Visste du at du kan bruke syrin til dette?
Visste du at syrin er spiselig? Og at du kan lage både cocktails, kakepynt og iskrem med de vakre blomstene? Her kommer noen smarte tips, triks og oppskrifter med syrin.
Syriner finnes i vakkert hvitt eller de lekreste lillafarger. Den deilige duften av syrin er et sikkert sommertegn og over hele Norge er det plantet syrin i hagene. Og det gjelder å nyte det, for syrinblomstringen varer bare noen få uker.
Ifølge Artsdatabanken kom sannsynligvis syrinen til Norge som hageplante allerede på 1600-tallet. Syrinen er en populær hagebusk, men har skapt bekymring i enkelte områder av landet. Syrinbuskene frør seg nemlig vilt i naturen, og kan på den måten fortrenge truede og sårbare plantearter.
Alle kjenner til syrinen, men det har ikke vært tradisjon her i landet for å bruke syrin i mat tidligere. Men nå ser vi stadig flere som tester ut syrin i mat og drikke på Instagram.
– Vanlig hagesyrin eller Syringa vulgaris er ikke giftig og kan absolutt spises, sier Kristin Randulff Nielsen - også kjent som @ludokriss på Instagram, som er flittig sanker av planter fra både hage og vill natur, og forfatter av boken «Håndplukk».
Men hun påpeker at det er viktig at du sørger for at du er helt sikker på at syrinen du spiser ikke er sprøytet med med plantevernmidler.
– Synes du syriner dufter deilig, bør du absolutt forsøke å lokke duft over til smak! De små vakre blomsterhodene danner store klaser, så det er lett å få med seg nok. Alle fargene er velsmakende, og et par blomsterklaser gir mye smak! Men husk, det er bare blomstene du kan bruke, sier Nielsen.
Matinfluenserens favoritt
– Syriner er kanskje mine favorittblomster, så jeg er ofte på slang i sesongen, innrømmer Julie Ilona Balas, kokebokforfatter og kjent fra instagramkontoen «Juliesmatblogg».
– Men siden de visner etter bare et døgn, er det fint å kunne forevige dem i mat og drikke-prosjekter. For selve syrinblomsten er spiselig så lenge man fjerner stilk og vasker dem godt! forklarer matbloggeren.
Fordi blomstene kan ha både insekter og pollen på lur, er det derfor lurt å skylle dem godt før du skal bruke dem. I tillegg - du skal bare bruke selve blomsten og ikke den grønne stilken. En enkel måte å bare få med seg den spiselige delen på, er å klippe av blomstene med saks.
Matinfluenser Julie Ilona Balas har også andre smarte syrintips:
– Kandiserte syriner kan brukes som kakepynt eller på is. Man kan også lage saft av blomstene sammen med sitron. Dette gjøres på samme måte som med hylleblomst. Eller du kan bare bruke blomstene som de er som pynt i salater!
– Hva med syrin i drikke?
– Man kan godt legge syriner på sprit. Jeg har forsøkt med syrin, vodka og et par skiver økologisk sitron nå, men den har ikke trukket ferdig enda. Jeg har derfor ikke smakt og kan ikke garantere at det blir godt, men jeg ser ingen grunn til at noe som lukter så godt skal smake vondt. Det blir nok også en bra cocktail med syrinsukkerlake, tror Balas.
– Hvilken farge av syrin passer best til mat og drikke?
– De lukter litt forskjellig, men personlig synes jeg de mørkelilla lukter mest og best, sier matentusiasten.
– Men estetisk synes jeg de lyselilla er penest. Det er uansett så små forskjeller at man antakeligvis ikke vil merke store smaksforskjellene i mat/drikke-prosjekter, tror Balas.
Syv smakfulle ting du kan lage med syrin
1. Syrinsukker
Du kan enkelt lage ditt eget syrinsukker. Blomstersukkeret kan brukes til kaker og er deilig som søtning i te, som et sommerduftende minne når høsten og vinteren kommer. Plukk og skyll syrinblomstene. Klipp av blomstene og la dem tørke på et tørkepapir. Bland sukker og syrinblomster i forholdet 100 gram blomster til 200 gram sukker, i et glass med lokk. Ikke skru tett til lokket, for blomstene inneholder fortsatt litt fukt og trenger lufting. Sett glasset mørkt en ukes tid og rør rundt daglig.
2. Iskrem med syrin
Har du lyst til å teste syrinsmak på iskremen kan du infusere syrinblomster i fløten før du lager isen. Det er enkelt å få syrinsmak på isen, du bare heller fløten du skal bruke i en skål og lar syrinblomster trekke i fløten en times tid. Sil fra blomstene før du bruker fløten i isen.
P.S. Det blir ikke mye farge av syrinen, så om du vil ha en fin lillatone på iskremen, så ha i et par blåbær.
Her er en oppskrift på fløteis fra Lise Finchenhagen som du kan bruke som base.
3. Syrinsirup
– Syrinsirup lages helt enkelt av like deler sukker og vann som varmes til sukkeret er oppløst, og så slenger man i en håndfull vaskede syrinblomster. Bare blomsten, uten grønn stilk. Sirupen kan brukes i cocktails, å dynke en kake med eller andre kreative ting, forteller matblogger Julie Ilona Balas.
4. Isbiter med syrin
Ha syrinblomster i isbitformer, hell forsiktig vann over og sett i fryseren. Har du plass, kan du lage ekstra isbiter og ha i en pose i frysen. På den måten har du lekre isbiter du kan bruke i vann eller cocktails og imponere gjestene dine utover på varme sommerdager.
5. Syrinvann
Den enkleste måten å utnytte syriner på er å ha syrinblomster i vann og sette det i kjøleskapet. Sommerens vakreste vann, vil vi påstå. Lukten er fantastisk og smaken er mild og floral. Vær dog oppmerksom på at det også er bittersmak på blomstene, så om du har dem stående lenge i vannet kan det få en liten bittersmak som kjennes tørr i munnen.
6. Friske syrinblomster som pynt
Siden blomstene er spiselige kan du trygt ta dem som pynt i salater eller på kaker. En enkel formkake med melisglasur vil være nydelig med lyselilla syriner drysset over. Husk at friske blomster mister piffen ganske raskt, så ha på syrinen rett før du serverer kaken for best effekt.
7. Kandiserte syrinblomster
Vil du ha litt ekstra smak på blomstene eller du vil de skal vare lenger, kan du kandisere dem. Pisk en eggehvite lett sammen med en gaffel. Pensle eggehviten på blomstene, både foran og bak og dryss dem med finmalt sukker. Ikke bruk vanlig farin, men ekstra fint farin (kjøpes på butikken, eller du kan kjøre sukkeret du har i en foodprocessor eller i en morter). Dryss av sukker og la blomstene tørke en ukes tid, så er de klare til bruk.
Publisert: 27.05.2020 kl. 22:07
Oppdatert: 30.05.2023 kl. 14:53
Lag deg en gratis konto