Bård Hoksrud: – Fårikålen skal få være som den er

VED KJELENE: Landbruks- og matminister Bård Hoksrud øser kraft over fårikålen i kantinen hos Landbruksdepartementet. Foto: Trond Solberg/VG
VED KJELENE: Landbruks- og matminister Bård Hoksrud øser kraft over fårikålen i kantinen hos Landbruksdepartementet. Foto: Trond Solberg/VG
Maiken Svendsen
Maiken Svendsen

Landbruks- og matministeren vil gjerne at man bruker sau og lammekjøtt til mer enn fårikålen, men klassikeren bør man ikke tulle for mye med. 

Torsdag er det fårikålens dag, men i kantinen på Landbruksdepartementet har de snikstartet feiringen. Allerede onsdag inviterte de på fårikål, og selveste mat- og landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) fikk æren av å stable kjelen.

– Det lukter nydelig, utbryter han mens kål og lammekjøtt legges lagvis i en rød kjele.

Kantinen i departementet har gjort som på TV-kjøkkenet og jukset litt, så flere av ingrediensene er tilberedt på forhånd. Statsråden får æren av å strø hele pepperkorn og helle kraft over lammekjøttet og kålen. Hoksrud forteller at han ikke er den som oftest står bak kjelene.

– Jeg er mest glad i å spise den, sier han med et smil.

I SVING: Bård Hoksrud kutter kål til fårikål i kantinen hos landbruksdepartementet. Foto: Trond Solberg/VG
I SVING: Bård Hoksrud kutter kål til fårikål i kantinen hos landbruksdepartementet. Foto: Trond Solberg/VG

Likevel har han en klar mening om hva som er den perfekte fårikålen.

– Kjøttet skal være så mørt at det nesten detter fra hverandre, og det skal være god kraft, og rikelig med salt og pepper etter min smak, sier han.

– Det er ikke så mange måter å lage fårikål på, legger han til.

I 2014 gjorde Ipsos MMI en undersøkelse på vegne av Landbruks- og matdepartementet, som viste at 45 prosent av nordmenn mener fårikål er Norges nasjonalrett, så han mener den bør lages på den tradisjonelle måten.

– Så du skal ikke tulle for mye med den, den skal være som den er, understreker Hoksrud.

Statsråden er opptatt av at kjøttet kan brukes til mer en fårikål om høsten, og vil gjerne oppfordre til å eksperimentere med å bruke det til andre retter.

De siste årene har det vært overproduksjon av kjøtt fra lam og sau. Seniorrådgiver Even Nordahl i Opplysningskontoret for egg og kjøtt forklarte til NRK i januar at det er et mål på sikt at lammekjøtt skal være tilgjengelig hele året. Samtidig la han til at nordmenn holder på påskelammet, fårikål om høsten og pinnekjøtt til jul, og det tar tid å venne seg til å spise lam hele året.

Det siste året har det kommet flere sau- og lammeprodukter, ifølge Landbruks- og matdepartementet.

– Så vil jeg også utfordre matvarebutikkene til at kjøttprodukter av sau og lam er tilgjengelige, sier han.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?