Monica Berg åpner sin første bar: Får internasjonal oppmerksomhet

19. desember 2018Aktuelt
BLIR BAREIERE: Til våren åpner bartenderparet Monica Berg og Alex Kratena sin første bar sammen i London. Foto: Elementary + Tayer
BLIR BAREIERE: Til våren åpner bartenderparet Monica Berg og Alex Kratena sin første bar sammen i London. Foto: Elementary + Tayer

Mat- og drikkemagasiner verden over omtaler åpningen av det som blir Monica Berg og Alex Kratenas første bar i London.

Etter tre år med planlegging og prosjektutvikling er ventetiden snart over for bartenderparet Monica Berg og Alex Kratena.

Til våren debuterer de som bareiere, og åpner Tayēr + Elementary – to ulike barkonsepter som skal ligge vegg i vegg i Old Street i London.

– Konseptet er et resultat av våre tidligere erfaringer, opplevelser og ideer. Det har vært veldig tungt til tider, men også utrolig lærerikt, sier Berg til Godt.

Hun forteller at det viktigste for dem er å bygge et sted der folk liker å være, både som gjest, ansatt og leverandør.

– Det er et veldig personlig prosjekt, så det blir spennende å se hva folk synes når vi åpner til våren, sier hun.

Bred omtale i utlandet

Både Berg og Kratena er anerkjente navn i det internasjonale bartendermiljøet fra før. Selv om det er deres første bar som eiere, er de på ingen måte ny i bransjen.

Berg har bakgrunn fra blant annet Ice Bar og Himkok i Oslo – sistnevnte ble i år kåret til verdens 19. beste bar – og stjernerestauranten Pollen Street Social i London.

Kratena, som opprinnelig kommer fra Tjekkia, var frem til 2015 barsjef på Artesian, London-baren som toppet listen over verdens 50 beste barer hele fire år på rad.

Til tross for at Tayēr og Elementary ennå ikke har åpnet, har de fått bred omtale i internasjonale medier, som asiatiske Drink Magazine, amerikansk-britiske Eater og australske Bartender.

I en pressemelding forklarer Berg og Kratena at Elementary vil være en bar hvor det serveres enklere matretter og raske drinker, såkalte «taptails», mens Tayēr blir en mer eksperimentell bar som kombinerer moderne teknikker med godt etablerte barpraksiser.

Berg og Kratena har dessuten teamet opp med den prisvinnende kokkeduoen Ana Gonçalves og Zijun Meng bak TÁ TÁ Eatery, som har utviklet egne matmenyer til de to barene.

Naturlig valg å åpne i London

Berg forteller at valget falt på den engelske hovedstaden fordi det er en etablert bar- og cocktailby, noe som gjør at man blir tiltrukket av mulighetene som finnes der.

– I tillegg er det et veldig åpent og inkluderende miljø blant barene og bartenderne, som gjør det hele veldig givende. Og så er vel kanskje den mest åpenlyse grunnen at dette har vært hjemmet vårt de siste tolv (Kratena) og fem (Berg) årene, sier hun.

På spørsmål om hun har planer om å åpne noe eget i hjemlandet etter hvert, svarer Berg noe nølende:

– Akkurat nå vil jeg vel kanskje si nei, men man vet jo aldri. Kanskje man vil føle det annerledes når støvet setter seg, og London-baren er åpnet, sier hun.

– Men vi gjør jo mye morsomt i Norge allerede nå. Blant annet samarbeider vi med Behind Bars og TapTails, som begge er Oslo-baserte.

Til DN Smak har Berg tidligere fortalt at hun vil at baren skal være «sosialt bevisst» og at de som jobber der skal få bra lønn. Hun og partneren jobber også mye med non-profit-organisasjonen P(our), som de selv har startet.

Publisert: 19.12.2018 kl. 14:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?