Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På Godt finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Godt skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Godt penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Godt, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Ni ting som erstatter engangsplast

2. juli 2021Aktuelt
GJENBRUK: Du trenger ikke droppe sugerør, selv om det fra nå av ikke lenger er lov å selge engangsplast-varianter. Disse fra Hay i glass, gjør absolutt susen.
GJENBRUK: Du trenger ikke droppe sugerør, selv om det fra nå av ikke lenger er lov å selge engangsplast-varianter. Disse fra Hay i glass, gjør absolutt susen.
Foto: Klaus L Moeller/Hay

Fra lørdag forbyr regjeringen engangsartikler av plast som bestikk, tallerkener og sugerør. Her er hva du kan bruke istedenfor.

Fra 3. juli 2021 er det ikke lenger lov å omsette bestikk, tallerkener, sugerør og rørepinner til drikkevarer dersom de er helt eller delvis laget av plast og beregnet for engangsbruk.

Det kan bety 3600 tonn mindre plast årlig i Norge. Er ikke det motivasjon nok til å gladelig kutte disse produktene ut, så vet ikke vi. Men fortvil ikke, det finnes nesten alltid fullgode erstatninger der ute. Noe krever selvsagt litt mer av deg (som at må ta de med hjem igjen og gjøre dem rene) – men det er rett og slett støyten vi må ta.

Og husk, at jo mindre vi kjøper nytt, jo bedre. Så sørg heller for å gjøre gjennomtenkte kjøp, som kan brukes igjen og igjen.

Bestikk

Is-skje

Såkalte egg-skjeer, ser ut til å få en liten «revival» i akryl-glass. Disse er superpraktiske og lette å ha med seg i vesken eller ryggsekken. Og sååå fine å se på. Vi har til gode å finne frem til en butikk som har disse her på berget foreløpig (men tips gjerne i kommentarfeltet om du kjenner til noen!) De selges derimot flere steder der ute – og kan jo fint kjøpes på nett om tar sjansen på importkostnader.

Ut på tur

Er behovet ditt heller et fullt turbestikk så finnes det fine og lette plastfrie alternativer. Som dette settet i tre fra spesialisten på turmatutstyr, finske Kupilka.

Klassikeren

Det aller beste er jo egentlig bare å bruke det vanlige bestikket du har hjemmet. Engangsbestikk i tre som skal kastes rett etter bruk, er stort sett aldri en suksess.

Skulle vi gått til innkjøp av nytt bestikk, som funker både hjemme og på tur, så er dette i stål og silikon en favoritt. De klirrer litt mindre når du tar dem med deg, er relativt lette og gode å holde i hånden når du spiser.

Sugerør

Foto: Klaus L Moeller

Glass

Papirsugerør har aldri vært noen spesielt holdbar idé, spesielt ikke om du har barn. Men det finnes gode alternativer i både stål, bambus og glass.

Disse fra Hay er superlekre – men kanskje ikke det du setter på bordet i neste barnebursdag? Lignende varianter i glass, får du også hos Lagerhaus.

Stål

Sugerør i rustfritt stål kommer i gull – og sølvfarget firepakning, med en praktisk børste til.

Er det noe du må huske på med disse sugerørene, så er det å vaske dem så raskt som mulig etter bruk, spesielt om de er brukt til smoothie.

Bambus

Sugerør i bambus er kanskje ikke alles favoritt, men de funker spesielt godt til litt mer tyktflytende drikke, da de ofte er litt tykkere. Igjen, bare husk å vaske rett etter bruk.

Tallerkener

Melamin

Engangstallerkener er nok noe mange av oss allerede har forsøkt å slutte med, i hvert fall i plastvarianten som kastes rett etter bruk. Skal du ut på tur kan du jo fint ta med deg gjenbrukbare tallerkener i melamin. Disse holder trolig en livstid, kan vaskes igjen og igjen og ser fortsatt like fine ut. Vil du aller helst ha lik farge på samlingen din, så selges de også en og en.

Engangs

Skal du derimot ha mange gjester og tenker det blir altfor mye oppvask – så finnes det jo engangs som kan funke ganske greit, og som absolutt ikke ser så verst ut.

Disse palmeblad-tallerkenene, som også kan komposteres etter bruk, er overraskende stive og holder formen – i hvert fall en liten stund. Når du bestemmer menyen, kan det likevel være greit å ha i bakhodet at de ikke skal være for vått.

Emalje

Emaljerte tallerkener er like fint på tur, som hjemme. Ikke bare er de stødige å spise av, de kan vaskes i maskin.

Om du ikke vil kjøpe nye, finner du en lang rekke vintagevarianter på bruktmarkeder og Finn, som disse. Og kommer du over butikker med militært overskuddslager, så får du ofte de klassiske variantene i hvitt til en slikk og ingenting.

Bonustips

Gjenbrukbare flaskeposer – eller vesker om du vil, fra handlenettfavoritten Baggu. Disse er helt supre om du skal ha med deg en flaske «ett eller annet» ut på piknik, på fest, eller gi bort en vingave. Hver og en av dem kommer i et lite etui med nøkkelring på, ganske smart.

Publisert: 02.07.2021 kl. 14:28
Oppdatert: 02.07.2021 kl. 16:12


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?