis du blander den kald. Her ser du oppskriften pånypotetsalat med druer, pisatsjnøtter og parmaskinke.
Pommes frites er dessverre like usunt som det er godt. Jeg leste et sted at hvis man kun lager det selv, kan man spise så mye man vil. Hurtigmatindustrien har gjort pommes frites til noe du alltid har innen rekkevidde, men fordi det er så sølete og strevsomt å lage det hjemme, regulerer det seg selv.