Slik lager du hjemmelaget sushi på 1-2-3
Den lekreste sushi er både sunn og god, og du vil kanskje bli overrasket over hvor enkelt du kan lage den hjemme på kjøkkenbenken.
På onsdag fikk sushirestauranten Sabi Omakase i Stavanger en Michelin-stjerne for matopplevelsen de tilbyr. I Norge produserer fisk i verdensklasse, og du trenger ikke være mesterkokk for å trylle frem en lekker sushimiddag.
Det er lett å bli hekta på den spesielle kombinasjonen av det salte, litt sterke og fiskens mildhet. På Nodee i Oslo er de kjent for å være blant Oslos beste sushibarer, og de har servert asiatisk mat på Majorstuen i snart ti år.
Sjekk oppskrift og fremgangsmåte på sashimi, nigiri og maki under!
Kjøkkensjef Lung Cheung tror sushi kommer til å rangere blant verdens mest populære mat.
– Sushi er sunn, fersk og lett mat. De små bitene er enkle å spise og du kan variere med forskjellig smak, sier Cheung.
Når du spiser sushi skal hver bit dyppes i soyasaus gjerne blandet med litt wasabi før hele biten går rett i munnen. Cheung anbefaler å bruke en lys soyasaus til sushi, slik at den ikke overdøver resten av smakene. Og hvis du lurer på hvorfor syltet ingefær serveres med sushi, så er det meningen at du skal tygge litt ingefær innimellom hver bit for å rense munnen for nye smaker.
Begynn med laks
Det er imidlertid ikke kun i Norge sushitrenden har vokst seg stor. Den globale trenden illustreres godt av det faktum at i Paris leveres det nå mer sushi enn pizza på dørene.
Til tross for suksessen som ferdigmat, kan sushi enkelt flyttes fra restaurantbordet til kjøkkenbenken. Gleden starter nemlig lenge før du setter deg rundt bordet. Halve moroa er å lage den selv og et sushiverksted er en perfekt anledning til å samle familie eller venner til sosial matglede.
– Prøv deg fram litt og litt med enkle ingredienser. Laks er et godt utgangspunkt å begynne med, så kan du heller avansere med mer eksotiske ingredienser og andre fisketyper etter hvert når du føler deg tryggere på sushilagingen, tipser kjøkkensjef Cheung.
Det viktigste i tillegg til fisken er risen når du lager nigiri eller maki. Sushiris er rundkornet japansk ris, og skal ikke falle fra hverandre når du former den. For å oppnå den rette konsistensen blandes den ferdigkokte risen med sushieddik - sistnevnte kan du enten lage selv eller kjøpe ferdigkjøpt.
Tre enkle sushivarianter du kan lage hjemme
En sushikokk bruker vanligvis 4-6 år før de er «ferdig» utlært. Først og fremst er det en del detaljer rundt kunsten å behandle den rå fisken, mens resten krever en dose «øvelse gjør mester».
Det er derfor ingen grunn til å gi opp hvis sushien ikke blir som den du får på restaurant første gangen. Men for å lage sushi selv trenger du kun noen grunnprinsipper i bunn – her deler sushikokkene på Nodee de beste tipsene med Godt.
Det aller meste du trenger for å lage sushi får du kjøpt på større dagligvareforretninger, som ofte har en egen hylle med sushi-ingredienser og utstyr.
Det viktigste er selvfølgelig fisken. Siden den spises rå, skal fisk og annen sjømat ligge i fryseren minst et døgn før du bruker den til sushi. Unntaket er norsk oppdrettslaks, som kan legges rett på risen.
Dette trenger du:
Skinn- og beinfri laksefilet
Sushiris (se oppskrift under)
Sushieddik (se oppskrift under)
Soyasaus, lys
Wasabi
Syltet ingefær
Nori, tynne plater av tørket og presset tang
Avokado
Agurk
Sesamfrø (kan sløyfes)
Flyverogn, eventuelt lodderogn (kan sløyfes)
Bambusmatte, pakket i plastfolie
Sashimi
Sashimi er den enkleste av alle sushirettene og består rett og slett av fersk, rå sjømat som er kuttet i skiver. Den serveres i sin enkelhet som den er uten ris og eventuelt med strimler av grønnsaker som tilbehør, og dyppes i soya- eller ponzusaus.
Før du går i gang med å lage sashimi sørg for at du har en god, ikke minst ren kniv. Kjøper du ferdigrensket, rå fisk som for eksempel Salma, skal temperaturen ligger på rundt 1-4 grader, slik at bakteriene ikke kommer til. Velger du å fryse ned Salma er det best å tine den skånsomt i kjøleskapet. Har du åpnet en pakke anbefales det å bruke hele fisken samme dag.
Slik gjør du:
1. Kutt fisken i ca. 1 cm tykke skiver.
2. Server med soyasaus, litt wasabi for ekstra smak og eventuelt noen skiver avokado eller asparges.
Nigiri med laks
Til ti biter sushi trenger du 150 gram fisk, i tillegg til sushiris som tilberedes med sushieddik.
Sushieddik:
Sushieddiken blandes inn i ferdigkokt ris for å få den rette konsistensen på sushirisen. Du kan enten kjøpe ferdigblandet sushieddik i de fleste matbutikker, eller blande den selv.
1 dl japansk eddik
4 ss sukker
1,5 ss salt
1 ss mirin (søt japansk matlagingsvin)
Bland alle ingrediensene i en egnet bolle, og rør godt til både sukker og salt har løst seg opp.
Sushiris:
Til 4 personer
350 g japansk sushiris
0,5 liter vann
0,5 dl sushieddik
Bløtlegg risen i kaldt vann i 10 minutter. Deretter skal risen vaskes ved å bli skylt i nytt, rent vann i tre omganger.
Ha risen i en kjele sammen med en halv liter vann, og kok opp. Sett ned varmen til det halve, og la risen koke videre i ca. 15 minutter, til vannet nesten er trukket inn. Halver varmen enda en gang, og legg på lokk. La risen hvile på denne lave temperaturen i 10 minutter, og ta ut risen.
Hell over sushieddik, og bland det godt inn i risen. Sett risen et sted hvor den kan avkjøles raskt (men ikke i kjøleskapet!).
Slik gjør du:
1. Etter du har tilberedt risen og satt den til avkjøling, kutt fisken i ca. 5 mm tykke skiver.
2. Ta en risklump på ca. 10-20 gram (1,5 ss) og form den i håndflaten til den får en oval fasong. Et tips er å legge tommel og pekefinger på hver side av risbiten, og forme den deretter.
3. Legg en fiskeskive på risen, og press lett slik at fisken blir sittende fast på risen. Du kan eventuelt smøre litt wasabi på risen før du legger på fisken, hvis du ønsker ekstra smak.
4. Anrett sushibitene på en tallerken, og legg wasabi og syltet ingefær ved siden av. Server med en liten skål soyasaus.
Maki med laks, avokado og agurk
For å lage maki trenger du sushiris (se oppskrift under nigiri), nori-plater og cirka 100 gram laks per makirull. Agurk og avokado er klassiske grønnsaker til sushi, men du kan også bruke vårløk, mango eller lignende. Sesamfrø og rogn kan sløyfes.
Slik gjør du:
Rå laks kan også nytes med kremet pasta og wokgrønnsaker. Sjekk ut Magnars oppskrift på Salmalaks her.Eller prøv ut Godt-Jons tre rå retter her!
Publisert: 10.10.2013 kl. 07:57
Oppdatert: 23.02.2017 kl. 11:19
Lag deg en gratis konto