Norsk kakeklassiker - er den egentlig svensk?

14. mai 2021Aktuelt
KLASSIKER: Suksessterte er en klassiker på kakebordene året rundt. Oppskiften på denne fra Lise Finckenhagen finner du nederst i saken.
KLASSIKER: Suksessterte er en klassiker på kakebordene året rundt. Oppskiften på denne fra Lise Finckenhagen finner du nederst i saken.
Foto: Sara Johannessen Meek

Gul kake, eller suksessterten som den så fint heter, er høyt elsket på alle kakebord. Men vet du egentlig hvor den kommer fra?

Suksessterten har absolutt et treffende navn, den gjør alltid stor suksess i all slags festlige lag. 17. mai, dåp, konfirmasjon og bryllup, ja, det er vanskelig å finne et kakebord uten mandelkaken med den lekre gule kremen. En norsk tradisjon, vil mange si.

Men hvor kommer den opprinnelig fra, spør Godt-leser Billy oss en vårdag. Noen søk gjør oss litt klokere.

Suksesskaken har en spesiell posisjon i Finnmark, hvor den også av noen kalles for Vadsø-kake. Opphavet til kaken der har vært i medienes søkelys tidligere. Karin Danielsen sier nemlig til avisen iFinnmark at hennes svigermor, Olaug Danielsen bakte suksessterte så tidlig som på 30-tallet. Hun var hushjelp i en familie med svensk husfrue, og at hun igjen skal ha fått tak i oppskriften i et svensk ukeblad.

– Den ble laget i Sør-Varanger før 1930-tallet. Jeg gir meg om det kan motbevises, men det tror jeg ikke at det kan, sier Danielsen til avisen.

– Men at den opprinnelig er fra Finnmark eller Norge er ikke noe vi kan skryte oss på, mener hun.

Norske matmødre

Her trengs eksperthjelp. Annechen Bahr Bugge, som er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO og har skrevet bøker om mathistorie, tror suksessterte opprinnelig ble kalt gul kake.

– Jeg har tittet i Henriette Schønberg Erkens kokebøker og finner mandelterte og mandelkake, men disse ligner ikke på suksessterte eller Kong Oskar IIs terte, sier hun.

Til dem som ikke allerede visste dette: Hanna Winsnes og Henriette Schønberg Erken regnes som hele Norges matmødre. Winsnes skrev den første klassiske norske kokeboken, «Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen», utgitt i 1845. Der finnes blandt annet oppskrifter på kransekake og gulrotkake. Vi leter, men finner ingen gul kake, kun en guldkake.

SVENSK KLASSIKER: Kaken som den så ut på på Oscar den andres tid, fylt med «smörkräm och mandel».
SVENSK KLASSIKER: Kaken som den så ut på på Oscar den andres tid, fylt med «smörkräm och mandel».
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Finner spor

Henry Notaker er forfatter og tidligere NRK-journalist – og av sin mathistoriker-kollega også kalt et orakel på feltet. Vi ber ham om hjelp.

Han har skrevet flere bøker om mathistorie, blant annet også en egen bok om Wisnes, og mener det ofte er problematisk å finne opprinnelsen til kaker fordi de har mange forskjellige navn. Men sier de aller fleste oppskrifter har kommet fra Tyskland og Frankrike, og så spredd seg nordover.

Han ber om litt tid til å lete i sine notater, men ringer opp etter kort tid:

– Jeg har funnet et spor, sier Notaker.

– Så vidt jeg kan se er suksessterte første gang nevnt i 1962, i «Den lille bakeboken», som er en norsk oversettelse av «Den lilla bakboken». I parentes kalles den for Oskar den andres terte, sier han.

– Så den har nok kommet fra Sverige, hvor Oskar den andres terte, som er kjent fra tilbake til 30-tallet, har en veldig lignende oppskrift som den vi kjenner i dag.

Svenske kung Oscar II regjerte i Norge fra 1872 til 1905 – og to år lengre i Sverige, og skal ha fått svært mange matretter oppkalt etter seg.

Siden sist Godt tok kontakt med forsker Annechen Bahr Bugge har også hun lett videre i historien og finner følgende i svenske mathistoriske kilder:

«Kung Oscar IIs navn knyttes til flere matretter. Aller mest kjent er «Filé Oscar» som ble anrettet til kongens ære ved Stockholmsutstillingen i 1897. Det antas at Oscar IIs tårta ble komponert til noen av de mange påkostede kongelige bankettene som var så utbredt for det de kaller den oskarianske tiden.»

Oskar IIs tårta, også kjent som suksessterte eller mandeltårta i Sverige, har trolig blitt servert på svenske slottsfester mot slutten av 1800-tallet, og skal visstnok ha vært den svenske kongens favoritt – og fikk derfor også hans navn.

Og nå til det viktigste; bakingen. Under finner du Lise Finckenhagens suksessterte:

Men om du heller vil lage den svenske varianten, så finner du Det søte liv-Kristines Kong Oscar den andres-kake her.

Rettelse: Godt skrev i første versjon som ble publisert i mai 2021 at vi kunne finne versjoner av kaken i bøkene til både Hanna Wisnes og Henriette Schønberg Erken, samt at det var Wisnes som innførte denne type kaker til norske husmødre. I ettertid har Annechen Bahr Bugge funnet ut at dette er feil. Vi har derfor fjernet dette. Rettelsen ble gjort 05.05.2023 klokken 14:13.

Publisert: 14.05.2021 kl. 10:58
Oppdatert: 05.05.2023 kl. 14:13


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?