Så mye ribbe og medisterkaker må du beregne per person

17. desember 2020Aktuelt
HVOR MANGE GRAM? Det er fort gjort å la seg rive med og kjøpe «en liten» ribbe eller medisterpakke ekstra. Det er ikke nødvendigvis noe du behøver å gjøre.
HVOR MANGE GRAM? Det er fort gjort å la seg rive med og kjøpe «en liten» ribbe eller medisterpakke ekstra. Det er ikke nødvendigvis noe du behøver å gjøre.
Foto: Stian Broch

Er du redd for å kjøpe for mye - eller for lite - ribbe til julaften? Så mange gram må du beregne på julaften.

Julen nærmer seg med stormskritt, og snart er det ikke lenge til ribba må saltes, pepres og legges klar til steking.

For å unngå og sitte igjen med altfor mye rester etter julen er det viktig å kjøpe riktig mengde råvarer, og ikke fleske til med dobbelt dose ribbe og tre ganger så mye medisterkake som man egentlig klarer å spise.

Tidligere bronsevinner i Bocuse d'Or, Christian André Pettersen, spiser ofte ribbe på julaften, og kan fortelle at man faktisk må litt opp i grammene for at det skal bli nok ribbe.

– Du er nødt til å beregne mellom 400 og 500 gram ribbe per person. Dette er fordi beinet i ribba kan utgjøre så mye som 30-40 prosent av ribbas vekt, sier kokken.

Han fortsetter:

– Personlig regner jeg nok rundt 500 gram per pers. Det er fordi at jeg synes ribbe dagen derpå på ristet brød med litt aioli og rødkål er digg.

Kokken anbefaler å velge ribbe med jevn fettmarmorering mellom kjøttet. Selv bruker han tynnribbe som han slår kokende vann over svoren før han begynner å rute den. Det gjør det mye enklere, tipser Pettersen.

EUROPAMESTER: Landslagskokk Christian André Pettersen har vokst opp med både torsk og ribbe på julaften.
EUROPAMESTER: Landslagskokk Christian André Pettersen har vokst opp med både torsk og ribbe på julaften.
Foto: Falnes, Johan / NTB

Står pinnekjøtt på julemenyen? Slik lager du klassisk pinnekjøtt med kålrotstappe.

Mindre medisterkaker

Medisterkaker og julepølse, derimot, er det smart å kjøpe mindre av:

– Min erfaring er at folk vil ha ribbe i julen, ikke så mye medisterkaker og julepølse. Jeg beregner derfor mellom én og en halv til to medisterkaker per person, og én julepølse til til cirka seks personer, sier mesterkokken.

Hvis du ikke kan kjøpe medisterkakene i løsvekt, og tenker det blir for mye med en hel pakke, kan du lage medisterkaker selv. Da trenger du blant annet medisterdeig og de karakteriske krydderne muskat, ingefær og nellik.

For flere gode oppskrifter, tips og triks, sjekk samlesiden vår med julemat her.

Publisert: 19.12.2017 kl. 12:30
Oppdatert: 20.12.2022 kl. 18:22


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?