Seks myter om mat: Sanne eller usanne?
Vi blir stadig fortalt hva vi bør spise og hva som er usunt i matveien, men hva stemmer egentlig?
Det verserer utrolig mange myter om mat, og det er lett å bli forvirret med tanke på hva man bør og ikke bør gjøre i matveien. Vi har tatt for oss noen av de vanligste mytene om mat, og spurt VG-legen Wasim Zahid om de er sanne eller ikke.
Myte 1: Vi higer etter mat kroppen trenger.
En velkjent myte er at grunnen til at man plutselig får lyst på en spesiell type mat, er at kroppen mangler vitaminer og næringsstoffer som denne maten inneholder.
Fasit: Feil.
– Kroppen har ikke sånne sensorer, og klarer ikke å differensiere hvilke næringsstoffer den trenger. Du merker hvis du er utsultet eller dehydrert, da blir du sulten eller tørst, men ikke mer enn det.
Myte 2: Ikke spis mat etter klokken seks/sju/åtte på kvelden.
Spesielt i slankesammenheng sier myten at man ikke bør spise mat på kveldstid, men hvilket klokkeslett som gjelder varierer.
Fasit: Feil.
– Når det gjelder vekttap er det viktigst hvor mye du spiser i forhold til hvor mye du forbrenner, ikke når på dagen du inntar maten. Det eneste er at dersom du spiser veldig tung mat, kan du føle deg veldig full i magen. Da kan du slite med å sove, men det er ikke helseskadelig å spise mat sent på kvelden, forklarer legen.
Myte 3: Drikk ett glass vin hver dag
Vin sies å være bra for helsa, og at man kan drikke et lite glass hver dag for å forhindre hjertesykdommer.
Fasit: Feil.
– Tidligere forskning viste at små mengder alkohol kunne gi helsemessige fordeler. Det stemmer ikke, viser nyere forskning. Dersom du ellers har et sunt kosthold er det ikke skadelig med alkohol i små mengder, men det gir ingen fordeler.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Myte 4: Hold maten unna mikrobølgovnen.
En myte som stadig tas frem, er at det er farlig å tilberede mat i mikroen på grunn av strålingen som brukes for å varme maten.
Fasit: Feil
–Det har vært masse myter om at mikro-mat inneholder strålig, men det er fullstendig trygt å spise. Jeg synes ikke det smaker så godt, men det er en annen sak, forteller Zahid.
Myte 5: Drikk minst 1 liter vann hver dag.
Det sies at man bør drikke en viss mengde vann per dag fordi det er sunt for kroppen.
Fasit: Feil.
– Så lenge du har et balansert kosthold som også inneholder frukt og grønt, får du i deg nok vann ved å drikke når du er tørst.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Myte 6: Tranebærjuice hjelper mot urinveisinfeksjon.
Myten sier at tranebærjuice kan forhindre urinveisinfeksjon på grunn av syreinnholdet.
Fasit: Feil
– Tidligere forskning viste at regelmessig inntak av tranebærjuice kunne redusere forekomsten av urinveisinfeksjon hos kvinner som var hyppig rammet, men nyere analyser viser dette likevel ikke stemmer, forklarer Zahid.
NB: En tidligere versjon av denne saken viste feil informasjon i myten om tranebærjuice. Tidligere skrev vi at tranebærjuice kunne hjelpe mot urinveisinfeksjonsplager hos kvinner som hyppig var rammet av dette. Dette viste seg å være feil i følge nyere forskning, og har nå blitt rettet opp i.
Publisert: 12.08.2016 kl. 11:44
Oppdatert: 15.08.2016 kl. 09:07
Lag deg en gratis konto