Den norske matpakken får internasjonal oppmerksomhet
Selv med svett ost og tørre skiver, anbefaler BBC journalist å gi matpakken et forsøk.
Vi har tidligere skrevet om da Costcos «dommedagshermetikk» skapte overskrifter, og at kaffekunstneren Lee Kang-Bin ble dekket av både Reuters og Telegraph da han lagde Edvard Munchs «Skrik» i en kopp med kaffe. Nå er det den norske matpakkens tur til å være i rampelyset.
«Hver dag, over hele Norge, skjer det noe merkelig. Det starter rundt 11.30, og det første tegnet er rasling av papir i bunnen av ryggsekker og vesker.»
Slik starter nemlig artikkelen til BBC Capital, der journalisten Zaria Gorvett prøver å forstå og forklare den norske matpakken. Journalisten omtaler den blant annet som en nasjonal institusjon, og en kilde til kulturell stolthet.
Ifølge journalist Gorvett er det tre ting som avgjør om matpakken er laget riktig.
«Er den laget korrekt, vil den være tørr, smakløs og hovedsakelig beige i fargen», skriver hun og forklarer videre hvordan en «brun, svett type ost», laget på fløte og geitemelk er det mest typiske pålegget.
Artikkelen fortsetter under bildet.
BBC-journalisten konkluderer med at kulturen rundt den norske matpakken kan ha flere fordeler – hun nevner for eksempel at Norge er et av landene i verden med kortest arbeidsdager, og at matpakken dermed gir rom for mer effektive og sosiale pauser siden maten allerede er klar.
Siden matpakken er relativt lik hver dag, slipper arbeidende også å måtte ta enda flere avgjørelser i løpet av dagen - noe som kan minke sjansen for «decision fatigue», altså «avgjørelses-utmattelse», skriver BBC videre.
«Det kan være verdt å gi verdens mest skuffende smørbrød et forsøk», avslutter Gorvett.
Det er ikke bare den norske matpakken som får oppmerksomhet i andre land. Tidligere har vi også skrevet om den norske lakrisen, som blir stilt ut på det svenske museet «Disgusting Food Museum» i Malmö. Museet skal stille ut 80 av «verdens ekleste matretter».
Ikke nok det med, i sommer fikk Norges Bygdekvinnelag internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid med formidling av norsk tradisjonsmat. De fikk status som en rådgivende organisasjon innen immateriell kulturarv og ekspert på norsk tradisjonell matkunnskap, og står dermed på UNESCO-liste sammen med den napolitanske pizzaen blant annet.
Hva er ditt beste nistetips? Del gjerne i kommentarfeltet!