Slik kan du lage ramen hjemme - helt autentisk og juksevarianter

29. april 2016Aktuelt
HELT NUDELIG: Ramen er både gatemat og kosemat i Japan, vi får ikke tak i det så mange steder ute her i Norge, så da kan vi lage det selv hjemme. Foto: Sara Johannessen/VG
HELT NUDELIG: Ramen er både gatemat og kosemat i Japan, vi får ikke tak i det så mange steder ute her i Norge, så da kan vi lage det selv hjemme. Foto: Sara Johannessen/VG

Purister vil nok rynke på nesen og vri seg litt i stolen over dagens oppskrifter på ramen, men vi andre kan glede oss over en et slurpende godt måltid.

Ramen er noe av det hotteste innenfor kategorien «nudelsupper». I Japan finnes det millioner av ramenrestauranter og folk står gjerne timevis i kø for en perfekt bolle rykende varm ramen de høylytt kan slurpe i seg. Ja, noen ganger er det helt topp å slurpe.

Vi som aldri har vært i Japan og opplevd original-utgaver av denne retten får trøste oss med ganske så gode etterlikninger.

I all hovedsak består retten av suppe (- eller buljong som jeg egentlig vil kalle det) og nudler, men her er det lett å trå feil altså. I min søken etter en dypere forståelse og den perfekte ramenoppskriften med de perfekte ramennudlene har jeg dessverre bare blitt mer og mer forvirret. Det finnes store regionale og familiære variasjoner.

Selve nudlene er et kapittel for seg, de skal gjerne være laget med bokhvete og bakt natron. De kan være tynne, tykke, rette eller krøllete, men de skal alle ha tyggemotstand. Du vil absolutt ikke ha vasne nudler i din ramen. Selv har jeg laget nudlene på vanlig hvetemel, men for å få inn en litt mer autentisk (og alkalisk) smak bruker jeg natron i kokevannet. Nudeldeig kan gjerne kjevles ut for hånd, men enklest er det med en pastamaskin.

Buljongen blir selvsagt best hvis du koker den selv, og den kan være kokt på svinebein, kyllingskrog, oksehaler, skalldyr eller bare grønnsaker, for deretter å smaksettes med blant annet soyasaus. Resten av toppingen kan du i stor grad bestemme selv, men rikelig med vårløk er viktig, også et bløtkokt egg da, eller enda morsommere – et bløtkokt og soyamarinert egg.

Publisert: 29.04.2016 kl. 11:08
Oppdatert: 18.03.2019 kl. 15:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?