Helsprø softis-trend i hovedstaden

25. mai 2016Aktuelt
SPREK SOFTIS: Frister det med en softis med balsamicosirup med vanilje og jordbær, eller kanskje en variant med lakrissaus og estragonolje? I så fall er du ikke den eneste som lar deg friste! Foto: Godt.no
SPREK SOFTIS: Frister det med en softis med balsamicosirup med vanilje og jordbær, eller kanskje en variant med lakrissaus og estragonolje? I så fall er du ikke den eneste som lar deg friste! Foto: Godt.no
Line Blokhus
Line Blokhus

Glem sjokoladestrø på softisen. I Oslo står kundene i kø for å få fatt på en iskald softis med strøssel helt utenom det vanlige.

Det er en lang kø av mennesker på plassen nederst i St. Hanshaugparken. Der køen starter står det en isbod som nettopp har åpnet.

Siden 2014 har Gutta på Haugen servert softis med snodige smakskombinasjoner i sin spesialmatbutikk på St. Hanshaugen. På grunn av den store pågangen har de i år valgt å flytte softissalget til en liten bod like i nærheten.

SPENNENDE RÅVARER: Ved isboden på St. Hanshaugen står kundene i kø for å få kjølt seg ned med økologisk softis med spenstig topping. Her er assisterende butikksjef, Jan-Helge Trones Gjerde, i sving i isboden. Foto: Godt.no
SPENNENDE RÅVARER: Ved isboden på St. Hanshaugen står kundene i kø for å få kjølt seg ned med økologisk softis med spenstig topping. Her er assisterende butikksjef, Jan-Helge Trones Gjerde, i sving i isboden. Foto: Godt.no

Mens vi slår av en prat med Jan-Helge Trones Gjerde, som er assisterende butikksjef, hilser flere kunder på utenfor isboden. En av dem bestiller en is med salt karamell og hasselnøtter OG pekannøtter.

– Ja, det er lov å mikse. Det var også litt av poenget da vi startet med dette, sier Trones Gjerde og rekker over en softis med balsamicosirup med vanilje og ferske jordbær.

– Vi har mange gode råvarer i butikken og det spenstige strøsselet er et resultat av leking med dem, forklarer han.

Det smaker ikke riktig som en vanlig softis, men det er det ikke heller. Denne er laget av økologisk fløte med ekte vanilje – og så er toppingen litt mer spennende enn vanlig.

I fjor gikk det nesten over styr da Gutta introduserte bacon- og blåmuggoststrøssel, forklarer Trones Gjerde. Da ble det mange timer med baconsteking og lange køer i butikken.

– Det var mye jobb, men var uhyre moro! I år er vi forberedt. Og det blir bacon i år også, forsikrer han.

Hver uke gjennom hele sommeren vil Gutta introdusere nye smaker, men noen av toppingene vil stå fast på menyen.

På andre siden av byen har restauranten BA53 gjort nesten det samme. I kaffebaren har Frogner-restauranten ryddet plass til en softismaskin, og på ismenyen står hjemmelaget strøssel.

Eier og kjøkkensjef Kari Innerå innrømmer at hun har hørt rykter om den spenstige istoppingen på St. Hanshaugen, og påpeker at deres strøssel kanskje ikke er like sært.

NY SMAK: Estragon har et hint av lakrissmak. Her er lakrissaus kombinert med med estragonolje og -blader. Foto: Godt.no
NY SMAK: Estragon har et hint av lakrissmak. Her er lakrissaus kombinert med med estragonolje og -blader. Foto: Godt.no

Variantene som er fast på menyen er spennende samtidig som de er trygge, slik som luksuriøs valrhonasjokolade og bringebærsaus samt sjokoladelikør for de voksne. Men hver uke introduserer de også en leken variant, som for eksempel lakrissaus med estragonolje.

– Vi kommer ikke til å eksperimentere med blåmuggost på isen hos oss, det får Gutta gjøre. Tanken bak vårt konsept er at vi skal lage hjemmelaget topping av høy kvalitet, med gode råvarer, sier Innerå.

– Vi ønsker rett og slett å velge andre toppinger som vi lager selv enn de tradisjonelle. Her er det mange muligheter, fortsetter hun.

Fremover vil de introdusere kreative smaker som rørte jordbær med mynte, sjokoladesaus og kokos og pikekyss og peanøtter.

AFFOGATO: Kaffebønnene er brent litt lysere for at smaken skal harmonere med den søte isen. Foto: Godt.no
AFFOGATO: Kaffebønnene er brent litt lysere for at smaken skal harmonere med den søte isen. Foto: Godt.no

Det er imidlertid en klassiker som stamgjestene kommer for å få en kopp av, nemlig affogato - en kombinasjon av myk softis med varm espresso over.

– Vi åpnet jo i fjor høst når det ikke helt var is-sesong, så da har det gått mest av affogato frem til nå, forteller kjøkkensjefen.

En annen populær favoritt blant gjestene er den uslåelige kombinasjonen av søtt og salt: Sprø, ristede cornflakes med salt karamell.

Selv om softis kan være vrient å lage uten en softismaskin, er det ingenting som stopper deg fra å lage litt spenstig istopping til annen is.

Her har du oppskriftene på is-strøsselet som kundene står i lange køer for å smake på i Oslo:

Gutta på Haugens strøsselfavoritt

BEDRE ENN KROKAN: Bestselgeren hos Gutta på Haugen er salt karamell- og hasselnøtt-topping. Ikke så rart, for crunchy, søtt og salt smaker godt sammen med den myke og søte softisen. Foto: Godt.no
BEDRE ENN KROKAN: Bestselgeren hos Gutta på Haugen er salt karamell- og hasselnøtt-topping. Ikke så rart, for crunchy, søtt og salt smaker godt sammen med den myke og søte softisen. Foto: Godt.no

1/4 kg sukker

1 klatt godt smør

1 håndfull hele nøtter

1 god klype maldonsalt

Slik gjør du det: Varm opp sukkeret til det begynner å smelte, rør rundt og tilsett smøret til man får ønsket gyllen farge og konsistens.

Tilsett ønsket mengde salt og rør dette inn også. Hell all karamellen over i en form og ha i nøtter etter eget ønske. Viktig at man velger en form det er lett å få karamellen ut av da den lett fester seg i bunnen.

La dette stivne og kjøl ned, pulveriser deretter karamellen og dryss over isen.

Her er det bare å prøve seg fram for å finne den perfekte mengden av de gode ingrediensene. Må lages med godt humør og på gefülen!

BA53s favoritt-istopping

SØTT OG SPRØTT: Og litt salt. Hjemmelaget karamellsaus topp med ristet cornflakes er en av de mest populære toppingene hos BA53. Foto: Godt.no
SØTT OG SPRØTT: Og litt salt. Hjemmelaget karamellsaus topp med ristet cornflakes er en av de mest populære toppingene hos BA53. Foto: Godt.no

Cornflakes

Melis

Salt karamellsaus:

80 g glukose

80 g sukker

4 g salt

3 dl fløte

Slik gjør du det: Strø cornflakes på et stekebrett og sikt over melis. Rist dem i ovnen på 190 grader i ca. 3-5 minutter.

Ha sukker og glukose i en kjele og kok til en mørk karamell. Tilsett varm fløte og salt. Rør og la det koke til alt sukkeret er løst opp i fløten. Hell over i en bolle og kjøl ned.

Publisert: 25.05.2016 kl. 11:34
Oppdatert: 11.07.2016 kl. 10:40


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?